Menü

Bőrápolás ősszel

Ahogy egyre közeleg a tél és egyre hidegebb lesz, bőrünk is extra figyelmet igényel. Különösen arcunk, hiszen testünk ezen része van leginkább kitéve az időjárásnak. Érdemes lehet még a nagyobb hidegek érkezése előtt, ősszel több figyelmet indítani a regenerálásra, hogy extra védelemmel kezdjünk bele a télbe.

Az első és legfontosabb lépés a hámlasztás. Ez előz meg minden más lépést, hiszen a hámlasztással vagy radírozással eltávolítjuk a legfelső, elhalt hámréteget. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy táplálni vagy épp hidratálni tudjuk a bőrt, mivel így nyílnak meg a pórusaink, amiken keresztül felszívódhatnak a különböző vitaminok és tápanyagok.

Ezután a második lépés a hidratálás. Míg nyáron a könnyebb, vizesebb és gyorsan felszívódó hidratáló krémeket részesítjük előnyben általában, addig télen, illetve hideg szeles időben a zsírosabb, táplálóbb krémeket érdemes választani. Ezzel az intenzívebb hidratálással megerősödik bőrünk természetes védekezőképessége is.

Ha még ezen kívül is extra hidratálásra van szüksége bőrünknek, jó ötlet lehet egy arcpakolás, vagy maszk. Ezekből számos fajta megtalálható a drogériák és boltok polcaink, de egyszerű és gyors, otthon is elkészíthető receptekből is akad bőven. Az ajánlott mennyiség arcpakolás és maszkok esetében általában a heti 1 alkalom, de mivel változó, hogy kinek milyen gyakori hidratálást igényel a bőre, ez lehet több és kevesebb is.

Bár a tél közeledtével a nappalok is egyre rövidebbek, valamint a napos órák száma is csökken, sokan elhanyagolják a megfelelő fényvédelmet. Sajnos a borúsabb, őszi és téli hónapokban is lehet magas az UV sugárzás, így fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg megfelelő fényvédő használatáról. Tökéletes lehet akár az a naptej is, amit nyáron használunk, de vannak már olyan arckrémek és alapozók is, amik egyben fényvédő hatásúak is.

Bőrünket persze ne felejtsük el, hogy nem csak kívülről, de belülről is tudjuk támogatni azokban a hónapokban, amikor különösen igénybe van véve. Ez természetesen az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással érhető el, na de nézzük, mire van ilyenkor bőrünknek szüksége valójában.

Először is nagyon fontos a belső hidratálás, vagyis, hogy elegendő folyadékot igyunk a nap folyamán. Ez a mennyiség körülbelül 2,5-3 l víz egy nap, persze ez a testtömegtől is függ. Ha megfigyeljük, a hidratáltságunkat külsőnk is tükrözi. A bőr fakóbb, kevésbé rugalmas, az anyagcsere lassabb és a regenerációs folyamatok is nehezebben mennek. Ha belegondolunk logikus, hiszen a szervezetben tulajdonképp minden energianyerő folyamat közege a víz.

Emellett azzal is támogathatjuk bőrünk egészségét, ha a hidratálás és fényvédelem mellett extra tápanyagokkal és vitaminnal látjuk el, mint például a C-vitamin és a kollagén. A C-vitamin antioxidáns hatású, azaz véd a szabadgyökök ellen, ami köztudottan kapcsolatban áll az öregedés folyamatával. A kollagén szerepe a bőr rugalmasságának és egyben stabilitásának megőrzése, valamint a kor előrehaladtával csökken a mennyisége a szervezetben, így egyébként is hasznos lehet a pótlása.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.