Menü

Meg kell ijedni amikor azt halljuk: göb van a pajzsmirigyünkön?

Sajnos manapság nagyon sok pajzsmirigyműködési zavarral küszködő ember van, köztük jómagam is, azonban a – vérvétellel kimutatott - alulműködési problémák és a mirigy túlműködése mellett más egyebet is megállapíthat az orvos, például az ultrahangvizsgálaton. Az orvos a vérvétel mellett ultrahangvizsgálatot is végez, s amikor az endokrinológus felhívja a figyelmet, hogy göb van pajzsmirigyünkön, bizony sokan megijednek, hiszen hirtelen nem tudni, miről van szó pontosan.

Mit jelent az, hogy göb. Mit jelent, hogy a pajzsmirigyen? Most mit kell ezzel csinálni? Vagy inkább fogalmazzuk úgy, hogy mit nem: ugyanis megijedni semmiképp nem kell, a göb előfordulása sajnos egy igen gyakori jelenség, ahogy a pajzsmirigybetegségek is.

A pajzsmirigy göbök lehetnek jó és rosszindulatúak is, ezért mielőbb fényt kell deríteni a göb típusára, aggodalomra semmi ok, hiszen a göbök – bár rosszindulatú elváltozásokra is utalhatnak - gyakran ártalmatlanok, némelyik tünetet sem okoz.

A göbös strúma (ami a szerv megnagyobbodását jelenti) ellenben már okoz tüneteket, igen gyakran nyelési nehezítettséggel, rekedtséggel, gombócérzéssel jár.

A göb nem jelent feltétlen hormonális zavart is, alul-vagy túlműködést, de együtt járhat ezekkel a problémákkal és azok tüneteivel is.

Maguk a göbök kétfélék lehetnek: léteznek meleg és hideg göbök. Az izotópos vizsgálat szerint döntenek erről az elnevezésről és típusról.

Ami a göb kezelését illeti, erre a férjem példáját tudom felhozni, akinek mondjuk úgy, hogy ártalmatlan, tüneteket nem okozó, göb megjelenésével járó pajzsmirigy problémája van, s neki annyi a teendője, - s ebben lelkiismeretesnek kell lenni – meghatározott időszakonként elmegy egy ultrahangkontrollra, ahogy figyelemmel követik, hogy a göb nem nőtt-e.

A göb kezelése ugyanis attól függ, milyen méretű, hogyan nő, ha egyáltalán növekszik és hogy okoz-e panaszt. Amennyiben 1 cm-nél kisebb, úgy csupán rendszeres kontrollt, ellenőrzést igényel. 1 cm-nél nagyobb göbök esetén már összetettebb a feladat és gyakran műtéti eljárás is szóba kerül.

Kutatások alapján a pajzsmirigy göbök előfordulása nők körében valamivel gyakoribb, mint férfiaknál. Az arányt azzal lehet magyarázni, hogy a betegség gyakran jelentkezik a terhesség alatt, illetve a szülés után.

A göbök nem múlnak el, vagy ha igen, akkor keletkezhetnek újak, megjelenésük együtt járhat pajzsmirigy alul-illetve túlműködéssel, ezért a vizsgálat, a rendszeres kontroll, az ultrahang elengedhetetlenül szükséges az egészségünk megőrzése érdekében.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.