Menü

Mit (ne) tegyünk, ha gyulladás van a szervezetünkben

Életünk során számtalanszor előfordulhat, hogy szervezetünkben gyulladás keletkezik. A gyulladással járó fájdalom mindig egy jel, melyet komolyan kell vennünk, hiszen a szervezet védekezőmechanizmustá mutatja, gyulladáscsökkentő anyagok termelésével, az immunrendszer aktivizálódásával.

A szervezet tulajdonképpen védekezik egy kórokozó ellen, így a gyulladás a gyógyulást szolgálja, ez történik sérüléskor is. A gyulladást ilyenkor az érintett terület fájdalma, duzzanata jelzi. Visszafordítható a szervezetben a gyulladás, lehet tenni valamit ellene?

A szervezetünkben jelenlévő gyulladást van lehetőségünk életmódváltással és megfelelő táplálkozással visszafordítani, megállítani.

Aki pajzsmirigybeteg, vagy például allergiás, esetleg autoimmun beteg, azoknak a gyulladás egy állandó és krónikus probléma, ők speciális étrendet tartanak a betegségük kordában tartása érdekében. A jó hír az, hogy valóban létezik gyulladáscsökkentő étrend, amely segít mind a megelőzésében, mind a gyógyulásban.

Mi az, ami kerülendő a gyulladás esetén?

Például a glutén. Ez a búzában, az árpában és a rozsban található, köze van a gyulladásos folyamatokhoz, ezért érdemes áttérni gluténmentes étrendre, ilyen probléma esetén.

A tejtermékekről is tudjuk, hogy nem jó a fogyasztásuk gyulladás esetén. A tejtermékek nehezen emészthetőek és rossz emésztést okoznak, a szervezetből elvonva azokat az energiákat, amelyeket a gyógyulásra összpontosítana, a tünetek pedig nem múlnak, hanem súlyosbodnak.

A tej és a tejtermékek kifejezetten rosszabbítják ekcéma, az akne és egyéb bőrbetegségek állapotát, tüneteit. A rendszeres tejfogyasztást kutatások összefüggésbe hozták a gyulladásos folyamatokkal.

Mi a helyzet a húsokkal?

Nos a húsok sajnos az ipari állattartás eredményeképp tele vannak gyulladást okozó Omega-6 zsírsavval, amely köztudottan gyulladáskeltő hatású, ezért fontos ezek ellensúlyozására elegendő mennyiségű omega 3 zsírsavakat is fogyasztani, a húsevést pedig mérsékelni, legalább a gyulladás fennállásáig.

A glutén és a tej mellett a cukor is káros az egészségre, a gyulladásos folyamatokra. Természetesen édesítőszerekre váltsuk ki a cukrot.

A gyulladásokra káros ételek mellett tehetünk a gyulladáscsökkentésért is, ebben segítenek a zöld leveles- és a keresztesvirágú zöldségek, valamint a bogyós gyümölcsök és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek.

Ha már fáj, már kialakult, már gyulladást jelez a szervezet, akkor érdemes a gyógyulásra összpontosítanunk, a jövőben pedig a megelőzésre.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?