Menü

Praktikák a düh kezelésére

A harag az egyik legerőteljesebb emberi érzelem. Sok mindent befolyásol, ezért súlyos következményei is lehetnek. A kulcs, hogy a haragunkat konstruktívan fejezzük ki. Mert ha kikerül az irányításunk alól, uralma alatt tarthatja akár az egész életünket.

A haragot el is lehet fojtani. Ennek azonban az a veszélye, hogy a düh befelé fordulhat, számos betegséget okozva. Ezért a cél nem az, hogy elnyomjuk a dühünket, hanem hogy konstruktívabb viselkedéssé alakítsuk. Szintén nem nevezhető egészséges haragkifejezésnek a passzív-agresszív viselkedés sem, de az örökösen cinikus és ellenséges hozzáállás sem. Azok az emberek, akik állandóan másokat kritizálnak, cinikus megjegyzéseket tesznek, nem tanulták meg konstruktívan kifejezni haragjukat. Nem meglepő, hogy nincs túl sok sikeres kapcsolatuk.

Hogyan tartsuk féken haragunkat?

Időt kérek! Közhelynek tűnik, de nagyon hasznos, ha elszámolunk tízig, mielőtt valamire reagálunk. Addig van időnk lenyugodni.
A távolság mindent legyőz? Nem árt egy kis időt távol tölteni attól, akire haragszunk, míg lecsillapodunk kicsit.
Mindent a maga idejében! Próbáljunk meg először mindig lehiggadni, és utána elmondani, mi is váltott ki belőlünk indulatokat. Nem szabad elnyomni magunkban a haragunkat, de óvatosan kell bánni azzal is, ahogyan kiadjuk magunkból.
Mozogjuk ki magunkból! A fizikai aktivitás nagyon jó feszültséglevezető. Végezzünk bármilyen testmozgást, amihez kedvünk van, azt viszont rendszeresen.

Ne szólj szám, nem fáj fejem. Gondoljuk át, mielőtt bármit mondunk, nehogy később meg kelljen bánnunk kijelentésünket. Ha higgadt fejjel már végiggondoltunk valamit, talán az indulatok okozta lila köd sem tud eltéríteni ettől.

Miért - vagy inkább hogyan? Ahelyett, hogy azon dühöngünk, mi húzott fel minket annyira, célszerűbb, ha az energiáinkat a megoldásra összpontosítjuk. Megtörtént, tehát lépjünk tovább, és a megoldásért dolgozzunk. Eközben könnyebb lesz lecsillapodni is.
A harag rossz tanácsadó! Ha meg tudunk bocsátani valakinek, az nekünk is jót tesz, könnyebben múlik a haragunk.
Humorral könnyebb. Az önirónia és a humor sokszor segíthet lecsillapodni. Persze csak óvatosan, nehogy megbántsunk vele másokat.
Relaxáljunk! Hosszú távon nagyon hasznos lehet egy relaxációs technika megtanulása, ami bármikor alkalmazható, ha szükségünk van rá. A megfelelő technikával végzett mélylégzés, a relaxációs képekkel végzett önlazítás mind segíthet lenyugodni. Amíg készségszinten nem áll rendelkezésünkre egy ilyen technika, próbálkozzunk az alábbiak szerint: Hunyjuk be a szemünket, és kizárólag a légzésünkre figyeljünk. Lélegezzünk mélyeket, az orron át, egészen a rekeszizomból. Ha a tüdőnk teljesen megtelt levegővel, szájon át engedjük ki. Mély légzések közepette mondjunk megnyugtató szavakat, képzeljünk magunk elé megnyugtató képeket.

Minden fejben dől el. Aki dühös, annak a gondolkodása nagyon szélsőségessé, irracionálissá és beszűkültté válhat. Ezért fontos, hogy gondolatainkat a kellő időben át tudjuk strukturálni. Nézzünk egy példát! Ahelyett, hogy azt mondaná: "Ez borzasztó, mindennek vége!", gondolkodjon így: "Ez valóban bosszantó, érthető is, hogy ideges lettem, de mégsem a világvége, és ha dühöngök, azzal nem oldok meg semmit." A logika győzedelmeskedhet a harag felett.

Látható tehát, hogy a haragkezelés nem arról szól, hogy gátat szabunk a harag kifejezésének. A kulcs a düh tudatos, kontrollált kifejezésre juttatása. Meglátja, ha átveszi az uralmat dühe felett, meg fogja érezni a változást!

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység egy természetes, velünk született érzés, melynek szerepe van az életösztönünk, a természetes versengés és a fajfenntartás kapcsán.

Jelek, hogy egy férfi szerelmes

Nem titok, hogy a nők és a férfiak másképp mutatják ki érzéseiket. Míg a nők szerelmi vallomásokra vágynak, addig a férfiak finoman elsimítják a hajat a szerelmük szeme elől. Nőként épp ezért olyan egyszerű összezavarodni, ha azon gondolkozunk, vajon mit is gondolnak.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?

A párkapcsolat ellensége a munkamánia

A munkaalkoholizmus egy olyan szenvedélybetegség, amelynek társadalmi megítélése pozitív, hiszen kezdeti szakaszában az egyén rendkívül jól teljesít, halad előre a karrierépítésben és a jövedelemszerzésben.

Az adrenalin kimerültség nyomában

Folyamatosan fáradtság gyötör? Úgy érzed, régóta feszegeted saját határaid? Teljesítőképességed nem bír el többet? A stressz az elmúlt évben magasabb szinten ért bennünket, mint azt megszokhattuk.