Menü

Tévhitek a bölcsességfogakról

A bölcsességfog általában több bosszúságot okoz, mint amennyi örömöt. A legtöbb embernél ki kell húzni akkor is, ha éppen nem áll ferdén, vagy nincs valahol elakadva, mivel nem jut nekik elég hely a megfelelő tisztításhoz, vagy már eleve rosszak, amikor kinőnek, de a gyulladás is gyakori probléma, illetve, ha a fogszabályozó készülék felhelyezését akadályozza. De ha egyenesen állnak és elférnek sem egyszerű a helyzet, mivel előfordul, hogy akár évekig nő folyamatosan, ezzel pedig rendszeres és kellemetlen fájdalmat okoz.

Az egyik gyakori tévhit, hogy hamarosan eltűnik a bölcsességfogunk, mivel evolúciósan nincs haszna. Bár maga az evolúciós hasztalanság és a fokozatos visszaszorulás igaz, de ez korántsem fog a közeljövőben megtörténni, mivel ez egy nagyon hosszú folyamat. Az utóbbi 10 évben valóban több műtétet végeztek bölcsességfog eltávolításával kapcsolatban, mint korábban, egészen pontosan majdnem háromszor annyi ilyen eset volt, mint korábban.

Egy másik tévhit, miszerint, ha valakinek egyenetlen a fogsora, az a bölcsességfogak miatt tolódott el. Ezt semmilyen tudományos kutatás nem igazolja, ahogy azt sem igaz, hogy ha kihúzzák a bölcsességfogunkat, akkor a fogsor majd magától hátrafelé tolódik. Éppen ellenkezőleg szokott történni. Gyakori ok a bölcsességfog kihúzására az, ha a fogszabályozást akadályozza, így az orvos kéri az eltávolítását, hogy fel tudják helyezni a fogszabályozó készüléket.

Szintén sokan rosszul tudják azt, hogy a bölcsességfogat minden áron meg kell menteni, mert majd később jól jöhet fogpótlásnál. A bölcsességfog harmadrendű fog, nem lát el semmilyen lényeges funkciót, valamint igen ritkán vesz részt bármilyen fogpótlásban.

Sokan tartanak attól is, hogy a bölcsességfog eltávolítása inkább illik egy horrorfilmbe, azonban ezt általában a rémtörténetekre alapozzák. Egy fog húzásánál előfordulhatnak komplikációk, amik bár a bölcsességfog problémás mivolta miatt talán ebben az esetben gyakoribbak, azonban ettől nem kell előre tartanunk. Érzéstelenítést, bizonyos esetekben altatást is alkalmaznak húzásnál, illetve a procedúra előtt kétdimenziós röntgen vagy háromdimenziós CT-felvételt készítenek, ami alapján látják a fog pontos elhelyezkedését. Emellett pedig, ha szükséges, a fog helyén keletkezett sebet varrják, valamint minden esetben vissza kell menni kontrollra, hogy lássák, nem-e gyulladt be a helye.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.