Menü

Hogyan készüljünk külföldi tanulmányútra?

Hamarosan itt az ősz, elkezdődnek az Erasmus és külföldi tanulmányi programok. Érdemes minél hamarabb elkezdeni a felkészülést a kiutazásra, hogy minden lehetséges bökkenőre időbe fel tudjunk készülni.

Az Erasmus program európai egyetemek közötti együttműködés, amely keretei között a diákok egyetemi képzésen vagy szakmai gyakorlaton vehetnek részt. A Campus Mundi is hasonló európai szintű program. Ma már mindenkinek lehetősége van a program segítségével külföldi képzésen részt venni. A felkészülés, összecsomagolás azonban sok időbe telik, és érdemes felkészülni idő

Ha egyetemista vagy, akkor elsőnek fel keresned egyetemed Erasmus tematikájú honlapját. Itt informálódhatsz a fogadó intézményekről, az ösztöndíj mennyiségéről, a felvételi kritériumokról és jelenlegi helyzetben a Covid-helyzetről. Minden karnak és szaknak van egy Erasmus koordinátora, aki szintén segít a jelentkezés megkezdéséről. Mindenféleképpen beszélj valamilyen idegennyelvet, hiszen a képzés nyelve más és más. Fontos a szakmai önélezrajz és egy jó motivációs levél.

Az ösztöndíjt nyert tanulók ezek után megkezdhetik a felkészülést a kiútra: ki kell tölteni a fogadó intézmény tanulmányi szerződését, egy nyelvi tesztet és fel kell venni a kinti órákat.

Közvetlenül utazás előtt meg kell kötni a biztosítást, ami nagyon fontos, hiszen a csomaggal vagy akár az egészségünkkel bármi történhet. Biztosítás nélkül a kiutazás nem megengedett. Szállást is kell keresni; ez lehet kollégium vagy albérlet.

Sajnos a koronavírussal is kell számolni, nagyon fontos, hogy kiutazás előtt informálódjunk a fogadó ország hatályos rendelkezéseiről. Az oltással rendelkező emberek sokszor nagy előnyre tesznek szert, hiszen nem kell PCR tesztet csináltatniuk.

Érdemes megjegyezni, hogy az ösztöndíj mértéke sokszor önmagában nem elég. Mindig legyen nálunk elég költőpénz, hogy ne érjen minket semmilyen meglepetés. Sokszor az albérlet viszi el a legtöbb pénzt, mert ezek külföldön jóval drágábbak, mint itthon nálunk. Az is egy jó megoldás, ha szobatársakat keresünk és megosztjuk a közös költségeket és a bérleti díjat. A szobatársakkal pedig örökre szóló barátságokat köthetünk. Persze, elsődleges a tanulmányok megszerzése, nyelvismeret fejlesztése, de az ország kultúrájával való megismerkedés is egy maradandó élmény. Ezért ajánlom egyetemista társaimnak az Erasmust.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.