Menü

Téli szünet a gyerekekkel

Létezik még „igazi téli szünet”, ünnepvárás, igazi karácsonyi csoda a gyerekeknek a mai világban? Tették fel a kérdést az egyik internetes portálon. Bizony elgondolkoztam szülőként ezen. A szülők legnehezebb feladata manapság azt hiszem az, hogy kizökkentsük a gyerekekeinket az online létből, illetve magunkat a „home office” életformából, a digitális világból, és előnyben részesíteni a szabadtéri tevékenységeket, olvasást, társast, sportolást, aktív kikapcsolódást.

Közeledik a téli szünet. Nem tudom mikor jelenik meg ez a cikk a weboldalunkon, de momentán még pár nap és szünet. A gyerekek persze nagyon várják, a tanárok is, a szülők meg többnyire tartanak attól, mivel fogják a gyerekeiket ebben a pár napban hasznosan lekötni, szabadtéri programokra rávenni, kütyüket félretenni, s a családi kapcsolatokra fókuszálni a televíziós programok helyett.

Egyáltalán átjön még a mai modern világunkban az ünnep értéke, mondanivalója, varázsa? Meg tudjuk még ezt mutatni a gyerekeinknek? Vagy már olyan mindegy miről is szól valójában a karácsony, csak vegyük meg az új tabletet, mobilt, tévét, videojátékot, xboxot, akármit, tegyük a borítékot a fa alá, dobjunk pár smst, vacsora alatt le se szálljuk a közösségi oldalakról, mindent is posztoljunk ki, aztán hagyjuk, hogy a szobát csak a családtagok pittyegő mobiljai világítsák meg karácsonyi zenék és filmek helyett.

Az ajándékhegyek kezdik kiváltani a tartalmas családi együttlétek szerepét, hiszen a drága ajándékkal kifejezzük szeretetünket. (Tisztelet a kivételnek)

Menthető még az ünnep? Határozottan igen! A gyerekek esetében szinte minden a szülőkön múlik, hiszen ők teszik tartalmassá a téli szünetet, meghitté az ünnepet, vagy csak úgy elvannak egymás mellett. Persze, hogy kényelmesebb leültetni a gyereket a tv elé vagy telefont adni a kezébe, csak utána ne csodálkozzunk, ha a gyerek függő lesz és nem érti többé az ünnep lényegét. A digitális világ hamar rabul ejt és fogva tart.

A szülők legfontosabb feladata kizökkenteni a gyerekeket ebből a digitális világból.

Idén még változtathatunk, még tehetünk érte, hogy más legyen, hogy jobb legyen, hogy kevesebb ajándék és több közös idő legyen, hogy mesélünk, vagy telefont nyomkodunk, hogy zenét hallgatunk, vagy tévét bambulunk, hogy beszélgetünk a karácsonyi vacsoránál szenteste, vagy tabletet simogatunk.

A gyerekeinknek most kell, most érdemes megtanítani, hogy a karácsony nem a drága ajándékokról szól, hanem az összetartozásról, a szeretetünkről, a meghittségről, a gyermekeinkről, a szüleinkről, a testvéreinkről, a családról és a barátokról, szeretteinkről. Idén még mindenen változtathatunk.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.