Menü

A fehérjehiány kialakulása és tünetei

A fehérje alapvető eleme szervezetünk számos területének. Részt vesz az izomrostok felépítésében, a hormonokban is megtalálhatók, enzimek épülnek fel belőle, energiát szolgáltat, de az immunrendszerünk számára is nélkülözhetetlen.

Napjaink fejlett országaiban ritka a valódi hiánybetegség, azonban a mai népszerű diéták némelyikénél előfordul, hogy annyira kevés fehérjét viszünk be, hogy a hiánybetegség tüneteit érzékelhetjük. Amikor a fehérje szintje túlzottan alacsony a szervezetben, azt idegen szóval hypoproteinaemia-nak nevezzük. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, azonban érdemes komolyan venni, mert idővel akár súlyosbodhatnak is, valamint azért is alakulhat ki könnyen, mert a szervezet nem képes a fehérjét raktározni, így, ha nem jutunk elegendő mennyiséghez rendszeres és egészséges táplálkozással, gyorsan kialakulhatnak a tünetek.

Hivatalos adatok szerint a napi elfogyasztott táplálékmennyiség 10 %-a legalább fehérjéből kell álljon. Ez az abszolút minimális mennyiség, tehát csak az alapvető élettani funkciók ellátására elég, azonban figyelembe kell venni a testsúlyt, az aktivitást és az szervezet lebontó képességét is, valamint várandós nők esetében is megnövekedett fehérjebevitellel kell számolni.

A tünetek széles skálán mozognak, de a leggyakoribbak a fáradtság, gyengeség, hajhullás, elvékonyodó/töredező haj, gyenge köröm, száraz bőr, gyakori betegeskedés, izomveszteség, gyakori éhség, ödéma és vizesedés. Nehezíti a diagnosztizálást, hogy ezek a tünetek elég általánosak és számos különböző betegség tünetei lehetnek, ezért érdemes minden esetben szakértővel vagy háziorvosunkkal konzultálni. A fehérjehiányt általában vérvétellel tudják kimutatni, ezután pedig következik a kiváltó ok megtalálása. Lehet táplálkozási probléma, de akár egy alapbetegség megléte is okozhatja.

A fehérjék a csontok felépítésében is részt vesznek, így, ha alacsony a szintje szervezetünkben, könnyebben előfordulnak csonttörések, zúzódások és repedések. Gyermekek esetében erre fokozottan kell figyelni, mivel a fejlődésben lévő csontok fokozottan veszélyeztetettek, illetve az egészséges fejlődés szempontjából sem elhanyagolható a megfelelő fehérje ellátás.

Az éhségérzet kialakulásához is nagyban hozzájárul a fehérje, nem véletlen ajánlják a diétázók számára is legalább a sovány fehérjék fogyasztását, így tovább tart a jóllakottság érzése és az energiaszintünk is tovább megmarad.

Nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjét a következő ételek, ezeket megtaláljuk a legtöbb diétás étrendben is: húsok, tojás, tej, sajt, de növényi forrásokban is megtalálhatók, mint például olajos magvak, csicseriborsó, bab, lencse.

Szépüljünk belülről!

Talán kevésbé hirdetett vagy ritkábban emlegetett dolog, hogy belülről legalább annyit tehetünk a bőrünk épségért és szépségéért, mint külsőleg, a drága kozmetikumokkal. A márkás holmik mit sem érnek, a belső támogatás nélkül. Mégis mit értünk azon, hogy szépüljünk belülről?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?