Menü

Bőrápolás ősszel

Ahogy egyre közeleg a tél és egyre hidegebb lesz, bőrünk is extra figyelmet igényel. Különösen arcunk, hiszen testünk ezen része van leginkább kitéve az időjárásnak. Érdemes lehet még a nagyobb hidegek érkezése előtt, ősszel több figyelmet indítani a regenerálásra, hogy extra védelemmel kezdjünk bele a télbe.

Az első és legfontosabb lépés a hámlasztás. Ez előz meg minden más lépést, hiszen a hámlasztással vagy radírozással eltávolítjuk a legfelső, elhalt hámréteget. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy táplálni vagy épp hidratálni tudjuk a bőrt, mivel így nyílnak meg a pórusaink, amiken keresztül felszívódhatnak a különböző vitaminok és tápanyagok.

Ezután a második lépés a hidratálás. Míg nyáron a könnyebb, vizesebb és gyorsan felszívódó hidratáló krémeket részesítjük előnyben általában, addig télen, illetve hideg szeles időben a zsírosabb, táplálóbb krémeket érdemes választani. Ezzel az intenzívebb hidratálással megerősödik bőrünk természetes védekezőképessége is.

Ha még ezen kívül is extra hidratálásra van szüksége bőrünknek, jó ötlet lehet egy arcpakolás, vagy maszk. Ezekből számos fajta megtalálható a drogériák és boltok polcaink, de egyszerű és gyors, otthon is elkészíthető receptekből is akad bőven. Az ajánlott mennyiség arcpakolás és maszkok esetében általában a heti 1 alkalom, de mivel változó, hogy kinek milyen gyakori hidratálást igényel a bőre, ez lehet több és kevesebb is.

Bár a tél közeledtével a nappalok is egyre rövidebbek, valamint a napos órák száma is csökken, sokan elhanyagolják a megfelelő fényvédelmet. Sajnos a borúsabb, őszi és téli hónapokban is lehet magas az UV sugárzás, így fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg megfelelő fényvédő használatáról. Tökéletes lehet akár az a naptej is, amit nyáron használunk, de vannak már olyan arckrémek és alapozók is, amik egyben fényvédő hatásúak is.

Bőrünket persze ne felejtsük el, hogy nem csak kívülről, de belülről is tudjuk támogatni azokban a hónapokban, amikor különösen igénybe van véve. Ez természetesen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással érhető el, na de nézzük, mire van ilyenkor bőrünknek szüksége valójában.

Először is nagyon fontos a belső hidratálás, vagyis, hogy elegendő folyadékot igyunk a nap folyamán. Ez a mennyiség körülbelül 2,5-3 l víz egy nap, persze ez a testtömegtől is függ. Ha megfigyeljük, a hidratáltságunkat külsőnk is tükrözi. A bőr fakóbb, kevésbé rugalmas, az anyagcsere lassabb és a regenerációs folyamatok is nehezebben mennek. Ha belegondolunk logikus, hiszen a szervezetben tulajdonképp minden energianyerő folyamat közege a víz.

Emellett azzal is támogathatjuk bőrünk egészségét, ha a hidratálás és fényvédelem mellett extra tápanyagokkal és vitaminnal látjuk el, mint például a C-vitamin és a kollagén. A C-vitamin antioxidáns hatású, azaz véd a szabadgyökök ellen, ami köztudottan kapcsolatban áll az öregedés folyamatával. A kollagén szerepe a bőr rugalmasságának és egyben stabilitásának megőrzése, valamint a kor előrehaladtával csökken a mennyisége a szervezetben, így egyébként is hasznos lehet a pótlása.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.