Menü

Milyen hormon a melatonin és mire hat?

A melatonin egy hormon, ami megtalálható az emberekben, állatokban és egyes növényekben is. Az emberben az agyban található, borsónyi méretű tobozmirigyben termelődik, s ez a hormon felelős a szervezet 24 órás ritmusáért, az úgynevezett cirkadián ritmusért.

A melatonint gyakran használják a jet-lag és az enyhe vagy közepesen súlyos álmatlanság ellenszereként, illetve pótolják azoknál az embereknél, akik váltott műszakban dolgoznak, ami miatt felborul a "biológiai óra". Ezt a problémát olykor kezelik a melatonin pótlásával. A melatonin egy erős antioxidáns, mely segíti a felborult bioritmusunk helyreállítását. Zsírban-és vízben is oldódik, és gyorsan átjut a vér-agy gáton.

Sem a túlzott, sem a csökkent termelődésnek nincsenek ismert tünetei, de akik álmatlanságban szenvednek, vagy idősebbek, náluk általában megfigyelhető, hogy a melatonin szintjük alacsony.

Hogyan működik ez a folyamat?

Amikor fény éri a retinát, az agy üzenetet küld a tobozmirigynek, hogy csökkentse a melatonin termelését, ekkor történik az ébredés, amikor pedig csökken a fényhatás, az agy a melatonin termelésére stimulálja a tobozmirigyet, tehát ideje aludni menni. Logikusan látható tehát, hogy a tobozmirigy sötétben a legaktívabb.

A melatonin nemcsak az alvásért felel, hanem befolyásol sok szervezetben zajló folyamatot, például szabályozó hatással van a női termékenységre és az öregedésre is.

A hormon jótékony hatásai között említendő többek között, hogy természetes gyógymód az alvászavarokra, csökkenti a menopauza negatív tüneteit, kedvezően hat a szívműködésre, immunerősítő hatása van, és enyhíti az időeltolódással járó „jet-lag” érzést. A fülcsengés tüneteit enyhíti, valamint a hólyagműködéssel járó zavarokat, illetve stresszoldó hatású.

A melatonint étrend-kiegészítő formájában is be lehet vinni a szervezetbe, ezzel javítva a betegek életminőségét.

Alvászavarok esetén sokan alkalmaznak altatókat, különböző gyógyszerkészítményeket, de ezek gyakran függőséget okozhatnak, mellékhatásaikat nem is említve. Ha mindenképp külső segítségre van szükség, akkor sokkal inkább érdemesebb valamilyen természetes alternatívát keresni a nyugodt alvásra, ebben segít a melatonin étrendkiegészítőként való bevitele.

Mint említettem a hormon növényekben is megtalálható, így némi érdekességképp említem, hogy ezt a hormont tartalmazza a cseresznye, a banán, a szőlő, a rizs, a bor és a sör, ám ezek nem olyan mértékű mennyiségek, hogy ez oldaná meg a melatonin hiányban szenvedő emberek problémáját.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!