Menü

Superfood a hozzátáplálásban

Az úgynevezett superfood ételekről már sokat hallottunk, talán magunk is fogyasztjuk őket rendszeresen, a kérdés azonban most az, hogy ezek a táplálékok vajon beilleszthetők a hozzátáplálásba, ha igen, akkor hány hónapos, vagy éves kortól adhatók a gyereknek?

A chia mag és a hozzá hasonló superfood ételek évekkel ezelőtt még nem voltak ismertek, ezért joggal tehetjük fel a kérdést a védőnőknek, hogy vajon mikortól vezethetőek be ezek a superfood élelmiszerek egy tudatos hozzátáplálásban, s egyáltalán valóban szükségesek?

A most trendinek számító ételeket, összetevőket a változatosság kedvéért be lehet emelni a kicsik étrendjébe alkalmanként, kis mennyiségben, de fontos hangsúlyozni, hogy semmiképpen sem nélkülözhetetlen élelmiszerek.

Nincs is egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy mit is jelent a superfood, de ha mégis meg szeretnénk fogalmazni, akkor a magas tápanyagtartalmú élelmiszerek sorolhatóak ide.

A superfood olyan élelmiszer, ami magas tápanyagtartalommal bír, az egészségre jótékony hatású.

A superfood ételek közül nem kell a drága külföldi ételeket megvásárolni, hiszen elérhető áron van a csipkebogyó, a lenmag, az olajos magvak. Az egyszerű mézet is nevezhetnénk szupertápláléknak, olyan fantasztikus összetevői vannak, de természetesen válogathatunk a külföldi ételek közül is, lássuk mikortól adhatóak a kisgyerekeknek:

Az avokádót külföldön már hathónapos babák is kapják, nálunk azonban 10 hónapos kortól ajánlott a bevezetése.

Az első zöldségek között adható már 5-6 hónapos kortól pépesítve az édesburgonya (sokkal egészségesebb, mint a hagyományos burgonya).

7-8 hónapos gyermeknek adható a lenmag (kizárólag őrölve, ételbe keverve, sok folyadékkal fogyasztva), a csicseriborsó, a brokkoli, a fahéj.

9-10 hónapos gyermeknek adható a quinoa, a gyömbér (fűszerként, ízesítésre), az áfonya pedig másfél éves kortól ajánlott a hozzátáplálás során.

11-12 hónapos gyermeknek adható őrölve a mandula és 1-3 éves gyermek kaphat beáztatva egy teáskanál chia magot.

Szintén antioxidáns bomba, káliumban, kalciumban, C-vitaminban, E-vitaminban, folsavban és vízben oldódó B-vitamin komplexben is gazdag a gránátalma. Az ajánlások nem egységesek arra vonatkozóan, hogy mikortól adhatjuk a kicsiknek, de az biztos, hogy hároméves kor alatt a teljes magot ne adjuk. A levét a gyümölcslevekkel bevezethetjük.

Bármennyire is szuperegészséges, mégsem a babáknak való a búzafűlé, a goji bogyó. Fontos betartani, hogy mielőtt superfood élelmiszert vezetünk be kisgyermekünk étrendjébe, előtte mindenképp konzultáljunk gyermekorvosunkkal, védőnőnkkel!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.