Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk
- Dátum: 2025.09.09., 05:09
- Szabó Máté
- képek: pexels
- csillaggyümölcs, Európa, gyümölcs, piac, szállítás, trópus
A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Rambután (Nephelium lappaceum)
A rambután vagy ritkán hamis licsinek becézett növény egy Délkelet-Ázsiában őshonos csemege. Termesztésének nehézsége, hogy egy-egy darab beéréséhez 5-6 évre is szükség lehet. Tüskés külseje ellenére gyakran használják éttermekben díszítőelemként, valamint Ázsiában kompótként ismerik. Zamatában kissé savanykás lehet és leginkább a szőlőre emlékeztetheti a fogyasztót.
Kupuazu (Theobroma grandiflorum)
A brazil Amazonas vidékének egyik kincse a cupuacu vagy a kupuazu, amely a kakaó közeli rokona. Krémes, vajszerű belsejéből desszerteket, italokat és kozmetikumokat készítenek. Az íze a csokoládé és az ananász keverékére emlékeztet, így egyetlen harapás is egzotikus élményt nyújt. Bár a helyieknek alapvető élelmiszer, Európában alig kapható, és ezt az sem könnyíti meg, hogy hűtve is csak néhány napig tárolható leszedés után.
Zsabotikába (Plinia cauliflora)
Brazíliában találkozhatunk a zsabotikábával vagy a jabuticabával, amely első pillantásra olyan, mintha fekete szőlőszemek nőnének közvetlenül a fa törzsén. A gyümölcsöt frissen fogyasztják, vagy lekvár, bor és alkoholos ital alapanyagaként használják. Az apró bogyók magas antioxidáns-tartalmuk miatt egészségi szempontból is különlegesek, ám rendkívül gyorsan romlanak, így exportjuk nehézkes.
Édes Granadilla (Passiflora ligularis)
A gyümölcs eredetileg Dél-Amerikából származik, főleg az Andok vidékéről. Érdekessége, hogy egész évben terem, bár a főszezonja időjárástól és az évszaktól függően változik. A termést akkor érdemes leszedni, amikor a héja élénk narancssárga színű lesz. A belseje bizarr kinézetű, hasonló a maracujához, azonban annál édesebb és kocsonyásabb állagú.

Langszat (Lansium parasiticum)
Délkelet-Ázsiában nagy becsben tartják a langszatot, amely szőlőfürthöz hasonló alakban növekszik. Héja sárgás, belseje áttetsző, zamata egyszerre émelyítő és enyhén kesernyés. A régióban szentként tisztelt csemegét, gyakran templomok környékén termelik. A rövid eltarthatóság miatt szinte sosem találkozni vele Európában az eredeti formájában. Azonban nem ritka, hogy a szárított verziója eljut egészen Magyarországig.
Csillaggyümölcs (Averrhoa carambola)
Az édesség nevét alakjáról kapta. Főleg Kelet-Ázsiában termesztik, és érdekessége, hogy árnyékban fejlődik. Fogyasztás előtt általában szeletelik, így megtartja a formáját. Szaga sokszor kellemetlen, ízre savanykás és leginkább az uborkára hasonlít. Emiatt legtöbbször nem magában eszik, hanem saláta részeként vagy főételek mellé.
Miért ennyire ismeretlenek?
A ritka trópusi csemegék esetében a logisztika és az eltarthatóság a legnagyobb akadály. Sok fajta csak néhány napig őrzi meg frissességét. Emiatt szállítás közben hamar veszítene értékéből, vagy meg sem lehetne oldani a nagy távolságra való eljuttatását. Emellett a kereslet hiánya is szerepet játszik, hiszen a nagy áruházláncok inkább a már ismert, biztosan fogyó gyümölcsökre építenek. Bár ezek a nyalánkságok elsőre egyedinek tűnnek, az áruk relatíve annyira drága, hogy nem éri meg elszállítani őket más kontinensekre. Mégis a gasztronómiai trendek változásával egyre több kísérletező kedvű fogyasztó és étterem nyit az említett érdekességek felé. Ha lassan is, de idővel talán több egzotikus ritkaság kerülhet az európai lakosok asztalaira.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.