Menü

Dinnyemag kisokos

Sokan egyszerűen csak kiköpik, kipiszkálják a dinnye magját, a lédús húsát pedig örömmel elfogyasztják. Van persze, aki ügyet sem vet rá és természetes számára, hogy megeszi a magokat. Biztosan van, aki rossz élmény, egy gyerekkori történet – jól ismerjük azt a mesét, miszerint, ha megesszük a magot, akkor a hasunkban dinnye nő -, vagy esetleg téves információk miatt nem eszi meg a magot, de bizony az teszi jól, aki nem válogat, ugyanis kifejezetten értékes és egészséges a dinnye magja.

Egyrészt a dinnyemag tápanyagban gazdag. Persze ezzel együtt kalóriában is gazdag, 20-30 gramm mag akár 600 kalóriát is jelenthet, azonban ez ne tántorítson el bennünket. Magas fehérje tartalma mellett vitaminokat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint különböző ásványi anyagokat tartalmaz. Ilyen például a magnézium, réz, kálium és cink.

Nem csak gazdag tápanyagforrás, de szinte természetes kozmetikum is a dinnyemag. Hidratálja a bőrt, segít a pattanások visszaszorításában és az öregedést is lassítja. Ez a bennük található olajnak köszönhető, melyet, ha kisajtolnak, külsőleg nyugodtan alkalmazható pattanásos bőrre, de maga a dinnye is gyakori összetevője a természetes kozmetikumoknak, sőt, frissen is szokták arcpakolásként alkalmazni, csakúgy, mint az epret.

A már korábban említett magas ásványianyag tartalom miatt a csontritkulás ellen is ajánlják. Pontosabban a magok magnézium tartalma az, ami képes megelőzni a csontritkulást, de ezzel együtt az idegrendszer és a fogak egészségében is nagy szerepet játszik, így, ha külön nem is szeretnénk fogyasztani, de amikor dinnyét eszünk, érdemes nem elpazarolni ezt a jótékony hatású részét.

Bár a dinnye cukortartalma nem éppen alacsony, a magjai bizonyítottan csökkentik az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát, valamint emellett a cukorbetegeknek is jót tesz a fogyasztása.

A fentebb említett jótékony hatások kifejezetten akkor érvényesülnek, ha külön, szárítva, vagy pörkölve fogyasztjuk a magokat. Persze a belőlük sajtolt olaj is nagyszerű, de a pörkölés sokkal egyszerűbb, akár házilag is megoldható. 160-170 fokon a sütőben nagyjából 15 perc alatt megpörkölődnek, de körülbelül 7-8 perc után érdemes őket átforgatni, hogy egyenletesen süljön meg mindkét oldaluk. Bátran fűszerezhetjük akár sóval, borssal és fahéjjal is, de akár chilit vagy citromlevet is adhatnak hozzá azok, akik kedvelik a különlegesebb ízeket.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.