Menü

Miért jó csapatban versenyezni?

Hétvégén körbe futottuk a Balatont! Futócsapatunkból 10 fő idén benevezett a XV. NN Ultrabalaton futóversenyére, mely 2021. október 1-3. között került megrendezésre. Csapatunk 19 óra alatt - jóval a 28 órás szintidőn belül - teljesítette a távot, körbe futottuk a Balatont, mellyel közel 220 km-t tettünk meg. Igazi csapatmunkát végeztünk és büszke vagyok a futótársaimra és mindenkire, aki részt vett a versenyen. Egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez egyáltalán és mire jó a közös sport? Egy csapatversenyre hogyan lehet felkészülni, mitől lehet hatékony és miben segíti a mindennapjainkat? A cikkből kiderül.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy egy csapatversenynek mi a célja, avagy miért jó ez, egyáltalán miért jó a közös sport és egy csapatverseny, hogy lehet hatékony?

Nos a választ egyértelműen jelzi, hogy egyre népszerűbbek azok a versenyek, ahol a céges csapatok, baráti társaságok váltóban vagy együtt teljesítenek különlegesen nagy távokat, küzdelmes kihívásokat. Azért népszerűek ezek, mert nagy élményt jelentenek minden résztvevőnek, remek csapatépítő programok.

Hogyan lehet felkészülni egy csapatversenyre?

A tapasztalatai alapján megadom a legfontosabb tippeket, tanácsokat, miért és hogyan. Egy csapatversenyre, jelen esetben egy Ultrabalatonra hónapokon keresztül is tarthat egy felkészülés, mire kiépül egy rendszer, kialakul a stratégia, elkezdődik az edzés, ezek már önmagukban csapatépítő jellegű tevékenységek, tele lelkesedéssel és izgalmas várakozással.

Egy csapatversenyre felkészülni, nem kis feladat, viszont óriási motivációt jelent a munkában és a sportban, feltölti energiával az embert, lendületet az a mindennapoknak a gondolat, hogy egy fantasztikus élményben lehet részünk.

Lehet valaki kiváló futó egyénileg, de csapatban dolgozni, egészen más kihívás és más élmény. Amikor együtt készülünk, egy folyamatban veszünk részt, melyben egymás megismerése történik, az erősségek és gyengeségek feltérképezése, elfogadása. Az erősségek kompenzálják a gyengeségeket, a versenyen egy csapatként létezünk, ahol minden összeadódik, tanulhatunk egymástól, de leginkább önmagunk határait ismerhetjük meg.

Csapatban dolgozni azért jó, mert ezáltal nagyon fontos készségeket fejleszthetünk önmagunkban, egymás megfigyelése pedig segít saját gyengeségeink elfogadásában is.

A futást sokan magányos sportnak tartják, ezzel tisztában voltam, mikor futónagykövetként elkezdtem egy futócsoportot létrehozni és fenntartani, ám érdemes figyelembe venni azt, hogy mennyi pozitívuma van közösségben sportolni. ezek előnyeiről korábban számtalan cikket írtunk, s olvashattak a kedves olvasóink a hajraegeszseg.hu oldalain. Egy közösségi sportolásra a csapatverseny teszi fel a koronát, egy váltóverseny pedig erre remek alkalom, hiszen az nagyon is csapatmunka.

A csapatmunka pedig attól sikeres, hogy a tagok közösen tudnak együtt dolgozni, ettől lesz hatékony, nem pedig az egyéni teljesítményektől. Sőt, sokszor egy csapatban elért egyéni teljesítmény gyakran nagyobb motiváció, mint amit az ember egyénileg elérhet. És ez nagyon sokat tesz hozzá a közös munkához.

A csapatunkért sokszor olyan energiákat is fel tudunk szabadítani magunkban, amelyekről addig nem is tudtunk. Ezek pedig nagyon érdekes és felemelő érzések, felismerések.

A sport sok mindenre megtanít, a csapatsport pedig arra, hogyan segíthessük egymást, amikor nehézségeink vannak.

A csapatban való versenyzés összekovácsol sok embert, hiszen sok időt töltünk el együtt a felkészüléseken, ezáltal elmélyül a kapcsolat, barátságok szövődnek és ez a mindennapi életünkre is kihat.

A munka és család mellett nagyon nehéz összehozni a közös edzéseket, de amennyit elvesz, annyit ad. Vagy még többet is!

A csapatsport előbb – utóbb másoknak is megtetszik és gyakran előfordul, hogy csatlakozni akarnak a csapathoz, ez pedig jobb hangulatot, még több motivációt és hatékonyabb felkészülést jelent. Azt hiszem megválaszoltam a kérdést.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.