Menü

A délutáni, esti túlevés okai

Szinte minden túlevéssel küzdő ügyfelemnek problémát okoz a nap vége felé mértéket tartani az evéssel. De attól, hogy a probléma közös, a túlevést kiváltó okok nagyon eltérőek lehetnek. A megoldás pedig soha nem a tüneti kezelés, hanem a probléma gyökerére adott valódi, működő válasz.

Feszültség levezetés

Az evés nyugtató hatású, erre a stresszevők már rájöttek. Valóban, fiziológiailag nyugtató hatása van az evésnek. Bekapcsolja a paraszimpatikus idegrendszert, a test az emésztéssel van elfoglalva, megnyugszik. Persze ennek számos káros mellékhatása is van, ahogy sok más nyugtató hatású cselekvésnek (pl dohányzás, alkoholfogyasztás, stb). A lényeg, hogy az egész napos hajtás, idegeskedés után jól esik megpihenni, levezetni a feszültséget és enni. Sajnos sokkal többet, mit amennyire fizikailag szükséged van. Amitől hízásnak indulsz, innentől az evés, főleg a kontrollálatlan evés, stresszt okoz. Amit evéssel vezetsz le. A kör bezárult.

Időnyerés

Egész nap teljesítettél, helytálltál. Délután rád férne egy kis pihenés, de rengeteg a tennivaló. Kezdődik a délutáni műszak, vacsorakészítés, gyerekkel tanulás, takarítás, pakolás, tanulás, otthoni munka, kinek mi. Tennivaló mindig akad. Sokan nem tudják megtenni, hogy azt mondják, én most fél órára ledőlök, olvasok egyet. Ha neked se megy, hogy ilyen módon adj időt magadnak, találsz más módot. Igen, az evést. Evés közben teljesen legálisan lehet nyugton ülni. Még egy falat ebből, aztán meg abból, nem más az egész, csak időhúzás. Hogy még egy kicsit ne kelljen elkezdened a délutáni műszakot.

Mozgás helyett

Az ember mozgásra lett teremtve. Őseink és a természeti népek megfigyeléséből jól láthatjuk, hogy hosszú távú tempós séták, futások a mindennapok részét kellene, hogy képezzék. Ez a természetes mozgásvágy minden emberben megvan. Azonban sokszor már egészen kisgyermekkorban elfojtják. A gyerek menne, szaladgálna, de nem lehet, bele kell ülni a babakocsiba, autósülésbe, mert a szülőnek dolga van. Megkötözve ülni miközben menni szeretnél, rendkívül frusztráló. A legtöbb gyerek ilyen helyzetben sírással ad hangot nemtetszésének, amire pár szem keksz vagy más finom falat a válasz. Csönd lesz és lehet haladni. Van egy hatalmas gond ezzel a módszerrel. A gyermek megtanulja, hogy a mozgás szükségletére az evés az elfogadott válasz. Hogy nálad mi a helyzet, hamar kiderítheted. Egész napos ücsörgés (meló, vagy utazás) után mire vágysz, mozogni, vagy ledőlni és enni valamit?

Ha vágysz arra, hogy jól egyél, mert le akarsz fogyni, de mélyebb motivációt nem tudsz mögé tenni, akkor bizony estére elfogy az akaraterőd. Nem elég lefogyni akarni, sokkal mélyebb és biztosabb motivációkra van szükséged a kitartáshoz.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.