Menü

A bőrbetegségek lelki okai

  • Dátum: 2021.04.17., 20:50
  • Udvari Fanni
  • képek:pixabay.com

A száraz bőrnek számos oka lehet, valamint kortól és nemtől függetlenül bárkinél előfordulhat. A levegő páratartalmától kezdve a ruhánk anyagáig szinte bármi irritálhatja a bőrünket, különösen akkor, ha nagyon érzékeny a bőrünk. Éppen ezért egy nagyon gyakori tünetről beszélünk, mely a legtöbb esetben nem jelez betegséget és otthon is könnyen kezelhető.

Mi okozhat bőrszárazságot?

A száraz bőr hátterében számtalan tényező állhat, így a környezeti hatásoktól kezdve egészségügyi problémákig vagy akár genetikai adottságokig bármi előidézheti azt. Nézzük is meg, hogy melyek a leggyakoribb kiváltó okok.

Számos mindennapi tényező okozhat száraz bőrt, ezért sok esetben nehéz elkerülni a zavaró tünetet. Többek között az is befolyásolja a száraz bőr kialakulásának az esélyét, hogy milyen anyagból készült ruhát viselünk, valamint hogy milyen szappant, tusfürdőt, és egyéb termékeket használunk, hiszen ezek mind irritálhatják a bőrünket és bőrszárazságot eredményezhetnek. A gyakori kiváltó okok közé tartoznak még az alábbi tényezők:

Alacsony hőmérséklet – a téli hónapokban a bőr jellemzően hamarabb kiszárad, mivel ilyenkor a hőmérséklet mellett a páratartalom is csökken, így nemcsak a bőrszárazság esélye magasabb, de a már meglévő bőrbetegségek is rosszabbodhatnak.

Fűtés és légkondicionálás – a központi fűtés, a kályhák, kandallók, valamint a légkondicionáló berendezések csökkentik a páratartalmat, ezért mind felelősek lehetnek a száraz bőrért.

Napozás – az ultraibolya (UV) sugárzás által károsított bőr amellett, hogy hamarabb ráncosodik, szárazzá is válhat.

Túl kevés folyadékbevitel – ha túl kevés folyadékot fogyasztunk, szervezetünk dehidratálódik, mely a bőr szárazságában is megnyilvánul.

Forró fürdő vagy zuhany – a gyakori, hosszú és túl meleg vízzel való zuhanyzás lebontja a bőr védő lipid rétegét, ezáltal bőrszárazságot okozhat.

Nem megfelelő étrend – ha szervezetünk nem jut elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz, az a bőrünkön is meglátszik – kifejezetten a D-vitamin, az A-vitamin, a B3-vitamin (niacin), a cink és a vas hiánya okozhat túlzottan száraz bőrt.

Bizonyos munkakörök – számos olyan munkakör létezik, mely megköveteli a gyakori kézmosást, valamint a vegyszerek használatát, melynek következtében a bőr hamar kiszáradhat – a fodrászok, ápolók, szakácsok, virágkereskedők vagy házvezetők körében így gyakori a száraz bőr.

Dohányzás – a cigarettákban található káros vegyszerek felgyorsítják a bőr öregedésének a folyamatát, így a dohányzás a bőrszárazságért is felelős lehet.

Szerző: Udvari Fanni

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Kar edzés: A legjobb gyakorlatok nőknek és férfiaknak

A kar edzés az egyik legkedveltebb mind közül, de nem mindenki körében. Rengeteg nő fél attól, hogy egyik pillanatról a másikra nagy, férfias karja lesz. A tévhitek helyett tisztázzuk miről is szól a lógó kar eltüntetése, hogy néz ki egy kar edzésterv és melyek a legjobb karizom erősítő gyakorlatok.

Koronavírus: 6 post-Covid tünet, amit kezelni kell

Amikor már azt hinnénk, meggyógyultunk, következik a post-Covid szakasz.

Fogfehérítés házilag

Mindannyian rajongunk a csillogó-villogó, hófehér fogakért. Megkoronázza a mosolyunkat és a vörös rúzs is csak azzal mutat jól. Meg a rózsaszín. Meg őszintén, mindegyik! Megmutatunk pár praktikát, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint a fogorvos vagy a gyakran fájdalmas fogfehérítési eljárások, nem mellesleg valamennyi kíméletesebb is.