Menü

5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni

Kétségtelen, hogy a mikrohullámú sütő nagyon megkönnyíti az ember életét, hiszen a leggyorsabb megoldás a melegítésre. Bár a legegyszerűbb a komplett fogást egy tányéron bedobni pár percre, néhány ételt mégis jobb frissen elfogyasztani, vagy nagyon körültekintően tárolni.

Az újramelegítés ugyanis nemcsak az étel élvezeti értékén ront, de komoly kockázata van az egészségre nézve, különösen, ha a lehűtésre és a tárolásra nem fordít kellő figyelmet az ember. A helytelenül tárolt ételeken ugyanis mit sem segít a mikrós hőkezelés: így pedig akár emésztési zavarokat, sőt, mérgezéses tüneteket is okozhatnak.

Rizs

Rizsből nagyon nehéz pontosan kiszámítani az ebédhez vagy vacsorához szükséges mennyiséget, szobahőmérsékleten viszont gyorsan romlik, a baktériumok szinte azonnal elkezdenek szaporodni benne, és a mikrós melegítés sem öli meg őket. A legnagyobb problémát az ételmérgezést okozó Bacillus cereus okozza. Ami nem fogy el a rizsből, azt még mindig jobb azonnal lehűteni.

Burgonya

A burgonyából is gyakran többet főz vagy süt az ember annál, mint ami egy étkezés alatt elfogy. Ennél is nagyon kell figyelni a tárolásra: szobahőmérsékleten a rizshez hasonlóan nagyon gyorsan baktériumteleppé válhat, és ezen már a mikróban melegítés sem segít, ezért étkezés után mihamarabb hűtőbe kell rakni. A nyers krumplit ezzel ellentétben viszont sosem szabad hűtőben tartani.

Csirkehús

A hűtve tárolt csirkehús egyszer biztonságosan újramelegíthető, de a mikrohullámú sütővel ennek tudatában sem árt vigyázni, különösen, ha az nem egyenletesen melegíti fel az ételt. Ellenkező esetben a húson baktériumok maradhatnak. Az egyenletes, alapos átsütésre már az elkészítéskor is nagyon kell figyelni, a kész sült csirkét pedig jobb hideg salátába tenni.

Gomba

A gombát még inkább ajánlott egy étkezés alatt elfogyasztható mennyiségben főzni, újramelegítés után ugyanis könnyen erős gyomorpanaszokat okozhat. Tovább növeli itt is az ételmérgezés kockázatát, ha huzamosabb ideig szobahőmérsékleten marad, ekkor ugyanis gyorsan szaporodni kezdenek benne a baktériumok.

Olajos ételek

Az olaj túlhevítése során karcinogén hatású bomlástermékek képződhetnek, ezért már a készítésnél vigyázni kell a hőmérsékletre, nem szabad füstölésig melegíteni, a használat után pedig nem biztonságos újra sütni benne. A mikrohullámú sütőben melegített élelmiszerekkel hasonló a helyzet: a magas hőmérsékleten tovább nő bennük az egészségre káros vegyületek aránya.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!