Menü

Biztosan csak beütöttem, vagy mégsem?

Sokan csak figyelmetlenségnek és megszokott dolognak tartják, hogy néha ismeretlen eredetű kék-zöld foltokat találnak magukon. Biztosan hallottunk már olyat is, hogy valaki csak egyszerűen „orrvérzős”. Esetleg gyakori fogínyvérzéssel küzd, de a fogkefe, vagy esetleg a dohányzás a felelős érte. Az esetek nagyrészében valóban apróbb ütésektől keletkeznek a foltok, amiket észre sem veszünk és az orrvérzés, vagy fogínyvérzés is előfordul ilyen-olyan okokkal, azonban van, hogy egészen más húzódik meg a háttérben. Ha túl gyakran fordul elő ez a jelenség, érdemes elgondolkodnunk egy kivizsgáláson, hogy nem vagyunk-e vérzékenyek, nem szenvedünk-e az úgynevezett von Willebrand betegségben.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a vérzékenység nem merül ki a hemofíliában. A hemofília egy öröklött, X. kromoszómát érintő betegség, mely esetében bizonyos véralvadási faktorok hiányoznak. Azonban ez igen ritka és jellemzően a férfiaknál fordul elő, azonban nem csak így lehet valaki vérzékeny. Ennél egy sokkal gyakoribb jelenség a von Willebrand szindróma, melynek tünetei lehetnek egészen enyhék, olyannyira, hogy sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek. Van veleszületett és szerzett formája is, azonban itt is a véralvadási faktorokban keresendő a hiba. A nevében is jelzett, Willebrand véralvadási faktor – tulajdonképpen fehérje - az, ami ennél a betegségnél alacsony mennyiségben van jelen, így nem megfelelő a véralvadás folyamata és vérzékenység jön létre.

Tünetei sokszor nem egyértelműek, vagy annyira enyhék, hogy nem is kezeljük őket tünetként. Ilyen például a megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, vagy az, ha az átlagosnál tovább vérzik egy seb, gyakran előforduló orr- vagy fogínyvérzés, nőknél az elhúzódó menstruációs vérzés. Szinén tünet, de egyben következménye is a kezeletlen von Willebrand szindrómának a vérszegénység. Ezt megelőzendő minél hamarabb felismerni és kezelni a betegséget.

Kezelése viszonylag egyszerű, de a betegség súlyosságától is függ; a hiányzó véralvadási faktort a beteg intravénásan kapja, de enyhébb esetben akár elegendő lehet csak véralvadást segítő gyógyszer szedése. Ettől függetlenül azonban, ha a betegnek műtétje, vagy komolyabb orvosi beavatkozása lesz, mindenképpen értesítenie kell az orvosát az állapotáról, hogy a procedúra alatt elkerülhessék a bő vérzést.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.