Menü

A fehérjehiány kialakulása és tünetei

A fehérje alapvető eleme szervezetünk számos területének. Részt vesz az izomrostok felépítésében, a hormonokban is megtalálhatók, enzimek épülnek fel belőle, energiát szolgáltat, de az immunrendszerünk számára is nélkülözhetetlen.

Napjaink fejlett országaiban ritka a valódi hiánybetegség, azonban a mai népszerű diéták némelyikénél előfordul, hogy annyira kevés fehérjét viszünk be, hogy a hiánybetegség tüneteit érzékelhetjük. Amikor a fehérje szintje túlzottan alacsony a szervezetben, azt idegen szóval hypoproteinaemia-nak nevezzük. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, azonban érdemes komolyan venni, mert idővel akár súlyosbodhatnak is, valamint azért is alakulhat ki könnyen, mert a szervezet nem képes a fehérjét raktározni, így, ha nem jutunk elegendő mennyiséghez rendszeres és egészséges táplálkozással, gyorsan kialakulhatnak a tünetek.

Hivatalos adatok szerint a napi elfogyasztott táplálékmennyiség 10 %-a legalább fehérjéből kell álljon. Ez az abszolút minimális mennyiség, tehát csak az alapvető élettani funkciók ellátására elég, azonban figyelembe kell venni a testsúlyt, az aktivitást és az szervezet lebontó képességét is, valamint várandós nők esetében is megnövekedett fehérjebevitellel kell számolni.

A tünetek széles skálán mozognak, de a leggyakoribbak a fáradtság, gyengeség, hajhullás, elvékonyodó/töredező haj, gyenge köröm, száraz bőr, gyakori betegeskedés, izomveszteség, gyakori éhség, ödéma és vizesedés. Nehezíti a diagnosztizálást, hogy ezek a tünetek elég általánosak és számos különböző betegség tünetei lehetnek, ezért érdemes minden esetben szakértővel vagy háziorvosunkkal konzultálni. A fehérjehiányt általában vérvétellel tudják kimutatni, ezután pedig következik a kiváltó ok megtalálása. Lehet táplálkozási probléma, de akár egy alapbetegség megléte is okozhatja.

A fehérjék a csontok felépítésében is részt vesznek, így, ha alacsony a szintje szervezetünkben, könnyebben előfordulnak csonttörések, zúzódások és repedések. Gyermekek esetében erre fokozottan kell figyelni, mivel a fejlődésben lévő csontok fokozottan veszélyeztetettek, illetve az egészséges fejlődés szempontjából sem elhanyagolható a megfelelő fehérje ellátás.

Az éhségérzet kialakulásához is nagyban hozzájárul a fehérje, nem véletlen ajánlják a diétázók számára is legalább a sovány fehérjék fogyasztását, így tovább tart a jóllakottság érzése és az energiaszintünk is tovább megmarad.

Nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét a következő ételek, ezeket megtaláljuk a legtöbb diétás étrendben is: húsok, tojás, tej, sajt, de növényi forrásokban is megtalálhatók, mint például olajos magvak, csicseriborsó, bab, lencse.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.