Menü

Meg kell ijedni amikor azt halljuk: göb van a pajzsmirigyünkön?

Sajnos manapság nagyon sok pajzsmirigyműködési zavarral küszködő ember van, köztük jómagam is, azonban a – vérvétellel kimutatott - alulműködési problémák és a mirigy túlműködése mellett más egyebet is megállapíthat az orvos, például az ultrahangvizsgálaton. Az orvos a vérvétel mellett ultrahangvizsgálatot is végez, s amikor az endokrinológus felhívja a figyelmet, hogy göb van pajzsmirigyünkön, bizony sokan megijednek, hiszen hirtelen nem tudni, miről van szó pontosan.

Mit jelent az, hogy göb. Mit jelent, hogy a pajzsmirigyen? Most mit kell ezzel csinálni? Vagy inkább fogalmazzuk úgy, hogy mit nem: ugyanis megijedni semmiképp nem kell, a göb előfordulása sajnos egy igen gyakori jelenség, ahogy a pajzsmirigybetegségek is.

A pajzsmirigy göbök lehetnek jó és rosszindulatúak is, ezért mielőbb fényt kell deríteni a göb típusára, aggodalomra semmi ok, hiszen a göbök – bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak - gyakran ártalmatlanok, némelyik tünetet sem okoz.

A göbös strúma (ami a szerv megnagyobbodását jelenti) ellenben már okoz tüneteket, igen gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár.

A göb nem jelent feltétlen hormonális zavart is, alul-vagy túlműködést, de együtt járhat ezekkel a problémákkal és azok tüneteivel is.

Maguk a göbök kétfélék lehetnek: léteznek meleg és hideg göbök. Az izotópos vizsgálat szerint döntenek erről az elnevezésről és típusról.

Ami a göb kezelését illeti, erre a férjem példáját tudom felhozni, akinek mondjuk úgy, hogy ártalmatlan, tüneteket nem okozó, göb megjelenésével járó pajzsmirigy problémája van, s neki annyi a teendője, - s ebben lelkiismeretesnek kell lenni – meghatározott időszakonként elmegy egy ultrahangkontrollra, ahogy figyelemmel követik, hogy a göb nem nőtt-e.

A göb kezelése ugyanis attól függ, milyen méretű, hogyan nő, ha egyáltalán növekszik és hogy okoz-e panaszt. Amennyiben 1 cm-nél kisebb, úgy csupán rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. 1 cm-nél nagyobb göbök esetén már összetettebb a feladat és gyakran műtéti eljárás is szóba kerül.

Kutatások alapján a pajzsmirigy göbök előfordulása nők körében valamivel gyakoribb, mint férfiaknál. Az arányt azzal lehet magyarázni, hogy a betegség gyakran jelentkezik a terhesség alatt, illetve a szülés után.

A göbök nem múlnak el, vagy ha igen, akkor keletkezhetnek újak, megjelenésük együtt járhat pajzsmirigy alul-illetve túlműködéssel, ezért a vizsgálat, a rendszeres kontroll, az ultrahang elengedhetetlenül szükséges az egészségünk megőrzése érdekében.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.