Menü

Mit (ne) tegyünk, ha gyulladás van a szervezetünkben

Életünk során számtalanszor előfordulhat, hogy szervezetünkben gyulladás keletkezik. A gyulladással járó fájdalom mindig egy jel, melyet komolyan kell vennünk, hiszen a szervezet védekezőmechanizmustá mutatja, gyulladáscsökkentő anyagok termelésével, az immunrendszer aktivizálódásával.

A szervezet tulajdonképpen védekezik egy kórokozó ellen, így a gyulladás a gyógyulást szolgálja, ez történik sérüléskor is. A gyulladást ilyenkor az érintett terület fájdalma, duzzanata jelzi. Visszafordítható a szervezetben a gyulladás, lehet tenni valamit ellene?

A szervezetünkben jelenlévő gyulladást van lehetőségünk életmódváltással és megfelelő táplálkozással visszafordítani, megállítani.

Aki pajzsmirigybeteg, vagy például allergiás, esetleg autoimmun beteg, azoknak a gyulladás egy állandó és krónikus probléma, ők speciális étrendet tartanak a betegségük kordában tartása érdekében. A jó hír az, hogy valóban létezik gyulladáscsökkentő étrend, amely segít mind a megelőzésében, mind a gyógyulásban.

Mi az, ami kerülendő a gyulladás esetén?

Például a glutén. Ez a búzában, az árpában és a rozsban található, köze van a gyulladásos folyamatokhoz, ezért érdemes áttérni gluténmentes étrendre, ilyen probléma esetén.

A tejtermékekről is tudjuk, hogy nem jó a fogyasztásuk gyulladás esetén. A tejtermékek nehezen emészthetőek és rossz emésztést okoznak, a szervezetből elvonva azokat az energiákat, amelyeket a gyógyulásra összpontosítana, a tünetek pedig nem múlnak, hanem súlyosbodnak.

A tej és a tejtermékek kifejezetten rosszabbítják ekcéma, az akne és egyéb bőrbetegségek állapotát, tüneteit. A rendszeres tejfogyasztást kutatások összefüggésbe hozták a gyulladásos folyamatokkal.

Mi a helyzet a húsokkal?

Nos a húsok sajnos az ipari állattartás eredményeképp tele vannak gyulladást okozó Omega-6 zsírsavval, amely köztudottan gyulladáskeltő hatású, ezért fontos ezek ellensúlyozására elegendő mennyiségű omega 3 zsírsavakat is fogyasztani, a húsevést pedig mérsékelni, legalább a gyulladás fennállásáig.

A glutén és a tej mellett a cukor is káros az egészségre, a gyulladásos folyamatokra. Természetesen édesítőszerekre váltsuk ki a cukrot.

A gyulladásokra káros ételek mellett tehetünk a gyulladáscsökkentésért is, ebben segítenek a zöld leveles- és a keresztesvirágú zöldségek, valamint a bogyós gyümölcsök és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek.

Ha már fáj, már kialakult, már gyulladást jelez a szervezet, akkor érdemes a gyógyulásra összpontosítanunk, a jövőben pedig a megelőzésre.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?