Menü

Miért jó csapatban versenyezni?

Hétvégén körbe futottuk a Balatont! Futócsapatunkból 10 fő idén benevezett a XV. NN Ultrabalaton futóversenyére, mely 2021. október 1-3. között került megrendezésre. Csapatunk 19 óra alatt - jóval a 28 órás szintidőn belül - teljesítette a távot, körbe futottuk a Balatont, mellyel közel 220 km-t tettünk meg. Igazi csapatmunkát végeztünk és büszke vagyok a futótársaimra és mindenkire, aki részt vett a versenyen. Egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez egyáltalán és mire jó a közös sport? Egy csapatversenyre hogyan lehet felkészülni, mitől lehet hatékony és miben segíti a mindennapjainkat? A cikkből kiderül.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez, egyáltalán miért jó a közös sport és egy csapatverseny, hogy lehet hatékony?

Nos a választ egyértelműen jelzi, hogy egyre népszerűbbek azok a versenyek, ahol a céges csapatok, baráti társaságok váltóban vagy együtt teljesítenek különlegesen nagy távokat, küzdelmes kihívásokat. Azért népszerűek ezek, mert nagy élményt jelentenek minden résztvevőnek, remek csapatépítő programok.

Hogyan lehet felkészülni egy csapatversenyre?

A tapasztalatai alapján megadom a legfontosabb tippeket, tanácsokat, miért és hogyan. Egy csapatversenyre, jelen esetben egy Ultrabalatonra hónapokon keresztül is tarthat egy felkészülés, mire kiépül egy rendszer, kialakul a stratégia, elkezdődik az edzés, ezek már önmagukban csapatépítő jellegű tevékenységek, tele lelkesedéssel és izgalmas várakozással.

Egy csapatversenyre felkészülni, nem kis feladat, viszont óriási motivációt jelent a munkában és a sportban, feltölti energiával az embert, lendületet az a mindennapoknak a gondolat, hogy egy fantasztikus élményben lehet részünk.

Lehet valaki kiváló futó egyénileg, de csapatban dolgozni, egészen más kihívás és más élmény. Amikor együtt készülünk, egy folyamatban veszünk részt, melyben egymás megismerése történik, az erősségek és gyengeségek feltérképezése, elfogadása. Az erősségek kompenzálják a gyengeségeket, a versenyen egy csapatként létezünk, ahol minden összeadódik, tanulhatunk egymástól, de leginkább önmagunk határait ismerhetjük meg.

Csapatban dolgozni azért jó, mert ezáltal nagyon fontos készségeket fejleszthetünk önmagunkban, egymás megfigyelése pedig segít saját gyengeségeink elfogadásában is.

A futást sokan magányos sportnak tartják, ezzel tisztában voltam, mikor futónagykövetként elkezdtem egy futócsoportot létrehozni és fenntartani, ám érdemes figyelembe venni azt, hogy mennyi pozitívuma van közösségben sportolni. ezek előnyeiről korábban számtalan cikket írtunk, s olvashattak a kedves olvasóink a hajraegeszseg.hu oldalain. Egy közösségi sportolásra a csapatverseny teszi fel a koronát, egy váltóverseny pedig erre remek alkalom, hiszen az nagyon is csapatmunka.

A csapatmunka pedig attól sikeres, hogy a tagok közösen tudnak együtt dolgozni, ettől lesz hatékony, nem pedig az egyéni teljesítményektől. Sőt, sokszor egy csapatban elért egyéni teljesítmény gyakran nagyobb motiváció, mint amit az ember egyénileg elérhet. És ez nagyon sokat tesz hozzá a közös munkához.

A csapatunkért sokszor olyan energiákat is fel tudunk szabadítani magunkban, amelyekről addig nem is tudtunk. Ezek pedig nagyon érdekes és felemelő érzések, felismerések.

A sport sok mindenre megtanít, a csapatsport pedig arra, hogyan segíthessük egymást, amikor nehézségeink vannak.

A csapatban való versenyzés összekovácsol sok embert, hiszen sok időt töltünk el együtt a felkészüléseken, ezáltal elmélyül a kapcsolat, barátságok szövődnek és ez a mindennapi életünkre is kihat.

A munka és család mellett nagyon nehéz összehozni a közös edzéseket, de amennyit elvesz, annyit ad. Vagy még többet is!

A csapatsport előbb – utóbb másoknak is megtetszik és gyakran előfordul, hogy csatlakozni akarnak a csapathoz, ez pedig jobb hangulatot, még több motivációt és hatékonyabb felkészülést jelent. Azt hiszem megválaszoltam a kérdést.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.