Menü

A legjobb játék, ami nem játék

Egy totyogót lefoglalni sosem egyszerű. Saját fiaim megfigyeléséből kifolyólag is tudom, hogy amikor megveszem a 15 ezres készségfejlesztő szuperszónikusan hiperszuper játékot, akkor is a citromleves flakonnal játszik órákig, vagy az ajtókitámasztót tologatja, mert az izgalmas.

A legjobb játék, ami nem játék. Egy üres papírdoboznál sincs jobb játék, de a távirányító is mindig magasan végez a kedvenc nemjátékok versenyén.

A drága plüss nem kell, a bevásárlóközpontban hetekig gyűjtük rá a pontokat, mert akkor nagyon akarja, aztán ha végre megvan, két perc után dobja át a válla fölött.

A zenélős játékok no meg a szirénázós autók (nekem fiaim vannak ugyebár) számunkra egy perc után elviselhetetlenül idegesítő, annyira, hogy eret vágok magamon a hangjától és minimum szívbajt, amikor éjjel megszólal, de az legalább izgalmas a számukra.

A legjobb játszótér a konyha, a legjobb játékok a konyhaszekrényben vannak, mindent is megkóstolnak és a legtetszetősebb, amivel kalapálni, ütni lehet.

Már régóta tudom, hogy a legkreatívabbak a gyerekek a csörgő zacskókkal, az üres flakonokba szórt kaviccsal, a régi, rossz telefonokkal,

Személyes tapasztalatom szülőként az, hogy a világ legdrágább játéka sincs olyan izgalmas, mintha valamit odaadunk a konyhaszekrényből, fürdőszobapolcról, kacatos szekrényből.

Nagyon izgalmas az újságokat széttépkedni, vagy egy fakanállal és műanyagtállal bebújni az asztal alá, esetleg egy nagy fémtálcán nézegetni saját magát.

Vagy az iskolában lévő nagytesók féltve őrzött kisautói közül.

A teregetés vagy vasalás közben előszeretettel dobálja szét a színes ruhacsipeszeket, a nagyobbacskáknak pedig nyugodtan adjuk készségfejlesztő feladatként a kezükbe a csipeszes kosarat és egy kartonpapírt, amire sorban felcsíptethetik azokat, fejlesztve a kézügyességüket, finommotoros képességeiket, a szem-kéz koordinációját.

Azt gondolom, bizonyos határokon belül nem baj, ha a gyermek koszos lesz, ha a lakásban rendetlenséget csinál, ha a nadrág fűfoltos.

A közös élmény és tanulás ezeknél előbbre való.

Természetesen mindenekelőtt nagyon fontos kiemelnem, hogy soha, semmikor, semmilyen játékkal sem hagyom magára a babát, mindig figyelek rá, mindig rajta van az egyik szemem és mindig átgondolom, hogy amit a kezébe adok, az bombabiztosan bababiztonságos legyen, azaz semmilyen leharapható, lenyelhető része nincsen.

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Mivel segíthetjük az elalvást?

Forgolódunk az ágyban, gondolkodunk, jár az agyunk, nem tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk, nehezen kelünk fel, rosszul indul a nap, fáradtak vagyunk. Ismerős? Az alvásproblémáknak sok oka lehet, azonban jó eséllyel orvosolhatóak!