Menü

Járjunk babaúszásra?

A babaúszásról érdekes módon megoszlanak a vélemények, az orvosok, szülők, védőnők és gyógypedagógusok mind más véleményt fogalmaznak meg a „babauszi” hasznosságáról. Összeszedjük a pro és kontra érveket, véleményeket.

A babaúszás pozitívumai közé tartozik, hogy egy kalandos és izgalmas családi program, intenzív mozgásfejlesztés, vidám kikapcsolódás, közösséggel való ismerkedésráadásul erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is azáltal, hogy mélyíti a bizalmat.

A babaúszást ellenző gyermekorvosok szerint viszont mindennek a maga idejében kell történnie, nem előbb, illetve a babaúszás valójában felesleges, melynek mozdulatait a gyermek a jövőben nem hasznosítja, így nem tekinthető komoly mozgásfejlesztésnek.

Az úszást támogatók azzal érvelnek, hogy egyre több helyen létezik a babaúszás olyan változata, mely kimondottan jótékony és fejlesztő hatással bír dongaláb, csípőficam és születési sérülések esetén.

Azt tény, hogy a babaúszás – mint minden sporttevékenység, vagy mozgásfajta - erősíti az izmokat, ízületeket, jót tesz a tüdőkapacitásnak, segíti a koordináció fejlődését, az úszás pedig az étvágyra és az alvásra is jó hatással van.

A szülők közül legtöbben a légúti – vagy bőrfertőzésektől félnek, ezért döntenek nehezen a babaúszás mellett, illetve előfordulhat, hogy a csecsemő megfázik a fürdőben, az öltözőben, vagy amikor kivesszük a vízből, vagy pedig fülgyulladást kap, így az orvosok, fül-orr gégészek nem helyeslik ezt a fajta babaprogramot.

Ha úgy döntünk, hogy kipróbáljuk gyermekünkkel a babaúszást, akkor időben kell erről gondoskodni, hiszen a csecsemők csupán 5-6 hónapos korukig rendelkeznek azzal a bizonyos búvárreflexszel, ami megakadályozza, hogy a légutakba víz juthasson. Más elmélet szerint a három hónapot ajánlott megvárni, ugyanis ekkor a kisbaba immunrendszere már erősebb és ellenállóbb a különböző fertőzésekkel szemben.

Aki részt venne ilyen programon, mindképp gondoskodjon a felszerelésről: törülközőről, úszópelenkáról (lehetőleg többről, hogy cserélni lehessen) és némi innivalóról, ennivalóról, saját részünkre pedig pakoljunk papucsot, fürdőruhát.

Aki szoptat, az legyen vele tisztában, hogy a hideg víz sajnos a tejtermelődést csökkenti.

Az igazságot nem mi szeretnénk eldönteni, valószínűleg mindenkinek igaza van, ezért az arany középút a legjobb megoldás. Aki szeretné a gyermekét úszásra vinni csecsemő – és babakorban, annak ez egy lehetőség, éljen vele, aki viszont felesleges tehernek érzi ezt szülőként, az keressen más elfoglaltságot a babája számára.

Létezik-e magzati látás?

Vajon milyen képek lehettek a fejedben, mielőtt megszülettél? Jóval korábban természetesen sötétben voltál, édesanyád méhében, a szemeid csukva voltak, mert ebben az időszakban az agyad vizuális rendszere még nagyban fejlődésben volt. De ha a szemedben lévő idegsejtek már aktívak voltak, láthattál-e valamit?

A gyerekkori gyakori orrfolyás oka

Talán nem hiába a „kis taknyos” elnevezés. Már elnézést, hogy ez jutott eszembe elsőre, de ez a megnevezés valahol talán innen ered. Gyermekkorban nagyon gyakori az orrfolyás, ennek okait vizsgáljuk ebben a cikkben.

A legnagyobb egészségügyi probléma a gyerekkori obezitás

Borzasztó irányba haladunk. Tanárként, szülőként, vagy egyszerűen csak a világban nyitott szemmel járó megfigyelőként azt tudom mondani, hogy aggasztó, amit látunk. A felnőttkori elhízásnál már csak egy borzasztóbb: a gyerekkori.

Törődjünk a gyerekek mentális egészségével

Ahogy a legfrissebb globális UNICEF-jelentés, úgy a szervezet aktuális hazai kutatása is azt mutatja, hogy a COVID–19 járvány lelki egészségre gyakorolt hatását még hosszú évekig nyöghetik a gyermekek és a fiatalok. Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve indítja el új, gyakorlati támogatást nyújtó projektjeit Lélekemelő Programjának keretében, amely célzottan segíti a fiatalokat, a szülőket és a gyermekekkel foglalkozó szakembereket

Sport és tanulás? Avagy a sporttevékenység hatása a tanulásra

Sosem tartottam helyesnek a sportmegvonással büntetni a gyereket, holott bennem is megfordult már, hogy „még egy rosszjegy és nincs fociedzés”. Pedig a sport és a tanulás meglepően jó kapcsolatban van egymással.