Menü

Milyen hormon a melatonin és mire hat?

A melatonin egy hormon, ami megtalálható az emberekben, állatokban és egyes növényekben is. Az emberben az agyban található, borsónyi méretű tobozmirigyben termelődik, s ez a hormon felelős a szervezet 24 órás ritmusáért, az úgynevezett cirkadián ritmusért.

A melatonint gyakran használják a jet-lag és az enyhe vagy közepesen súlyos álmatlanság ellenszereként, illetve pótolják azoknál az embereknél, akik váltott műszakban dolgoznak, ami miatt felborul a "biológiai óra". Ezt a problémát olykor kezelik a melatonin pótlásával. A melatonin egy erős antioxidáns, mely segíti a felborult bioritmusunk helyreállítását. Zsírban-és vízben is oldódik, és gyorsan átjut a vér-agy gáton.

Sem a túlzott, sem a csökkent termelődésnek nincsenek ismert tünetei, de akik álmatlanságban szenvednek, vagy idősebbek, náluk általában megfigyelhető, hogy a melatonin szintjük alacsony.

Hogyan működik ez a folyamat?

Amikor fény éri a retinát, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, ekkor történik az ébredés, amikor pedig csökken a fényhatás, az agy a melatonin termelésére stimulálja a tobozmirigyet, tehát ideje aludni menni. Logikusan látható tehát, hogy a tobozmirigy sötétben a legaktívabb.

A melatonin nemcsak az alvásért felel, hanem befolyásol sok szervezetben zajló folyamatot, például szabályozó hatással van a női termékenységre és az öregedésre is.

A hormon jótékony hatásai között említendő többek között, hogy természetes gyógymód az alvászavarokra, csökkenti a menopauza negatív tüneteit, kedvezően hat a szívműködésre, immunerősítő hatása van, és enyhíti az időeltolódással járó „jet-lag” érzést. A fülcsengés tüneteit enyhíti, valamint a hólyagműködéssel járó zavarokat, illetve stresszoldó hatású.

A melatonint étrend-kiegészítő formájában is be lehet vinni a szervezetbe, ezzel javítva a betegek életminőségét.

Alvászavarok esetén sokan alkalmaznak altatókat, különböző gyógyszerkészítményeket, de ezek gyakran függőséget okozhatnak, mellékhatásaikat nem is említve. Ha mindenképp külső segítségre van szükség, akkor sokkal inkább érdemesebb valamilyen természetes alternatívát keresni a nyugodt alvásra, ebben segít a melatonin étrendkiegészítőként való bevitele.

Mint említettem a hormon növényekben is megtalálható, így némi érdekességképp említem, hogy ezt a hormont tartalmazza a cseresznye, a banán, a szőlő, a rizs, a bor és a sör, ám ezek nem olyan mértékű mennyiségek, hogy ez oldaná meg a melatonin hiányban szenvedő emberek problémáját.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.