Menü

Téli szünet a gyerekekkel

Létezik még „igazi téli szünet”, ünnepvárás, igazi karácsonyi csoda a gyerekeknek a mai világban? Tették fel a kérdést az egyik internetes portálon. Bizony elgondolkoztam szülőként ezen. A szülők legnehezebb feladata manapság azt hiszem az, hogy kizökkentsük a gyerekekeinket az online létből, illetve magunkat a „home office” életformából, a digitális világból, és előnyben részesíteni a szabadtéri tevékenységeket, olvasást, társast, sportolást, aktív kikapcsolódást.

Közeledik a téli szünet. Nem tudom mikor jelenik meg ez a cikk a weboldalunkon, de momentán még pár nap és szünet. A gyerekek persze nagyon várják, a tanárok is, a szülők meg többnyire tartanak attól, mivel fogják a gyerekeiket ebben a pár napban hasznosan lekötni, szabadtéri programokra rávenni, kütyüket félretenni, s a családi kapcsolatokra fókuszálni a televíziós programok helyett.

Egyáltalán átjön még a mai modern világunkban az ünnep értéke, mondanivalója, varázsa? Meg tudjuk még ezt mutatni a gyerekeinknek? Vagy már olyan mindegy miről is szól valójában a karácsony, csak vegyük meg az új tabletet, mobilt, tévét, videojátékot, xboxot, akármit, tegyük a borítékot a fa alá, dobjunk pár smst, vacsora alatt le se szálljuk a közösségi oldalakról, mindent is posztoljunk ki, aztán hagyjuk, hogy a szobát csak a családtagok pittyegő mobiljai világítsák meg karácsonyi zenék és filmek helyett.

Az ajándékhegyek kezdik kiváltani a tartalmas családi együttlétek szerepét, hiszen a drága ajándékkal kifejezzük szeretetünket. (Tisztelet a kivételnek)

Menthető még az ünnep? Határozottan igen! A gyerekek esetében szinte minden a szülőkön múlik, hiszen ők teszik tartalmassá a téli szünetet, meghitté az ünnepet, vagy csak úgy elvannak egymás mellett. Persze, hogy kényelmesebb leültetni a gyereket a tv elé vagy telefont adni a kezébe, csak utána ne csodálkozzunk, ha a gyerek függő lesz és nem érti többé az ünnep lényegét. A digitális világ hamar rabul ejt és fogva tart.

A szülők legfontosabb feladata kizökkenteni a gyerekeket ebből a digitális világból.

Idén még változtathatunk, még tehetünk érte, hogy más legyen, hogy jobb legyen, hogy kevesebb ajándék és több közös idő legyen, hogy mesélünk, vagy telefont nyomkodunk, hogy zenét hallgatunk, vagy tévét bambulunk, hogy beszélgetünk a karácsonyi vacsoránál szenteste, vagy tabletet simogatunk.

A gyerekeinknek most kell, most érdemes megtanítani, hogy a karácsony nem a drága ajándékokról szól, hanem az összetartozásról, a szeretetünkről, a meghittségről, a gyermekeinkről, a szüleinkről, a testvéreinkről, a családról és a barátokról, szeretteinkről. Idén még mindenen változtathatunk.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.