Érdekességek a görögdinnyéről, amiket eddig nem tudtál
- Dátum: 2021.08.17., 20:26
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- A vitamin, B vitamin, dinnyemag, E vitamin, érdekesség, foszfor, görög, görögdinnye, gyümölcs, kalcium, kálium, kalória, mag, nátrium, nyár, sárgadinnye, tea, vas cukor, vese, vitamin, zöldség
Nincs is jobb annál, mint amikor a nagy kánikulában frissen felvágunk egy jó hideg görögdinnyét. Nem csak közkedvelt nyári hűsítő, de számos jó tulajdonsága is van. Sokat ezek közül mindenki jól ismer, például magas víztartalma miatt jó szomjoltó, de egyben vízhajtó tulajdonságú is. Azonban van néhány érdekes tény is a dinnyéről, amit nem sokan tudnak.
Az egyik kevéssé ismert tény a dinnyéről, hogy valójában nem igazi gyümölcs. A görög- és a sárgadinnye is úgynevezett gyümölcspótló zöldség. Sokaknak meglepő lehet, de a még éretlen termésekből szoktak készíteni savanyúságot és csalamádét is.

Igaz, a legtöbb gyümölcs és zöldség hidegen tárolva egészen sokáig eláll, de a dinnye tartósítás nélkül is hetekig, akár 2-3 hétig is eláll. Ennek ellenére nem érdemes túl hideg helyen tárolni, mert akkor tápanyagtartalma nagyon lecsökken.
Számos jótékony hatása közül kiemelendő, hogy rendkívül jó gyulladáscsökkentő a benne lévő ásványi anyagoknak és béta-karotinnak köszönhetően. Különösen a gyomorra van nyugtató hatással, emellett pedig tisztítja is az emésztőrendszert, mivel nagy a folyadéktartalma miatt méregtelenítő hatású.
Talán nem is annyira meglepő, de a görögdinnye valójában nem görög eredetű, de még csak nem is európai. Neve a magyarban kapcsolható csak Görögországhoz, angolul például a watermelon nevet viseli, szó szerint vízidinnnyét jelent. Eredetileg Afrikából, mégpedig a déli részéről származik. Ott nagy valószínűséggel a gölődiny, vagyis gombóc szóból származtatják és talán egy félreértés miatt kerülhetett görögdinnyeként a magyar szótárba, persze egyes feltételezések szerint a gördül szóhoz lehet köze.

Igaz a görögdinnyének van cukortartalma, de a diétákba is tökéletesen beleillik, hiszen magas víz- és rost tartalma mellett jól laktat és viszonylag kevés kalória egy átlagos adag. Emellett gazdag vitaminokban, mint például a C, E, B és K-vitamin, magas nátrium, kálium és kalcium tartalma van, valamint foszfor és vas tartalma sem elhanyagolható.
Sokszor merül fel a kérdés, hogy a dinnyemagot le szabad-e nyelni, vagy sem. Valójában nyugodtan fogyasztható, semmilyen káros hatása nincs. Mi több, természetgyógyászok a magból készült teát szokták javasolni veseproblémákra, sőt cukorproblémákra is jó hatással van annak ellenére, hogy maga a dinnye cukros. Kalóriatartalma elhanyagolható, tehát elfogyasztásával nem jár semmilyen hátrány.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.