Menü

Mit vigyél magaddal túrázni?

Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni egy jó túrára a hátizsákjukba, meg hogy egyáltalán milyen nagy zsák szükséges egy kirándulásra. Az alábbiakban tanácsokat hozok nektek, mi is kerüljön bele egy ideális túrazsákba.

Kezdjük ott, hogy mekkora zsák kell túrázni? Ha többnapos kirándulásra megyünk, akkor érdemes nagy zsákot vinni, ami kábé 40-50 literes. Ami viszont a jellemzőbb, hogy a kirándulók jobban preferálják az egynapos jövünk-megyünk túrákat. Az ilyen kirándulásokhoz nem kell hatalmas 50 literes hátizsák, felesleges. Elég lehet gyerekeknek egy pici táska, szülőknek, felnőtteknek egy maximum 30 literes zsák, de lehet még az is sok.

Ha autóval megyünk, annyi előny van, hogy ott lehet hagyni dolgokat, amik a későbbekben nem kellenek. Például a váltós ruhát simán a kocsiban lehet hagyni. Ajánlom is a váltóruha elcsomagolását, hiszen túra közben leizzadunk és idegesítő lehet, ha a család kellemetlen testszagjait hazáig szagolni kell. A váltócipő kötelező elem, hiszen, ha saras lesz a cipőnk, az autó tulajdonosa biztosan nem fog neki örülni. Legyen váltós zokni is, arra az esetre, ha elmerülnénk egy nagyobb pocsolyában.

A táskába mindenképpen legyen elegendő víz. Van egy „nem hivatalos” szabály, hogy minimum annyi deciliter víz legyen nálunk, amennyi kilométert megyünk. Szerintem ez elég kevés, minimum 1-2 literrel készüljünk. Ha van forrás az úton, akkor szerencsére újra lehet tölteni a kulacsokat. Legyen elég elemózsia, hiszen a kaptatók után jóleső érzés megállni pár falatra és újból energiát nyerni. Ha szendvicseket viszünk, vigyázzunk, mert némelyik felvágott (főleg nyáron) hamar romlik, érdemes hamar elfogyasztani a szendvicseket.

Legyen nálunk zacskó a szemétnek! Van olyan útvonal, ahol végig nincs kuka, a szemetet pedig nem dobáljuk szét a természetben! Tegyük őket zacskóba és ahol van kuka, ott dobjuk ki! Mi sem borzasztóbb annál, ha sétál valaki a gyönyörű természetben, a szél meg elfújja előttünk valakinek a chipses zacskóját?

Egyéb hasznos eszköz, ami ajánlatos a túrazsákba: ragtapasz vagy kis varrós készlet. Ezek a kis készletek manapság hasznosak, van bennük olló, varró készlet és tehetünk bele ragtapaszt, ha a cipő esetleg feltörte a lábunkat. Legyen még zsebkendő vagy wc papír, hiszen a természet lágy ölén is ránk jöhet a hacacáré, legyünk felkészültek. Emiatt én még ajánlom a kézfertőtlenítőt, hogy azért némi baktériumtól megszabaduljunk. Ezek szerencsére apró tárgyak, könnyen elférnek egy kisebb zsákban is.

Jó még ha van, de nem szükséges: svájci bicska. Nagyon hasznos szerkentyű, főleg, ha sok eszközt tartalmaz, de gyerekek kezében veszélyes! Jó ha van esőkabát, ha esetleg az időjárás előrejelzés esőt jelez, akkor mindenképpen hasznos, szerencsére nem nehéz dolog.

Jó túrázást!

Nagypál Anna

A hatékony tanulásról

Mint kiderült, a legtöbb diák főként a könyvei és a jegyzetei újraolvasása útján próbál tanulni; a pszichológusok laborkísérleteinek ill. a diákok körében végzett éles megfigyeléseinek eredményei azonban egyaránt azt mutatják, hogy ez egy nemcsak, hogy nem hatékony tanulási módszer, de borzasztóan rossz hatásfokú tanulási módszer.

Shinrin-yoku, azaz erdőfürdőzés

Talán már hallottunk az erdőfürdőzés kifejezésről, bár nem annyira ismert itthon, annak ellenére, hogy nem egy újkeletű dologról van szó. Nézzük is mi ez a misztikusan hangzó, ám annál hétköznapibb tevékenység.

Hogyan fejleszt a Lego?

A dán eredetű Lego az egyik legismertebb fejlesztő játék világszerte. Sikerének titka, hogy csak a kreativitás szab határt a megépíthető kombinációknak. Ma már több ismert márkával is szerződésben állnak, ezért már van Csillagok Háborújás vagy Harry Potteres Lego is.

Túraútvonalak és turistajelzések rejtekében

Egyre többen tudnak már kimozdulni otthonról és például elmenni túrázni. A túrázás egy olcsó és nagyon mozgató sport, amit bárhol lehet végezni – kirándulással összekötve. Turistajelzések százai várják a kezdő turistákat is. Gondolkodtál már azon, hogy melyik mit jelent?

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.