Menü

Bőrápolás ősszel

Ahogy egyre közeleg a tél és egyre hidegebb lesz, bőrünk is extra figyelmet igényel. Különösen arcunk, hiszen testünk ezen része van leginkább kitéve az időjárásnak. Érdemes lehet még a nagyobb hidegek érkezése előtt, ősszel több figyelmet indítani a regenerálásra, hogy extra védelemmel kezdjünk bele a télbe.

Az első és legfontosabb lépés a hámlasztás. Ez előz meg minden más lépést, hiszen a hámlasztással vagy radírozással eltávolítjuk a legfelső, elhalt hámréteget. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy táplálni vagy épp hidratálni tudjuk a bőrt, mivel így nyílnak meg a pórusaink, amiken keresztül felszívódhatnak a különböző vitaminok és tápanyagok.

Ezután a második lépés a hidratálás. Míg nyáron a könnyebb, vizesebb és gyorsan felszívódó hidratáló krémeket részesítjük előnyben általában, addig télen, illetve hideg szeles időben a zsírosabb, táplálóbb krémeket érdemes választani. Ezzel az intenzívebb hidratálással megerősödik bőrünk természetes védekezőképessége is.

Ha még ezen kívül is extra hidratálásra van szüksége bőrünknek, jó ötlet lehet egy arcpakolás, vagy maszk. Ezekből számos fajta megtalálható a drogériák és boltok polcaink, de egyszerű és gyors, otthon is elkészíthető receptekből is akad bőven. Az ajánlott mennyiség arcpakolás és maszkok esetében általában a heti 1 alkalom, de mivel változó, hogy kinek milyen gyakori hidratálást igényel a bőre, ez lehet több és kevesebb is.

Bár a tél közeledtével a nappalok is egyre rövidebbek, valamint a napos órák száma is csökken, sokan elhanyagolják a megfelelő fényvédelmet. Sajnos a borúsabb, őszi és téli hónapokban is lehet magas az UV sugárzás, így fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg megfelelő fényvédő használatáról. Tökéletes lehet akár az a naptej is, amit nyáron használunk, de vannak már olyan arckrémek és alapozók is, amik egyben fényvédő hatásúak is.

Bőrünket persze ne felejtsük el, hogy nem csak kívülről, de belülről is tudjuk támogatni azokban a hónapokban, amikor különösen igénybe van véve. Ez természetesen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással érhető el, na de nézzük, mire van ilyenkor bőrünknek szüksége valójában.

Először is nagyon fontos a belső hidratálás, vagyis, hogy elegendő folyadékot igyunk a nap folyamán. Ez a mennyiség körülbelül 2,5-3 l víz egy nap, persze ez a testtömegtől is függ. Ha megfigyeljük, a hidratáltságunkat külsőnk is tükrözi. A bőr fakóbb, kevésbé rugalmas, az anyagcsere lassabb és a regenerációs folyamatok is nehezebben mennek. Ha belegondolunk logikus, hiszen a szervezetben tulajdonképp minden energianyerő folyamat közege a víz.

Emellett azzal is támogathatjuk bőrünk egészségét, ha a hidratálás és fényvédelem mellett extra tápanyagokkal és vitaminnal látjuk el, mint például a C-vitamin és a kollagén. A C-vitamin antioxidáns hatású, azaz véd a szabadgyökök ellen, ami köztudottan kapcsolatban áll az öregedés folyamatával. A kollagén szerepe a bőr rugalmasságának és egyben stabilitásának megőrzése, valamint a kor előrehaladtával csökken a mennyisége a szervezetben, így egyébként is hasznos lehet a pótlása.

Mikortól válik mániává az egészséges élet?

A csapból is az életmódváltás folyik, mikor melyik diétát, milyen vitamint, milyen fajta edzést heti hány alkalommal végezzünk, milyen étrend-kiegészítőket vásároljunk, melyik a legjobb étrend, időszakos böjt vagy ketogén, paleo vagy vegán és még sorolhatnám.

Melasma

Mindannyian láttunk már vagy találkoztuk valamilyen bőrelváltozással, lehet az anyajegy, pigment foltok, vagy éppen a pigment hiánya. A melasma is egy a bőrt érintő probléma.

Kerülendő fog- és szájápolási szokások, melyeket ideje elfelejteni

Az alapos, rendszeres és szakszerű száj- és fogápolással minimalizálható a fogszuvasodás, ínyrecesszió és számos egyéb kellemetlen betegség kockázata. De vajon miből áll a tökéletes rutin? Tényleg szükséges minden étkezés után fogat mosni? Valóban a kemény sörtéjű fogkefe képes csak eltávolítani a makacs lepedéket? Cikkünkben sorra vesszük azokat a szokásokat, amelyeket mindenképpen érdemes kerülni!

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.