Menü

A hatékony fogyókúra pszichológiája

A belső motiváció az, ami a legnagyobb kitartást adja. Ha kitartásunk elég erős, a legjobb eséllyel tudunk sikereket elérni. A legegészségesebb, ha saját elvárásunknak akarunk megfelelni.

Szélsőséges esetekben pl. mély szomorúság megélésekor szintén fogyás indulhat el, ha nem táplálkozik valaki normálisan, esetleg gyermekeknél az étel elutasítása idézhet elő fogyást, de nyilván ez nem tudatos fogyókúra által előidézett folyamat. Ugyanide sorolnám, amikor valaki annyira nincs jóban önmagával, hogy elkezdi éheztetni saját magát.

A fogyókúra okai

Nőknél azok az okok gyakoribbak, amelyet a szépségipar diktál. Bár ez a nyomás a férfiakra is egyre inkább hat, de még mindig elfogadóbb a társadalom a férfiak tökéletlen testével, nemrég divatos, humoros jelenségnek mondható volt az ún. „apu test”. Amikor középkorú, kissé tunya, elhízott, pocakot eresztett, „apukás” testnek kikiáltott test alak volt divatos.

A nőknél az „anyu test” még nem jött divatba, pedig a szüléssel rendszerint testi változások jönnek létre. Az elfogadás nagyon hasznos dolog a megváltoztathatatlan testi hibák esetében, de itt is mostanában átlendülnek az emberek a ló túloldalára. Az extrém kövérség mutogatásával, a kóros elhízás reklámozásával, és annak elfogadásának követelőzésével árasztják el a közösségi médiákat.

Gyerekeknél nagyon változó, hogy milyen okból szeretnének fogyni, de gyakori, hogy a társaikhoz szeretnének hasonulni, el akarják kerülni azt a szégyenérzetet, melyet a társaik csúfolása kivált belőlük, vagy később, kiskamasz korban, kamaszkorban a szívük választottjának szeretnének tetszeni. Rájuk sokkal intenzívebben hatnak a környezeti minták is, mert a közösséghez tartozás igénye erőteljesebb.

Az életmódváltás összefügg önmagunk szeretetével

Az életmódváltás összefügg önmagunk szeretetével. Alapvetően azok a lelki okok egészségesek, ami a fejlődésről, épülésről, önmagunk szeretetéről szólnak.

Elkerülés, félelem, külső kényszer, frusztráció vagy valaminek a kompenzálása miatt nem érdemes fogyókúrába kezdeni, hiszen, ha ilyen lelkülettel állunk neki egy diétának, az biztosan kudarcra van ítélve.

Az ortorexia megszállott törekvés az egészséges étkezésre. Az egészséges táplálkozást olyannyira túlzásba viszi, hogy már-már szorongást, félelmet kelt az általa nem egészségesnek vélt étel.

Az anorexia, bulimia nervosa mind-mind olyan táplálkozási zavar, melynek hátterében önmagunk elfogadásának hiánya állhat. Önmagunk szeretetének hiánya. Aki kínozza magát, koplaltatja, hánytatja, éhezteti, az bizony nem szereti saját magát eléggé.

Milyen felfogással nem működik a fogyókúra, diéta, életmódváltás?

Milyen felfogással nem működik a fogyókúra, diéta, életmódváltás? A maximalista, frusztrált, negatív gondolkodású, halogató típusú emberek, önmagával nem elégedett emberek esetében nem tud sikeres lenni egy diéta, egy életmód váltás, mert vagy nem csinálják végig, vagy nem hagyják abba. Ezért az az egészséges fogyókúra, amit már oly sokszor hangsúlyoznak: ne kúra legyen, hanem életmódváltás. Mégpedig egy olyan életmódváltás, amit örömmel tudunk csinálni.

Ahol finomak az ételek. Amiben jól érezzük magunkat. Új szokásokat felvenni nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Változtatni az életünkön azért nehéz, mert az emberi agy az ismerősben érzi jól magát. A végletes, szélsőséges, éles váltások nagy megerőltetést igényelnek.

A nők általában véve érzékenyebbek a külsejüket ért kritika megélésére, de mivel a férfiakkal szemben is egyre nagyobb elvárások alakulnak küllemüket illetően, és a férfi test ideál izmos, a testépítő tevékenységet szélsőségesen végzőknél gyakorta kialakul az ún. izomdiszmorfia, a soványságtól való kóros rettegés.

Önképzavart okozhat azonban egy szóbeli bántalmazó a környezetünkben, akinek sokat adunk a szavára, vagy épp ellenkezőleg: egy olyan példát akarunk elkerülni, amihez nem akarunk hasonulni, és ez a félelem kóros méreteket ölt. Ez mindkét nem esetében előfordulhat.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.