Menü

A délutáni, esti túlevés okai

Szinte minden túlevéssel küzdő ügyfelemnek problémát okoz a nap vége felé mértéket tartani az evéssel. De attól, hogy a probléma közös, a túlevést kiváltó okok nagyon eltérőek lehetnek. A megoldás pedig soha nem a tüneti kezelés, hanem a probléma gyökerére adott valódi, működő válasz.

Feszültség levezetés

Az evés nyugtató hatású, erre a stresszevők már rájöttek. Valóban, fiziológiailag nyugtató hatása van az evésnek. Bekapcsolja a paraszimpatikus idegrendszert, a test az emésztéssel van elfoglalva, megnyugszik. Persze ennek számos káros mellékhatása is van, ahogy sok más nyugtató hatású cselekvésnek (pl dohányzás, alkoholfogyasztás, stb). A lényeg, hogy az egész napos hajtás, idegeskedés után jól esik megpihenni, levezetni a feszültséget és enni. Sajnos sokkal többet, mit amennyire fizikailag szükséged van. Amitől hízásnak indulsz, innentől az evés, főleg a kontrollálatlan evés, stresszt okoz. Amit evéssel vezetsz le. A kör bezárult.

Időnyerés

Egész nap teljesítettél, helytálltál. Délután rád férne egy kis pihenés, de rengeteg a tennivaló. Kezdődik a délutáni műszak, vacsorakészítés, gyerekkel tanulás, takarítás, pakolás, tanulás, otthoni munka, kinek mi. Tennivaló mindig akad. Sokan nem tudják megtenni, hogy azt mondják, én most fél órára ledőlök, olvasok egyet. Ha neked se megy, hogy ilyen módon adj időt magadnak, találsz más módot. Igen, az evést. Evés közben teljesen legálisan lehet nyugton ülni. Még egy falat ebből, aztán meg abból, nem más az egész, csak időhúzás. Hogy még egy kicsit ne kelljen elkezdened a délutáni műszakot.

Mozgás helyett

Az ember mozgásra lett teremtve. Őseink és a természeti népek megfigyeléséből jól láthatjuk, hogy hosszú távú tempós séták, futások a mindennapok részét kellene, hogy képezzék. Ez a természetes mozgásvágy minden emberben megvan. Azonban sokszor már egészen kisgyermekkorban elfojtják. A gyerek menne, szaladgálna, de nem lehet, bele kell ülni a babakocsiba, autósülésbe, mert a szülőnek dolga van. Megkötözve ülni miközben menni szeretnél, rendkívül frusztráló. A legtöbb gyerek ilyen helyzetben sírással ad hangot nemtetszésének, amire pár szem keksz vagy más finom falat a válasz. Csönd lesz és lehet haladni. Van egy hatalmas gond ezzel a módszerrel. A gyermek megtanulja, hogy a mozgás szükségletére az evés az elfogadott válasz. Hogy nálad mi a helyzet, hamar kiderítheted. Egész napos ücsörgés (meló, vagy utazás) után mire vágysz, mozogni, vagy ledőlni és enni valamit?

Ha vágysz arra, hogy jól egyél, mert le akarsz fogyni, de mélyebb motivációt nem tudsz mögé tenni, akkor bizony estére elfogy az akaraterőd. Nem elég lefogyni akarni, sokkal mélyebb és biztosabb motivációkra van szükséged a kitartáshoz.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

Szívelégtelenség kisokos - sajtóközlemény

A szívelégtelenség, mint kifejezés bizonyára mindenki számára ismerősen hangzik, elvégre, sajnos elég gyakran találkozhatunk vele a mindennapok során. De vajon tudjuk is mi rejlik valójában a tragikus halált, vagy legalábbis halálos betegséget sejtető elnevezés mögött, vagy csak valami ingatag elképzelésünk van a rettegett kórról? Egyáltalán mik a tünetei? Ha enyhén szúró érzést érzünk a mellkasunkban, rögtön a sürgősségire kellene rohannunk? Most összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.