Menü

Biztosan csak beütöttem, vagy mégsem?

Sokan csak figyelmetlenségnek és megszokott dolognak tartják, hogy néha ismeretlen eredetű kék-zöld foltokat találnak magukon. Biztosan hallottunk már olyat is, hogy valaki csak egyszerűen „orrvérzős”. Esetleg gyakori fogínyvérzéssel küzd, de a fogkefe, vagy esetleg a dohányzás a felelős érte. Az esetek nagyrészében valóban apróbb ütésektől keletkeznek a foltok, amiket észre sem veszünk és az orrvérzés, vagy fogínyvérzés is előfordul ilyen-olyan okokkal, azonban van, hogy egészen más húzódik meg a háttérben. Ha túl gyakran fordul elő ez a jelenség, érdemes elgondolkodnunk egy kivizsgáláson, hogy nem vagyunk-e vérzékenyek, nem szenvedünk-e az úgynevezett von Willebrand betegségben.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a vérzékenység nem merül ki a hemofíliában. A hemofília egy öröklött, X. kromoszómát érintő betegség, mely esetében bizonyos véralvadási faktorok hiányoznak. Azonban ez igen ritka és jellemzően a férfiaknál fordul elő, azonban nem csak így lehet valaki vérzékeny. Ennél egy sokkal gyakoribb jelenség a von Willebrand szindróma, melynek tünetei lehetnek egészen enyhék, olyannyira, hogy sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek. Van veleszületett és szerzett formája is, azonban itt is a véralvadási faktorokban keresendő a hiba. A nevében is jelzett, Willebrand véralvadási faktor – tulajdonképpen fehérje - az, ami ennél a betegségnél alacsony mennyiségben van jelen, így nem megfelelő a véralvadás folyamata és vérzékenység jön létre.

Tünetei sokszor nem egyértelműek, vagy annyira enyhék, hogy nem is kezeljük őket tünetként. Ilyen például a megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, vagy az, ha az átlagosnál tovább vérzik egy seb, gyakran előforduló orr- vagy fogínyvérzés, nőknél az elhúzódó menstruációs vérzés. Szinén tünet, de egyben következménye is a kezeletlen von Willebrand szindrómának a vérszegénység. Ezt megelőzendő minél hamarabb felismerni és kezelni a betegséget.

Kezelése viszonylag egyszerű, de a betegség súlyosságától is függ; a hiányzó véralvadási faktort a beteg intravénásan kapja, de enyhébb esetben akár elegendő lehet csak véralvadást segítő gyógyszer szedése. Ettől függetlenül azonban, ha a betegnek műtétje, vagy komolyabb orvosi beavatkozása lesz, mindenképpen értesítenie kell az orvosát az állapotáról, hogy a procedúra alatt elkerülhessék a bő vérzést.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.