Menü

…és már el is telt a nyár

Hú nagyon gyorsan! Ahogy az előszobában lévő két összekészített iskolatáska, tornazsák, rajzos doboz, technika felszerelés, tisztasági csomag is mutatja, lassan pakolhatunk be a hátizsákokba, csomagolhatjuk a könyveket, címkézhetjük a füzeteket. Hosszú a tanévkezdési lista, ideje mindent beszerezni.

Nem is tudom mit érezzek, egyrészt a három fiammal eltöltött nyári szünet után azt gondolom, végre iskola, másrészt pedig melankolikus vagyok, hiszen olyan jó volt ez a nyár is, sok program, megannyi tábor, strandolás, kirándulás, állatkert és nyaralás, hamarosan pedig hulló falevelek váltják a balatoni lángos idilli képét. (mondtam, hogy ilyen a hangulatom)

Minden évszakot kell szeretni, mindegyikben van valami szép, most az iskolakezdés az aktuális életszakasz, melyben az lesz a szép, hogy ismét a megszokott – vagy épp egy új - közösségbe kerülnek a gyerekek, mennyi izgalmat rejt magában! Nekik jó lesz ismét a saját korosztályukkal tölteni a napot a nagyszülők helyett, akik már mostanra valószínűleg szintén elfáradtak.

Hogy kicsit az anyagiakról is essen szó, egy friss felmérés szerint mélyen a zsebünkbe kell nyúlni nekünk szülőknek - bár én ezt kutatás nélkül is meg tudtam volna mondani – hiszen egy gyermek iskolakezdése akár 50 ezer forintig is elmehet, de nekem ez még mindig karcsú összegnek tűnik, hiszen az iskolaszerek közé sorolom az iskolatáskát, a tolltartót, a benti cipőt is, így ez az érték akár a duplája is lehet.

Az igazi roham augusztusban kezdődött, s egyre több szülő vásárol online.

Tény, hogy sokba kerül az iskolakezdés, de vajon mennyi időt tölt a gyerek majd az iskolában?

Az egyik legnagyobb izgalom számomra ismét az online oktatás bevezetése, ami itt lebeg a fejünk felett, folyamatos aggodalom, pláne többgyerekes, kevés laptopos szülő számára.

Egyelőre úgy tűnik, hogy szeptemberben a normál, megszokott módon indul el a tanév, de nem kell tudósnak lennem ahhoz, hogy lássam, fel kell készülni az online oktatásra is.

A felkészülést pedig úgy értik a szakemberek, hogy figyeljük gyermekeinkkel együtt mindig az aktuális járványhelyzetet, készüljünk fel lelkileg is egy esetleges következő hullámra, maszkviselésre, „bezártságra”, beszélgessünk velük sokat a kialakult helyzetről.

Szükséges lesz egyfajta B tervet is összeállítani, szükség esetén. Ki segíthet a gyerekeknek a tanulásban, hogy oldjuk meg a „home office” -t, ha sok kerül rá, mit tehetünk a zökkenőmentes átállásért.

Rugalmasan kell kezelnünk ezt a helyzetet, ami nem egyszerű, nem tudunk rá tökéletesen felkészülni, de sokat tehetünk egy esetleges átállás zökkenőmentes lebonyolításáért, illetve szervezetünket is fel kell készíteni, sok vitamint kell fogyasszunk, hogy erősítsük az immunrendszerünket. Kitartást mindenkinek! (Főleg az anyukáknak)

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Nem csak befőttet szokás elrakni télire, hanem akár gyógynövényekkel is feltölthetjük a kamrát azokra az időkre, amikor nincs idényük.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?