Menü

A délutáni, esti túlevés okai

Szinte minden túlevéssel küzdő ügyfelemnek problémát okoz a nap vége felé mértéket tartani az evéssel. De attól, hogy a probléma közös, a túlevést kiváltó okok nagyon eltérőek lehetnek. A megoldás pedig soha nem a tüneti kezelés, hanem a probléma gyökerére adott valódi, működő válasz.

Feszültség levezetés

Az evés nyugtató hatású, erre a stresszevők már rájöttek. Valóban, fiziológiailag nyugtató hatása van az evésnek. Bekapcsolja a paraszimpatikus idegrendszert, a test az emésztéssel van elfoglalva, megnyugszik. Persze ennek számos káros mellékhatása is van, ahogy sok más nyugtató hatású cselekvésnek (pl dohányzás, alkoholfogyasztás, stb). A lényeg, hogy az egész napos hajtás, idegeskedés után jól esik megpihenni, levezetni a feszültséget és enni. Sajnos sokkal többet, mit amennyire fizikailag szükséged van. Amitől hízásnak indulsz, innentől az evés, főleg a kontrollálatlan evés, stresszt okoz. Amit evéssel vezetsz le. A kör bezárult.

Időnyerés

Egész nap teljesítettél, helytálltál. Délután rád férne egy kis pihenés, de rengeteg a tennivaló. Kezdődik a délutáni műszak, vacsorakészítés, gyerekkel tanulás, takarítás, pakolás, tanulás, otthoni munka, kinek mi. Tennivaló mindig akad. Sokan nem tudják megtenni, hogy azt mondják, én most fél órára ledőlök, olvasok egyet. Ha neked se megy, hogy ilyen módon adj időt magadnak, találsz más módot. Igen, az evést. Evés közben teljesen legálisan lehet nyugton ülni. Még egy falat ebből, aztán meg abból, nem más az egész, csak időhúzás. Hogy még egy kicsit ne kelljen elkezdened a délutáni műszakot.

Mozgás helyett

Az ember mozgásra lett teremtve. Őseink és a természeti népek megfigyeléséből jól láthatjuk, hogy hosszú távú tempós séták, futások a mindennapok részét kellene, hogy képezzék. Ez a természetes mozgásvágy minden emberben megvan. Azonban sokszor már egészen kisgyermekkorban elfojtják. A gyerek menne, szaladgálna, de nem lehet, bele kell ülni a babakocsiba, autósülésbe, mert a szülőnek dolga van. Megkötözve ülni miközben menni szeretnél, rendkívül frusztráló. A legtöbb gyerek ilyen helyzetben sírással ad hangot nemtetszésének, amire pár szem keksz vagy más finom falat a válasz. Csönd lesz és lehet haladni. Van egy hatalmas gond ezzel a módszerrel. A gyermek megtanulja, hogy a mozgás szükségletére az evés az elfogadott válasz. Hogy nálad mi a helyzet, hamar kiderítheted. Egész napos ücsörgés (meló, vagy utazás) után mire vágysz, mozogni, vagy ledőlni és enni valamit?

Ha vágysz arra, hogy jól egyél, mert le akarsz fogyni, de mélyebb motivációt nem tudsz mögé tenni, akkor bizony estére elfogy az akaraterőd. Nem elég lefogyni akarni, sokkal mélyebb és biztosabb motivációkra van szükséged a kitartáshoz.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?