Menü

Fogápolás gyermekkorban

Rossz állapotban vannak a gyermekeink fogai, ráadásul nem sikerült elérni azt a kitűzött célt, melyet az Egészségügyi Világszervezet 2020-ra írt elő, hogy az öt-hat éves gyerekek 80 százalékának ép fogai legyenek Magyarországon. Messze vagyunk a céltól, sőt, egyre rosszabb a helyzet.

Az én gyerekeim általában – ha nem figyelek oda és nem álluk a hátuk mögött – 20 másodperc alatt letudják a fogmosást, de profik, mert még a fogkeféjük sem lesz nedves, mikor ellenőrzöm. „Bekamuznak” egy fogsikálást, miközben az alapos fogtisztítástól fényévekre vannak. Rajtunk, szülőkön múlik, hogy erre odafigyeljünk.

A szakemberek pedig megkongatták a vészharangot, hozzáteszem joggal, hiszen a gyermekkori fogápolásban rettentően el vagyunk maradva.

Igaz, hogy még „csak” tejfogaik vannak, de ha a helyes fogápolást nem tanulják meg gyerekként, akkor a későbbiekben is hanyag és felületes módon végzik a fogmosást, melynek eredménye lesz a későbbi hiányos, rossz felnőtt fogazat.

A gyerekek helyes fogápolásánál figyelni kell arra, hogy a gyerekeket mielőbb szoktassuk hozzá a helyes fogápolási rutinhoz, ami azt jelenti, hogy naponta legalább kétszer, alaposan meg kell tisztítaniuk a fogaikat, koruknak megfelelő fogkefe és fogkrém használatával, a szülői példamutatás azonban elsődleges fontosságú.

A gyermek fogát tanácsos legalább két percig mosni, ennek megfigyelésére be lehet szerezni valami vicces kis időmérőt, játék homokórát, illetve arra is meg kell tanítani őket, hogy egy kis mennyiségű fogkrém is elegendő a tisztításhoz, nem kell a fél tubust rányomni a fogkefére, hogy aztán a mosdókagylóban landoljon.

A fogkrém kiválasztásánál meg kell nézni a fluorid tartalmát. A fluorid felszívódhat a nyálkahártyán, és így bekerülhet a szervezetbe, ezért kell figyelni arra, hogy a korosztálynak megfelelő mennyiséget használjanak a gyerekek.

Hat éven aluli gyermekeknek legfeljebb 0,05 százalék vagy 500 ppm tartalmú fluoridtartalmú készítmény ajánlott.

Hat éven felüliek esetében ez az érték 0,1-0,15, illetve 1000-1500 ppm lehet.

A fogtisztítás és fogászat mellett az sem mindegy természetesen, hogy milyen ételeket, italokat fogyaszt a gyermekünk, a cukros, szénsavas italok, az édességek, a gyakori nassolás kárt tesz a fogazatukban és hamar fogszuvasodáshoz vezethet.

Régen apukám cumiját a mama cukorba, vagy mézbe mártotta, valószínű egy fogorvos ettől szívbajt kapna, nem is volt a legkövetendőbb szokás, az tény, ma már talán tudatosabbak a szülők, nem folyamodnak ilyen praktikákhoz.

Bár kétségtelenül nem a legnépszerűbb hely, de a fogorvoshoz is el kell vinni őket, ismerkedniük kell a hellyel, az orvossal, a rendszeres fogászati szűrésekkel, hogy lássák a példát.

Az első fogorvosi vizsgálatra érdemes mielőbb, akár már egyéves kor körül elvinni a gyermeket. Lehetőleg akkor, amikor még semmiféle panasz nincs a fogait illetően, így egy játékos találkozásnak fogja fel a fogászatot, s ezzel megalapoztuk a félelem-, és szorongásmentes fogorvosi találkozásokat.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.