Menü

Mit tehetünk a téli depresszió ellen?

Biztosan van legalább 1 ember a környezetében – ha nem Ön az – aki téli depresszióval küzd. Persze az év vége mindig stresszesebb időszak, de nem csak ez okozza. A fényhiány az, ami valójában a legnagyobb szerepet játssza, mivel a napfény hatására több szerotonin és kevesebb melatonin termelődik, ami többek között felel a kiegyensúlyozott és boldog kedélyállapotért és a pihentető alvásért. Viszont ezeknek a szintje fényhiányos téli időszakban fordítva változik, a szerotonin szintje lecsökken, a melatoniné nő.

Érdekesség, hogy a fényhiány nem csak az emberek, de az állatok kedélyállapotát is képes befolyásolni. Hörcsögöknél és patkányoknál például kimutatták, hogy kevesebb napfény mellett a depresszió tüneteit produkálják. Rosszabb az emlékezőképességük, valamint az agyukban is kémiai változások zajlottak le. Emellett a hippokampusz, vagyis az agy új ismeretek rögzítésében szerepet játszó része vesztett méretéből. A kutatások alapján arra következtetnek, hogy akár a kutyák is érezhetnek hasonló változást ősszel és télen.

Aki a téli depresszió tüneteit tapasztalja magán, például kimerült, fáradékony, levert, aluszékony, ingerült, nyugtalan vagy érdektelen, annak jó hír, hogy tehet ellene.

A téllel együtt jár a karácsony és a szilveszter, ezzel együtt pedig rendszerint szabadnapok is. Ezt az időszakot próbáljuk meg teljes egészében a pihenésre fordítani és arra, hogy a családunkkal, barátainkkal, szeretteinkkel legyünk. A munkát és a terhelést ezekben a napokban mindenképpen csökkentsük és minden nap szánjunk időt legalább egy olyan tevékenységre, ami boldoggá tesz. Ez lehet akár valamelyik hobbink, vagy egyszerűen zenehallgatás, olvasás.

Egy másik hasznos praktika, a tudatos jelenlét terápia. Ez nem takar mást, mint egyszerűen úgy hozzáállni a kevésbé élvezetes, negatív dolgokhoz, hogy elfogadjuk és megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni belőle, megélni, nem gondolva semmi másra, így akár örömforrássá is válhat. Nem egyszerű, hiszen ehhez egy gondolkodásmódot kell megváltoztatnunk, de bárki képes rá. Realista látásmód és elfogadó hozzáállás a titok nyitja.

Szintén a karácsonyi időszak pozitív hozadéka, hogy az ember több időt tölthet a szeretteivel. Az emberi kapcsolatok és a társas élet alapvetően megnyugtatóan hat és jobb kedvre derít, ez pedig tökéletes ellenszere a téli depressziónak.

Végül pedig egy furcsa, de érdekes megoldás lehet a levertség elűzésére az adakozás. Egyfelől szép gesztus lehet karácsonykor egy arra rászoruló családnak vagy egy alapítványnak is, másfelől pedig bizonyítottan boldogabbak vagyunk attól, ha másoknak segítünk; jó érzés az, ha adunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.