Menü

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges, különösen az állati fehérjék, leginkább a vörös húsok fogyasztása egészségtelen hosszútávon.

Ha étrendünk egyoldalúan a fehérjékre koncentrál, kizárjuk a többi tápanyagot, a lassú felszívódású egészséges szénhidrátokat, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a gyümölcsöket, a zsírok közül a dióféléket, olajos magvakat, akkor nagyon lecsökken a rostbevitelünk, ez pedig székrekedéshez vezethet. A szénhidrátszegény, de fehérjében gazdag étrend ráadásul pusztítja a jó baktériumokat az emésztőrendszerben.

A túlzott fehérjebevitel a hangulatunkra sincs jó hatással. Aki kevés szénhidrátot fogyaszt ideges lesz, türelmetlen és stresszes, ha ehhez az emésztési problémák is hozzáadódnak, akkor hangulatzavarok jelentkezhetnek.

A fehérjék mellé mindenképp be kell építeni némi lassan felszívódó szénhidrátot, például édesburgonyát, barna rizst. Akik fehérjében gazdag diétát követnek, a leheletükön is érezni ezt a fajta egyoldalú táplálkozást. Különösen a ketogén diétát követőknél figyelhető meg a rossz lehelet.

Ez azért van így, mert a szervezet szénhidrátraktárai kiürültek, ezért zsírt éget, hogy energiát nyerjen és az ennek hatására kialakult egészségügyi problémákat jelzi a rossz lehelet is.

Mégis mennyi az ajánlott napi fehérjebevitel?

Ha testsúlyra bontjuk le, s a szakértők általában így számolják, akkor az eszerinti napi ajánlott mennyiség 0,8 gramm/testtömegkilogramm. Tehát egy kb. 60 kilogrammos nőnél 48 gramm fehérje javasolt. A kalóriafogyasztásnak pedig minimum 10, maximum 35%-át teheti ki a fehérje. Természetesen, akik sportolnak, vagy nehéz fizikai munkát végeznek, vagy egész egyszerűen csak a húsimádó férfiak itt egy emberként szólalnának fel, nyilván a sportolók és a fizikai munkát végzők fogyaszthatnak több fehérjét, nekik 0,8-2 gramm/testtömegkilogramm az ajánlott bevitel.

Hiába népszerű a húsfogyasztás, a túl sok fehérje nincs jó hatással a belekre, ugyanis a belekben pangó fehérjedús béltartalmat baktériumok bontják tovább, melynek során toxikus vegyületek szabadulnak fel és elszaporodnak a baktériumok.

Érdekesség, hogy hiába gondolják a fogyókúrázók, hogy a magas fehérjebevitel alapú étrendtől lefogynak, valójában hosszútávon hízást eredményezhet.

A magas fehérjebevitel csak rövid távon okozhat súlyvesztést. Ha hosszú távon nem segít a fogyásban.

Ha valaki mégis a magas fehérjetartalmú étrendre szavaz és ezt szeretné folytatni, akkor erről kérje ki a kezelőorvosa véleményét, keressen fel dietetikust, vagy gasztroenterológust, mert bizonyos esetekben (pl. egy vesebetegség) a magas fehérjediéta kockázatot jelenthet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.