Menü

Miért jó csapatban versenyezni?

Hétvégén körbe futottuk a Balatont! Futócsapatunkból 10 fő idén benevezett a XV. NN Ultrabalaton futóversenyére, mely 2021. október 1-3. között került megrendezésre. Csapatunk 19 óra alatt - jóval a 28 órás szintidőn belül - teljesítette a távot, körbe futottuk a Balatont, mellyel közel 220 km-t tettünk meg. Igazi csapatmunkát végeztünk és büszke vagyok a futótársaimra és mindenkire, aki részt vett a versenyen. Egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez egyáltalán és mire jó a közös sport? Egy csapatversenyre hogyan lehet felkészülni, mitől lehet hatékony és miben segíti a mindennapjainkat? A cikkből kiderül.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez, egyáltalán miért jó a közös sport és egy csapatverseny, hogy lehet hatékony?

Nos a választ egyértelműen jelzi, hogy egyre népszerűbbek azok a versenyek, ahol a céges csapatok, baráti társaságok váltóban vagy együtt teljesítenek különlegesen nagy távokat, küzdelmes kihívásokat. Azért népszerűek ezek, mert nagy élményt jelentenek minden résztvevőnek, remek csapatépítő programok.

Hogyan lehet felkészülni egy csapatversenyre?

A tapasztalatai alapján megadom a legfontosabb tippeket, tanácsokat, miért és hogyan. Egy csapatversenyre, jelen esetben egy Ultrabalatonra hónapokon keresztül is tarthat egy felkészülés, mire kiépül egy rendszer, kialakul a stratégia, elkezdődik az edzés, ezek már önmagukban csapatépítő jellegű tevékenységek, tele lelkesedéssel és izgalmas várakozással.

Egy csapatversenyre felkészülni, nem kis feladat, viszont óriási motivációt jelent a munkában és a sportban, feltölti energiával az embert, lendületet az a mindennapoknak a gondolat, hogy egy fantasztikus élményben lehet részünk.

Lehet valaki kiváló futó egyénileg, de csapatban dolgozni, egészen más kihívás és más élmény. Amikor együtt készülünk, egy folyamatban veszünk részt, melyben egymás megismerése történik, az erősségek és gyengeségek feltérképezése, elfogadása. Az erősségek kompenzálják a gyengeségeket, a versenyen egy csapatként létezünk, ahol minden összeadódik, tanulhatunk egymástól, de leginkább önmagunk határait ismerhetjük meg.

Csapatban dolgozni azért jó, mert ezáltal nagyon fontos készségeket fejleszthetünk önmagunkban, egymás megfigyelése pedig segít saját gyengeségeink elfogadásában is.

A futást sokan magányos sportnak tartják, ezzel tisztában voltam, mikor futónagykövetként elkezdtem egy futócsoportot létrehozni és fenntartani, ám érdemes figyelembe venni azt, hogy mennyi pozitívuma van közösségben sportolni. ezek előnyeiről korábban számtalan cikket írtunk, s olvashattak a kedves olvasóink a hajraegeszseg.hu oldalain. Egy közösségi sportolásra a csapatverseny teszi fel a koronát, egy váltóverseny pedig erre remek alkalom, hiszen az nagyon is csapatmunka.

A csapatmunka pedig attól sikeres, hogy a tagok közösen tudnak együtt dolgozni, ettől lesz hatékony, nem pedig az egyéni teljesítményektől. Sőt, sokszor egy csapatban elért egyéni teljesítmény gyakran nagyobb motiváció, mint amit az ember egyénileg elérhet. És ez nagyon sokat tesz hozzá a közös munkához.

A csapatunkért sokszor olyan energiákat is fel tudunk szabadítani magunkban, amelyekről addig nem is tudtunk. Ezek pedig nagyon érdekes és felemelő érzések, felismerések.

A sport sok mindenre megtanít, a csapatsport pedig arra, hogyan segíthessük egymást, amikor nehézségeink vannak.

A csapatban való versenyzés összekovácsol sok embert, hiszen sok időt töltünk el együtt a felkészüléseken, ezáltal elmélyül a kapcsolat, barátságok szövődnek és ez a mindennapi életünkre is kihat.

A munka és család mellett nagyon nehéz összehozni a közös edzéseket, de amennyit elvesz, annyit ad. Vagy még többet is!

A csapatsport előbb – utóbb másoknak is megtetszik és gyakran előfordul, hogy csatlakozni akarnak a csapathoz, ez pedig jobb hangulatot, még több motivációt és hatékonyabb felkészülést jelent. Azt hiszem megválaszoltam a kérdést.

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Mit üzen a testbeszéd?

Mi is az a testbeszéd? Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor a testbeszéd egy közvetítő tényező az emberi kommunikációban. Nem verbális kommunikáció, mely természetes kísérője a verbális kommunikációnknak, az emberek közötti kapcsolatteremtés egyik formája.

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Hazánk különleges barlangrendszerei

Hova menjünk itthon kirándulni? – vetődik fel a kérdés, amire a válasz legtöbbször az, hogy egy szép erdő közeli helyre, vízpartra vagy esetleg egy várhoz, vagy a Balatonhoz. Olyat ritkán hallani, hogy menjünk kirándulni egy barlanghoz, vagy föld alatti rendszerhez. Pedig hazánkban igenis vannak jól kialakított, szép barlangrendszerek, amelyek között sokszor igazi különlegességeket lelhetünk, ebben a cikkben ezek közül nézhetünk meg néhányat.

A legjobb természetes szúnyogriasztók

Nyáron mindig meg kell küzdjünk a rovarokkal, különösen a szúnyogok okoznak sok kellemetlenséget.