Menü

Mik azok a flavonoidok?

A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport. Rengeteg gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti az előnyös tulajdonságait. Ezek a vegyületek szobahőmérsékleten szilárd, nem illékony anyagok. A flavonoidokat a polifenolok közé soroljuk, és az egyik legfontosabb csoport. Rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van.

A flavonoidok hatékonyan segítik az antioxidáns vitaminokat és enzimeket a szabadgyökök elleni védelmi rendszer kiépítésében. A flavonoidok a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek elsősorban a káros UV sugárzás és egyéb növényi kórokozókkal szembeni védelmet biztosítják.

A flavonoidok onnan kapták a latin nevüket, hogy a vegyületcsoportba tartozó anyagok nagy része sárga színű, ami latinul flavust jelent. Az UV-fényt elnyelik, így a rovarok számára a virágzat flavonoidtartalma vonzó hatású.

A flavonoid vegyületcsoportot Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban és munkatársaival együtt kutatásuk során megállapította, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik, de a legtöbb flavonoid antioxidáns vitaminokkal együttesen fejti ki hatását, azok hatását erősíti.

A szervezet számára nagyon hasznos anyagokról beszélünk, hiszen nagyon egészséges a fogyasztásuk, rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, legtöbbször alacsony kalóriatartalommal.

A flavonoidokat tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször érdemes beiktatni az étrendbe. Vannak olyan betegségek, melyek esetén különösen javasolt fogyasztásuk, mint például a visszérbetegség, az aranyér, hajszálerek betegségei.

Legjobb, ha természetes formában fogyasztjuk a flavonoidokat, melyek legjobb forrásai a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a zöld tea, az étcsokoládé.

Tudni kell, hogy a tej meggátolja a flavonoidok felszívódását, tehát a cukros tejcsokoládé nem a megfelelő választás.

A flavonoidok jelen vannak az olyan gyógynövényekben, mint a kamilla, körömvirág, aranyvesszőfű, orbáncfű és a máriatövis.

A flavonoidok bizonyított erős antioxidáns hatással is rendelkeznek, mely megvéd a stressz ellen, megkötik a szabadgyököket, csökkentik a gyulladásokat.

Eddig is sokat hangsúlyoztuk a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásának fontosságát, azonban a fentiek tudatában könnyen belátható, hogy milyen nagy szükség van a vitaminok mellett a flavonoidok, antioxidánsok bevitelére is, melyeket mind egy helyen megtalálhatunk a zöldségeinkben és gyümölcseinkben.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.