Menü

Természetes hatóanyagokkal az érelmeszesedés ellen

Az érelmeszesedés ellen helyes táplálkozással, életmóddal és természetes gyógymódokkal küzdhetünk. Ismerje meg cikkünkből, hogyan előzhető meg a probléma!

Az érrendszer elsődleges feladata a vér és az abban oldott oxigén, szén-dioxid, hormokok és tápanyagok szállítása, de tartalmaz védekező fehérvérsejteket is a vér, amelyek az immunrendszerünk katonái. Az érrendszer védelme tehát kulcsfontosságú, mivel akár életveszélyes állapotba is kerülhetünk egy embólia, trombózis vagy érelmeszesedés következtében. Az érrendszert megóvhatjuk helyes életmóddal és táplálkozással, illetve sokat tehetünk érte, ha igénybe vesszük a természet kincsestárát, hogy megsegítsük az erek működését, megóvjuk az érfalak rugalmasságát, és támogassuk a szív fáradhatatlan munkáját.

Az érhálózat csodája

Az emberi érhálózatot kiterítve és lemérve, az Egyenlítő Föld körüli hosszúságának kétszeresét kapnánk! Ez a hosszú cső persze egy igen bonyolult és tökéletes hálózatot alkotva szövi át a testünk minden egyes szövetét és sejtjét, miközben keresztül folyik rajta a vér, és benne a tápanyagok, illetve az éltető oxigén. Testünkben többféle ér van, megkülönböztetünk artériákat, vénákat és hajszálereket. A szívből kilépő ereket verőereknek hívjuk (artéria, aorta), ezek szállítják a tápanyagban és oxigénben dús vért a szervekhez.

A lejátszódó biológiai folyamatok során az oxigén helyébe szén-dioxid lép, ezt a visszerek (vénák) szállítják vissza a tüdőbe, hogy ott újra feldúsulhasson oxigénnel - a szén-dioxidot pedig kilélegezzük. Ez a gázcsere. Az artériák és vénák között hajszálerek (kapillárisok) jelentik az összeköttetést. Ezek rendkívül vékony kis erek. A vénák ürege tágabb, mint a verőereké faluk vékonyabb. Az artériák belhártyája viszont vastagabb, és a falukra rakódnak le azok a zsírmolekulák, melyek kalcium kristályokkal elegyedve érelmeszesedést okoznak.

Hajlamosító tényezők, kiváltó okok

Az érbelhártya meszesedését előidézheti a helytelen táplálkozás és életmód, öröklött hajlam, vagy állhat a hátterében betegség is. A dohányzás, a drogok, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, elhízás komoly hajlamosító tényezők. Ezek nyomán továbbá magas vérnyomás, cukorbetegség is kialakulhat, melyek tovább roncsolják az erek szerkezetét.

Előzze meg az érelmeszesedést a természet erejével!

Az ereken kialakult meszesedések sajnos már nem eltávolíthatóak, kezelésük gyógyszerekkel, értágító beavatkozásokkal, értisztító eljárásokkal történhet. Éppen ezért, a legjobb, ha megelőzzük őket, vagy a már kialakulóban lévő plakkok további növekedését meggátoljuk. A megelőzésben kiemelten fontos szerepe van a táplálkozásnak, az életmódnak és néhány különleges, természetes gyógymódot is segítségül hívhatunk.

A helyes táplálkozás és életmód

A szív- és érrendszer egészségesen tartásába éppúgy beletartozik a káros szenvedélyek kerülése, mint a mozgás, és az évenkénti szűrővizsgálatok az arra hajlamosaknál. A szűrővizsgálatokkal kideríthető az is, ha esetleg öröklött hajlam vagy akkut betegség áll az érelmeszesedések mögött. Mivel az érelmeszesedés, és az ebből kialakuló problémák súlyos szövődményekkel járhatnak, nagyon tudatos életmódra van szükség (pláne, ha valakinek a családjában volt ilyen betegségben szenvedő).

Kerülni kell a dohányzást és a túl sok alkohol fogyasztását, de a túlsúly is legalább akkora problémát jelenthet. A fölösleges kilók nemcsak esztétikailag romboló hatásúak, de a test olyan súlyt cipel, ami megterheli a keringési rendszert, és felhalmozódnak a káros zsírsavak is. A túlsúly hatására számos gyulladásos folyamat indulhat be, károsodnak a mozgásszervek, előremozdítja a magas vérnyomást és a cukorbetegséget is, de akár a daganatos megbetegedések hátterében is állhat a túlzott szénhidrát fogyasztás.

Az érelmeszesedés és keringési problémák ellen építsük be a heti rendünkbe a mozgás valamilyen formáját, kerüljük az elhízásra hajlamosító ételeket, fokozzuk az omega-3 zsírsavak bevitelét, és ne feledkezzünk meg a magas D-vitamin pótlásról sem. Jótékony hatást tulajdonítanak továbbá a fokhagymának, a gyógynövények közül pedig a galagonyának, a fagyöngynek és a ginkgo bilobának is. Ez utóbbiakat fogyaszthatjuk gyógytea formájában például.

Természetes megoldás az érrendszer karbantartásáért: a Fumara mofetta fürdő

A mofetta nem más, mint egy szén-dioxidos szárazfürdő, amit először természetes gáznyerőhelyek mentén használt ki az emberiség. A mofetta lényege, hogy a törésvonalak mentén szén-dioxid tör fel a felszínre, a gáz pedig képes molekuláris szinten bejutni a bőrön át az ember keringési rendszerébe. A mofettákban gyakran nemcsak szén-dioxid szabadul fel, hanem egyéb, a szervezetre jótékony hatású gázok is, pl.kén és radon. Már több ezer éve is alkalmazták az eljárást a rómaiak, akik mofetta-medencéket hoztak létre, de napjainkban is vannak természetes eredetű lelőhelyek, többek között Erdélyben, Borszék közelében, Mátraderecskén és Parádfürdőn is.

A mofetta hatásai

A bőrön keresztül felszívódó szén-dioxid gáz, és egyéb hasznos molekulák tágítják az ereket, ezáltal nő az oxigénellátottság a szövetekben, megelőzhetőek és kezelhetőek az érszűkületek, az érelmeszesedés és az egész keringési rendszert felfrissti. Az erek állapotának javításával és a keringés ösztönzésével javul a szív munkája, elmúlhatnak a fekélyes állapotok, regenerálódhat a bőr, csökkenhetnek a gyulladásos folyamatok és a mozgásszervi panaszok, enyhíthetők a perifériás visszérbetegségek és nyirokkeringési zavarok is.

A kezeléssel visszanyerhetjük a mozgás örömét, megszűnhet a hideg végtag érzet, elmúlhatnak fájdalmaink. A keringési rendszer rendbetétele akár még a nemi működésekre is jótékony hatású lehet.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.