Menü

Milyen hormon a melatonin és mire hat?

A melatonin egy hormon, ami megtalálható az emberekben, állatokban és egyes növényekben is. Az emberben az agyban található, borsónyi méretű tobozmirigyben termelődik, s ez a hormon felelős a szervezet 24 órás ritmusáért, az úgynevezett cirkadián ritmusért.

A melatonint gyakran használják a jet-lag és az enyhe vagy közepesen súlyos álmatlanság ellenszereként, illetve pótolják azoknál az embereknél, akik váltott műszakban dolgoznak, ami miatt felborul a "biológiai óra". Ezt a problémát olykor kezelik a melatonin pótlásával. A melatonin egy erős antioxidáns, mely segíti a felborult bioritmusunk helyreállítását. Zsírban-és vízben is oldódik, és gyorsan átjut a vér-agy gáton.

Sem a túlzott, sem a csökkent termelődésnek nincsenek ismert tünetei, de akik álmatlanságban szenvednek, vagy idősebbek, náluk általában megfigyelhető, hogy a melatonin szintjük alacsony.

Hogyan működik ez a folyamat?

Amikor fény éri a retinát, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, ekkor történik az ébredés, amikor pedig csökken a fényhatás, az agy a melatonin termelésére stimulálja a tobozmirigyet, tehát ideje aludni menni. Logikusan látható tehát, hogy a tobozmirigy sötétben a legaktívabb.

A melatonin nemcsak az alvásért felel, hanem befolyásol sok szervezetben zajló folyamatot, például szabályozó hatással van a női termékenységre és az öregedésre is.

A hormon jótékony hatásai között említendő többek között, hogy természetes gyógymód az alvászavarokra, csökkenti a menopauza negatív tüneteit, kedvezően hat a szívműködésre, immunerősítő hatása van, és enyhíti az időeltolódással járó „jet-lag” érzést. A fülcsengés tüneteit enyhíti, valamint a hólyagműködéssel járó zavarokat, illetve stresszoldó hatású.

A melatonint étrend-kiegészítő formájában is be lehet vinni a szervezetbe, ezzel javítva a betegek életminőségét.

Alvászavarok esetén sokan alkalmaznak altatókat, különböző gyógyszerkészítményeket, de ezek gyakran függőséget okozhatnak, mellékhatásaikat nem is említve. Ha mindenképp külső segítségre van szükség, akkor sokkal inkább érdemesebb valamilyen természetes alternatívát keresni a nyugodt alvásra, ebben segít a melatonin étrendkiegészítőként való bevitele.

Mint említettem a hormon növényekben is megtalálható, így némi érdekességképp említem, hogy ezt a hormont tartalmazza a cseresznye, a banán, a szőlő, a rizs, a bor és a sör, ám ezek nem olyan mértékű mennyiségek, hogy ez oldaná meg a melatonin hiányban szenvedő emberek problémáját.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.