Menü

Mit (ne) tegyünk, ha gyulladás van a szervezetünkben

Életünk során számtalanszor előfordulhat, hogy szervezetünkben gyulladás keletkezik. A gyulladással járó fájdalom mindig egy jel, melyet komolyan kell vennünk, hiszen a szervezet védekezőmechanizmustá mutatja, gyulladáscsökkentő anyagok termelésével, az immunrendszer aktivizálódásával.

A szervezet tulajdonképpen védekezik egy kórokozó ellen, így a gyulladás a gyógyulást szolgálja, ez történik sérüléskor is. A gyulladást ilyenkor az érintett terület fájdalma, duzzanata jelzi. Visszafordítható a szervezetben a gyulladás, lehet tenni valamit ellene?

A szervezetünkben jelenlévő gyulladást van lehetőségünk életmódváltással és megfelelő táplálkozással visszafordítani, megállítani.

Aki pajzsmirigybeteg, vagy például allergiás, esetleg autoimmun beteg, azoknak a gyulladás egy állandó és krónikus probléma, ők speciális étrendet tartanak a betegségük kordában tartása érdekében. A jó hír az, hogy valóban létezik gyulladáscsökkentő étrend, amely segít mind a megelőzésében, mind a gyógyulásban.

Mi az, ami kerülendő a gyulladás esetén?

Például a glutén. Ez a búzában, az árpában és a rozsban található, köze van a gyulladásos folyamatokhoz, ezért érdemes áttérni gluténmentes étrendre, ilyen probléma esetén.

A tejtermékekről is tudjuk, hogy nem jó a fogyasztásuk gyulladás esetén. A tejtermékek nehezen emészthetőek és rossz emésztést okoznak, a szervezetből elvonva azokat az energiákat, amelyeket a gyógyulásra összpontosítana, a tünetek pedig nem múlnak, hanem súlyosbodnak.

A tej és a tejtermékek kifejezetten rosszabbítják ekcéma, az akne és egyéb bőrbetegségek állapotát, tüneteit. A rendszeres tejfogyasztást kutatások összefüggésbe hozták a gyulladásos folyamatokkal.

Mi a helyzet a húsokkal?

Nos a húsok sajnos az ipari állattartás eredményeképp tele vannak gyulladást okozó Omega-6 zsírsavval, amely köztudottan gyulladáskeltő hatású, ezért fontos ezek ellensúlyozására elegendő mennyiségű omega 3 zsírsavakat is fogyasztani, a húsevést pedig mérsékelni, legalább a gyulladás fennállásáig.

A glutén és a tej mellett a cukor is káros az egészségre, a gyulladásos folyamatokra. Természetesen édesítőszerekre váltsuk ki a cukrot.

A gyulladásokra káros ételek mellett tehetünk a gyulladáscsökkentésért is, ebben segítenek a zöld leveles- és a keresztesvirágú zöldségek, valamint a bogyós gyümölcsök és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek.

Ha már fáj, már kialakult, már gyulladást jelez a szervezet, akkor érdemes a gyógyulásra összpontosítanunk, a jövőben pedig a megelőzésre.

Az akut veseelégtelenség okai

Akut veseelégtelenségről akkor beszélünk, ha a veseműködés néhány óra vagy néhány nap leforgása alatt oly mértékben romlik, hogy a veseszövetek több mint 60 százaléka már nem képes ellátni feladatát.

A vegán húsok világában

Se vegetariánus, se vegán életmódot nem folytatok. Habár volt néhány év, amíg nem ettem húst, ennek is vége már. Azóta mindössze annyit teszek, hogy tudatosan figyelek a mennyiségekre, miből mennyit fogyasztok. Inkább a mértékletesség határozza meg a mindennapjaimat. Ennek ellenére mindig érdekelnek az új megoldások, a különböző lehetőségek, így jutottam el oda, hogy érdekelni kezdett a vegán hús mibenléte. Egyféle van? Sokféle létezik? Jobb vagy rosszabb, mint a nagybetűs hús? Nézzük meg, milyen következtetéseket vontam le!

Finom és egyszerű pástétomok– avagy hogyan dobjuk fel a vacsorát!

Háziasszonyok számára nem elhanyagolható, hogy előre elkészíthető egy étel. Amikor a rántotta, a virsli és a melegszendvics, meg a felvágott egy idő után unalmassá válik, akkor jók a szendvicskrémek, pástétomok, melyeket akár előző este is elkészíthetünk, de frissen összedobva sem tart pár percnél tovább.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?