Menü

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

A babaúszás pozitívumai közé tartozik, hogy egy kalandos és izgalmas családi program, intenzív mozgásfejlesztés, vidám kikapcsolódás, közösséggel való ismerkedésráadásul erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is azáltal, hogy mélyíti a bizalmat.

A babaúszást ellenző gyermekorvosok szerint viszont mindennek a maga idejében kell történnie, nem előbb, illetve a babaúszás valójában felesleges, melynek mozdulatait a gyermek a jövőben nem hasznosítja, így nem tekinthető komoly mozgásfejlesztésnek.

Az úszást támogatók azzal érvelnek, hogy egyre több helyen létezik a babaúszás olyan változata, mely kimondottan jótékony és fejlesztő hatással bír dongaláb, csípőficam és születési sérülések esetén.

Azt tény, hogy a babaúszás – mint minden sporttevékenység, vagy mozgásfajta - erősíti az izmokat, ízületeket, jót tesz a tüdőkapacitásnak, segíti a koordináció fejlődését, az úszás pedig az étvágyra és az alvásra is jó hatással van.

A szülők közül legtöbben a légúti – vagy bőrfertőzésektől félnek, ezért döntenek nehezen a babaúszás mellett, illetve előfordulhat, hogy a csecsemő megfázik a fürdőben, az öltözőben, vagy amikor kivesszük a vízből, vagy pedig fülgyulladást kap, így az orvosok, fül-orr gégészek nem helyeslik ezt a fajta babaprogramot.

Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk gyermekünkkel a babaúszást, akkor időben kell erről gondoskodni, hiszen a csecsemők csupán 5-6 hónapos korukig rendelkeznek azzal a bizonyos búvárreflexszel, ami megakadályozza, hogy a légutakba víz juthasson. Más elmélet szerint a három hónapot ajánlott megvárni, ugyanis ekkor a kisbaba immunrendszere már erősebb és ellenállóbb a különböző fertőzésekkel szemben.

Aki részt venne ilyen programon, mindképp gondoskodjon a felszerelésről: törülközőről, úszópelenkáról (lehetőleg többről, hogy cserélni lehessen) és némi innivalóról, ennivalóról, saját részünkre pedig pakoljunk papucsot, fürdőruhát.

Aki szoptat, az legyen vele tisztában, hogy a hideg víz sajnos a tejtermelődést csökkenti.

Az igazságot nem mi szeretnénk eldönteni, valószínűleg mindenkinek igaza van, ezért az arany középút a legjobb megoldás. Aki szeretné a gyermekét úszásra vinni csecsemő – és babakorban, annak ez egy lehetőség, éljen vele, aki viszont felesleges tehernek érzi ezt szülőként, az keressen más elfoglaltságot a babája számára.

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Miből tudom, hogy itt a pubertás?

Napjainkban általában valamikor 9 és 13 éves kor között kezdődik el a pubertásnak nevezett időszak. Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, kezdődhet ennél korábban, de jóval később is.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

Finommotorika és fejlesztése

A finommotorika a mai szülői társadalomban egy teljesen közismert elnevezés, mely az ujjak és a kézügyességét illetve a szem, arc és száj izmainak koordinál mozgását jelenti. A finommotorikus készségek szükségesek a mindennapi életünkhöz, ezek nélkül nem tudnánk ceruzát fogni, ételt megrágni, vagy normálisan beszélni.

Két kéz három gyerekre

Esküszöm, hogy nekiálltam. Megvolt a téma, az „ihlet” a laptop, az időm. Cikkírás három gyerek mellett. Én mindent megtettem. Élet három gyerekkel.