Menü

Miért jó csapatban versenyezni?

Hétvégén körbe futottuk a Balatont! Futócsapatunkból 10 fő idén benevezett a XV. NN Ultrabalaton futóversenyére, mely 2021. október 1-3. között került megrendezésre. Csapatunk 19 óra alatt - jóval a 28 órás szintidőn belül - teljesítette a távot, körbe futottuk a Balatont, mellyel közel 220 km-t tettünk meg. Igazi csapatmunkát végeztünk és büszke vagyok a futótársaimra és mindenkire, aki részt vett a versenyen. Egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez egyáltalán és mire jó a közös sport? Egy csapatversenyre hogyan lehet felkészülni, mitől lehet hatékony és miben segíti a mindennapjainkat? A cikkből kiderül.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez, egyáltalán miért jó a közös sport és egy csapatverseny, hogy lehet hatékony?

Nos a választ egyértelműen jelzi, hogy egyre népszerűbbek azok a versenyek, ahol a céges csapatok, baráti társaságok váltóban vagy együtt teljesítenek különlegesen nagy távokat, küzdelmes kihívásokat. Azért népszerűek ezek, mert nagy élményt jelentenek minden résztvevőnek, remek csapatépítő programok.

Hogyan lehet felkészülni egy csapatversenyre?

A tapasztalatai alapján megadom a legfontosabb tippeket, tanácsokat, miért és hogyan. Egy csapatversenyre, jelen esetben egy Ultrabalatonra hónapokon keresztül is tarthat egy felkészülés, mire kiépül egy rendszer, kialakul a stratégia, elkezdődik az edzés, ezek már önmagukban csapatépítő jellegű tevékenységek, tele lelkesedéssel és izgalmas várakozással.

Egy csapatversenyre felkészülni, nem kis feladat, viszont óriási motivációt jelent a munkában és a sportban, feltölti energiával az embert, lendületet az a mindennapoknak a gondolat, hogy egy fantasztikus élményben lehet részünk.

Lehet valaki kiváló futó egyénileg, de csapatban dolgozni, egészen más kihívás és más élmény. Amikor együtt készülünk, egy folyamatban veszünk részt, melyben egymás megismerése történik, az erősségek és gyengeségek feltérképezése, elfogadása. Az erősségek kompenzálják a gyengeségeket, a versenyen egy csapatként létezünk, ahol minden összeadódik, tanulhatunk egymástól, de leginkább önmagunk határait ismerhetjük meg.

Csapatban dolgozni azért jó, mert ezáltal nagyon fontos készségeket fejleszthetünk önmagunkban, egymás megfigyelése pedig segít saját gyengeségeink elfogadásában is.

A futást sokan magányos sportnak tartják, ezzel tisztában voltam, mikor futónagykövetként elkezdtem egy futócsoportot létrehozni és fenntartani, ám érdemes figyelembe venni azt, hogy mennyi pozitívuma van közösségben sportolni. ezek előnyeiről korábban számtalan cikket írtunk, s olvashattak a kedves olvasóink a hajraegeszseg.hu oldalain. Egy közösségi sportolásra a csapatverseny teszi fel a koronát, egy váltóverseny pedig erre remek alkalom, hiszen az nagyon is csapatmunka.

A csapatmunka pedig attól sikeres, hogy a tagok közösen tudnak együtt dolgozni, ettől lesz hatékony, nem pedig az egyéni teljesítményektől. Sőt, sokszor egy csapatban elért egyéni teljesítmény gyakran nagyobb motiváció, mint amit az ember egyénileg elérhet. És ez nagyon sokat tesz hozzá a közös munkához.

A csapatunkért sokszor olyan energiákat is fel tudunk szabadítani magunkban, amelyekről addig nem is tudtunk. Ezek pedig nagyon érdekes és felemelő érzések, felismerések.

A sport sok mindenre megtanít, a csapatsport pedig arra, hogyan segíthessük egymást, amikor nehézségeink vannak.

A csapatban való versenyzés összekovácsol sok embert, hiszen sok időt töltünk el együtt a felkészüléseken, ezáltal elmélyül a kapcsolat, barátságok szövődnek és ez a mindennapi életünkre is kihat.

A munka és család mellett nagyon nehéz összehozni a közös edzéseket, de amennyit elvesz, annyit ad. Vagy még többet is!

A csapatsport előbb – utóbb másoknak is megtetszik és gyakran előfordul, hogy csatlakozni akarnak a csapathoz, ez pedig jobb hangulatot, még több motivációt és hatékonyabb felkészülést jelent. Azt hiszem megválaszoltam a kérdést.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.