Menü

Fogápolás gyermekkorban

Rossz állapotban vannak a gyermekeink fogai, ráadásul nem sikerült elérni azt a kitűzött célt, melyet az Egészségügyi Világszervezet 2020-ra írt elő, hogy az öt-hat éves gyerekek 80 százalékának ép fogai legyenek Magyarországon. Messze vagyunk a céltól, sőt, egyre rosszabb a helyzet.

Az én gyerekeim általában – ha nem figyelek oda és nem álluk a hátuk mögött – 20 másodperc alatt letudják a fogmosást, de profik, mert még a fogkeféjük sem lesz nedves, mikor ellenőrzöm. „Bekamuznak” egy fogsikálást, miközben az alapos fogtisztítástól fényévekre vannak. Rajtunk, szülőkön múlik, hogy erre odafigyeljünk.

A szakemberek pedig megkongatták a vészharangot, hozzáteszem joggal, hiszen a gyermekkori fogápolásban rettentően el vagyunk maradva.

Igaz, hogy még „csak” tejfogaik vannak, de ha a helyes fogápolást nem tanulják meg gyerekként, akkor a későbbiekben is hanyag és felületes módon végzik a fogmosást, melynek eredménye lesz a későbbi hiányos, rossz felnőtt fogazat.

A gyerekek helyes fogápolásánál figyelni kell arra, hogy a gyerekeket mielőbb szoktassuk hozzá a helyes fogápolási rutinhoz, ami azt jelenti, hogy naponta legalább kétszer, alaposan meg kell tisztítaniuk a fogaikat, koruknak megfelelő fogkefe és fogkrém használatával, a szülői példamutatás azonban elsődleges fontosságú.

A gyermek fogát tanácsos legalább két percig mosni, ennek megfigyelésére be lehet szerezni valami vicces kis időmérőt, játék homokórát, illetve arra is meg kell tanítani őket, hogy egy kis mennyiségű fogkrém is elegendő a tisztításhoz, nem kell a fél tubust rányomni a fogkefére, hogy aztán a mosdókagylóban landoljon.

A fogkrém kiválasztásánál meg kell nézni a fluorid tartalmát. A fluorid felszívódhat a nyálkahártyán, és így bekerülhet a szervezetbe, ezért kell figyelni arra, hogy a korosztálynak megfelelő mennyiséget használjanak a gyerekek.

Hat éven aluli gyermekeknek legfeljebb 0,05 százalék vagy 500 ppm tartalmú fluoridtartalmú készítmény ajánlott.

Hat éven felüliek esetében ez az érték 0,1-0,15, illetve 1000-1500 ppm lehet.

A fogtisztítás és fogászat mellett az sem mindegy természetesen, hogy milyen ételeket, italokat fogyaszt a gyermekünk, a cukros, szénsavas italok, az édességek, a gyakori nassolás kárt tesz a fogazatukban és hamar fogszuvasodáshoz vezethet.

Régen apukám cumiját a mama cukorba, vagy mézbe mártotta, valószínű egy fogorvos ettől szívbajt kapna, nem is volt a legkövetendőbb szokás, az tény, ma már talán tudatosabbak a szülők, nem folyamodnak ilyen praktikákhoz.

Bár kétségtelenül nem a legnépszerűbb hely, de a fogorvoshoz is el kell vinni őket, ismerkedniük kell a hellyel, az orvossal, a rendszeres fogászati szűrésekkel, hogy lássák a példát.

Az első fogorvosi vizsgálatra érdemes mielőbb, akár már egyéves kor körül elvinni a gyermeket. Lehetőleg akkor, amikor még semmiféle panasz nincs a fogait illetően, így egy játékos találkozásnak fogja fel a fogászatot, s ezzel megalapoztuk a félelem-, és szorongásmentes fogorvosi találkozásokat.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Séta babával hidegben/melegben

A babák nagyon jókat tudnak aludni séta közben egy babakocsiban, ez valószínűleg azért van így, mert – különösen az első fél évben - sok kisbaba csak mozgás (hordozás, babakocsizás) közben képes elaludni, ugyanis ez emlékezteti őket az anyaméhre. A babakocsiban alvás különösen egészséges, hiszen szabad levegőn van a pici, de mi a helyzet hidegben, melegben?

Elavult, vagy hasznos? Miért jó a pólya?

Régen természetes dolog volt a pólya használata, később a mozgásfejlődés szempontjából rossznak ítélték meg, aztán megint divatba jöttek a kókuszpólyák és társai. Megosztó téma: jó vagy rossz, ha pólyába tesszük a babát? Nézzük!

Mi az az alapozó terápia és mely gyerekeknek javasolt?

Komplex, mozgásfejlesztésen alapuló, idegrendszert fejlesztő mozgásterápia, mely segíti a gyerekek fejlődését. Az alapozó terápia a mai témánk.

Nyelvtanulás kisgyerekkorban

Mikortól tanuljon nyelvet a gyerekünk? Nem korai, nem késő? Néhány kérdés, mely sok szülőt foglalkoztat. Melyik oldalon van az igazság? Nézzünk meg néhány érvet és ellenérvet ezzel kapcsolatban.