Menü

Meg kell ijedni amikor azt halljuk: göb van a pajzsmirigyünkön?

Sajnos manapság nagyon sok pajzsmirigyműködési zavarral küszködő ember van, köztük jómagam is, azonban a – vérvétellel kimutatott - alulműködési problémák és a mirigy túlműködése mellett más egyebet is megállapíthat az orvos, például az ultrahangvizsgálaton. Az orvos a vérvétel mellett ultrahangvizsgálatot is végez, s amikor az endokrinológus felhívja a figyelmet, hogy göb van pajzsmirigyünkön, bizony sokan megijednek, hiszen hirtelen nem tudni, miről van szó pontosan.

Mit jelent az, hogy göb. Mit jelent, hogy a pajzsmirigyen? Most mit kell ezzel csinálni? Vagy inkább fogalmazzuk úgy, hogy mit nem: ugyanis megijedni semmiképp nem kell, a göb előfordulása sajnos egy igen gyakori jelenség, ahogy a pajzsmirigybetegségek is.

A pajzsmirigy göbök lehetnek jó és rosszindulatúak is, ezért mielőbb fényt kell deríteni a göb típusára, aggodalomra semmi ok, hiszen a göbök – bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak - gyakran ártalmatlanok, némelyik tünetet sem okoz.

A göbös strúma (ami a szerv megnagyobbodását jelenti) ellenben már okoz tüneteket, igen gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár.

A göb nem jelent feltétlen hormonális zavart is, alul-vagy túlműködést, de együtt járhat ezekkel a problémákkal és azok tüneteivel is.

Maguk a göbök kétfélék lehetnek: léteznek meleg és hideg göbök. Az izotópos vizsgálat szerint döntenek erről az elnevezésről és típusról.

Ami a göb kezelését illeti, erre a férjem példáját tudom felhozni, akinek mondjuk úgy, hogy ártalmatlan, tüneteket nem okozó, göb megjelenésével járó pajzsmirigy problémája van, s neki annyi a teendője, - s ebben lelkiismeretesnek kell lenni – meghatározott időszakonként elmegy egy ultrahangkontrollra, ahogy figyelemmel követik, hogy a göb nem nőtt-e.

A göb kezelése ugyanis attól függ, milyen méretű, hogyan nő, ha egyáltalán növekszik és hogy okoz-e panaszt. Amennyiben 1 cm-nél kisebb, úgy csupán rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. 1 cm-nél nagyobb göbök esetén már összetettebb a feladat és gyakran műtéti eljárás is szóba kerül.

Kutatások alapján a pajzsmirigy göbök előfordulása nők körében valamivel gyakoribb, mint férfiaknál. Az arányt azzal lehet magyarázni, hogy a betegség gyakran jelentkezik a terhesség alatt, illetve a szülés után.

A göbök nem múlnak el, vagy ha igen, akkor keletkezhetnek újak, megjelenésük együtt járhat pajzsmirigy alul-illetve túlműködéssel, ezért a vizsgálat, a rendszeres kontroll, az ultrahang elengedhetetlenül szükséges az egészségünk megőrzése érdekében.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.