Menü

Biztosan csak beütöttem, vagy mégsem?

Sokan csak figyelmetlenségnek és megszokott dolognak tartják, hogy néha ismeretlen eredetű kék-zöld foltokat találnak magukon. Biztosan hallottunk már olyat is, hogy valaki csak egyszerűen „orrvérzős”. Esetleg gyakori fogínyvérzéssel küzd, de a fogkefe, vagy esetleg a dohányzás a felelős érte. Az esetek nagyrészében valóban apróbb ütésektől keletkeznek a foltok, amiket észre sem veszünk és az orrvérzés, vagy fogínyvérzés is előfordul ilyen-olyan okokkal, azonban van, hogy egészen más húzódik meg a háttérben. Ha túl gyakran fordul elő ez a jelenség, érdemes elgondolkodnunk egy kivizsgáláson, hogy nem vagyunk-e vérzékenyek, nem szenvedünk-e az úgynevezett von Willebrand betegségben.

Mindenképp meg kell említeni, hogy a vérzékenység nem merül ki a hemofíliában. A hemofília egy öröklött, X. kromoszómát érintő betegség, mely esetében bizonyos véralvadási faktorok hiányoznak. Azonban ez igen ritka és jellemzően a férfiaknál fordul elő, azonban nem csak így lehet valaki vérzékeny. Ennél egy sokkal gyakoribb jelenség a von Willebrand szindróma, melynek tünetei lehetnek egészen enyhék, olyannyira, hogy sokan nem is tudják, hogy ebben a betegségben szenvednek. Van veleszületett és szerzett formája is, azonban itt is a véralvadási faktorokban keresendő a hiba. A nevében is jelzett, Willebrand véralvadási faktor – tulajdonképpen fehérje - az, ami ennél a betegségnél alacsony mennyiségben van jelen, így nem megfelelő a véralvadás folyamata és vérzékenység jön létre.

Tünetei sokszor nem egyértelműek, vagy annyira enyhék, hogy nem is kezeljük őket tünetként. Ilyen például a megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok a bőrön, vagy az, ha az átlagosnál tovább vérzik egy seb, gyakran előforduló orr- vagy fogínyvérzés, nőknél az elhúzódó menstruációs vérzés. Szinén tünet, de egyben következménye is a kezeletlen von Willebrand szindrómának a vérszegénység. Ezt megelőzendő minél hamarabb felismerni és kezelni a betegséget.

Kezelése viszonylag egyszerű, de a betegség súlyosságától is függ; a hiányzó véralvadási faktort a beteg intravénásan kapja, de enyhébb esetben akár elegendő lehet csak véralvadást segítő gyógyszer szedése. Ettől függetlenül azonban, ha a betegnek műtétje, vagy komolyabb orvosi beavatkozása lesz, mindenképpen értesítenie kell az orvosát az állapotáról, hogy a procedúra alatt elkerülhessék a bő vérzést.

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.