Menü

Egészséges életmód kisgyermekkel?

Nagyon sok esetben hallom kisgyermekes szülőktől, hogy a gyermek nem eszi meg a zöldséget, gyümölcsöt, elutasítja az egészségesebb falatokat. Az egészséges életmód kialakítása időben, már a hozzátáplálás időszakában bevezetésre kell, hogy kerüljön.

A hozzátáplálás időszaka 4-6 hónapos korban kezdődik általában, az egyes ételeket lassan, fokozatosan, apránként vezetjük be, változatosságra törekszünk és egészséges életmódra. Vajon hol romlik ez el a későbbiekben? Néha ránézek a kamasz fiamra és közlöm vele, hogy visszasírom azt az időt, mikor válogatás nélkül ette a gyümölcsöket, habzsolta a sütőtököt, édesburgonyát, brokkolit.

Az egészséges étkezés nem hiszem, hogy a közösségbe kerülve romlik el, vagy az óvodai kosztban lenne a hiba, ma már sokkal tudatosabban és egészségesebben állítják össze az étkezéseket az intézmények is.

A gyerekeknél azért különösen nehéz az egészséges ételek szeretetét kialakítani és fenntartani, mert fogukra valót keresnek, a finom ízek után mennek, őket nem érdekli, hogy egészséges-e, csak azt, hogy finom legyen.

A gyümölcsöket be lehet csempészni a reggeli turmixokba, ezzel már egészségesen indul a napjuk, még akkor is, ha esetleg csak néhány kortyot fogyaszt el belőle.

A kisiskolás gyerekeknek könnyen csomagolhatunk kis dobozkában felszeletelt gyümölcsöket, zöldségeket, müzliszeletet, bár tény, hogy ez a ritkább eset a kóla és a chipsz meg a kakaóscsiga mellett.

A legtöbb gyermek oviból és iskolából - még ha kapnak uzsonnát is – érdekes módon mindig éhesen „esnek haza”, ilyenkor lehet eléjük tenni az egészségesebb menüt, hiszen, ha valaki éhes, kevésbé válogat. Ez a szabály egyébként nálunk érvényes a lefekvés előtti „éhes vagyok” utóvacsorákra, mely inkább a plusz félóra fennmaradásról szól, semmint a valódi éhségről, ekkor is érdemes az egészségesebb ételekkel próbálkozni, hiszen a fennmaradás érdekében akár a zöldséget, főzeléket is megeszi.

A közös főzés az egyik legjobb alkalom, hogy friss gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasszon a gyerek, amit együtt készíthetünk el.

Természetesen nem lehet elkerülni - és nem is ez a cél -, hogy a gyermekünk ne egyen kevésbé egészséges ételeket, hiszen hiába csomagolnék almát egy osztálykirándulásra, valószínű nassolna a máséból, tehát semmiképp sem a tilos és a tiltott jelzőket használnám egyes élelmiszerekre, mindössze annyi a lényeg, hogy a mértékletesség elvét kövessük következetesen az étkezési szokások kialakításánál is.

A nagyszülők és a dédik amennyire meg tudják könnyíteni az életünket a segítségükkel, éppen annyira meg is nehezítik azt és tudomásul kell venni, hogy a nagyszülők dolga a kényeztetés, ami azt jelenti, hogy vagy előttünk adja a gyermeknek az édességet és tudunk róla, engedjük, vagy nem és akkor a hátunk mögött paktálnak le az unokákkal. De azt hiszem, ez így is van rendjén, mióta világ a világ. A nagymama sütije mindig belefér.

Nem említettük még, de a gyermekünk egészségének megőrzéséhez és egészséges életmódra neveléséhez feltétlen szükséges a rendszeres mozgás, amit azért a kisgyermekeknél kipipálhatunk, hiszen ők általában reggeltől estig mozognak, valamint a megfelelő és elegendő pihenés, ezért fontos, hogy a gyermekek időben ágyba kerüljenek.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.