Menü

Téli szünet a gyerekekkel

Létezik még „igazi téli szünet”, ünnepvárás, igazi karácsonyi csoda a gyerekeknek a mai világban? Tették fel a kérdést az egyik internetes portálon. Bizony elgondolkoztam szülőként ezen. A szülők legnehezebb feladata manapság azt hiszem az, hogy kizökkentsük a gyerekekeinket az online létből, illetve magunkat a „home office” életformából, a digitális világból, és előnyben részesíteni a szabadtéri tevékenységeket, olvasást, társast, sportolást, aktív kikapcsolódást.

Közeledik a téli szünet. Nem tudom mikor jelenik meg ez a cikk a weboldalunkon, de momentán még pár nap és szünet. A gyerekek persze nagyon várják, a tanárok is, a szülők meg többnyire tartanak attól, mivel fogják a gyerekeiket ebben a pár napban hasznosan lekötni, szabadtéri programokra rávenni, kütyüket félretenni, s a családi kapcsolatokra fókuszálni a televíziós programok helyett.

Egyáltalán átjön még a mai modern világunkban az ünnep értéke, mondanivalója, varázsa? Meg tudjuk még ezt mutatni a gyerekeinknek? Vagy már olyan mindegy miről is szól valójában a karácsony, csak vegyük meg az új tabletet, mobilt, tévét, videojátékot, xboxot, akármit, tegyük a borítékot a fa alá, dobjunk pár smst, vacsora alatt le se szálljuk a közösségi oldalakról, mindent is posztoljunk ki, aztán hagyjuk, hogy a szobát csak a családtagok pittyegő mobiljai világítsák meg karácsonyi zenék és filmek helyett.

Az ajándékhegyek kezdik kiváltani a tartalmas családi együttlétek szerepét, hiszen a drága ajándékkal kifejezzük szeretetünket. (Tisztelet a kivételnek)

Menthető még az ünnep? Határozottan igen! A gyerekek esetében szinte minden a szülőkön múlik, hiszen ők teszik tartalmassá a téli szünetet, meghitté az ünnepet, vagy csak úgy elvannak egymás mellett. Persze, hogy kényelmesebb leültetni a gyereket a tv elé vagy telefont adni a kezébe, csak utána ne csodálkozzunk, ha a gyerek függő lesz és nem érti többé az ünnep lényegét. A digitális világ hamar rabul ejt és fogva tart.

A szülők legfontosabb feladata kizökkenteni a gyerekeket ebből a digitális világból.

Idén még változtathatunk, még tehetünk érte, hogy más legyen, hogy jobb legyen, hogy kevesebb ajándék és több közös idő legyen, hogy mesélünk, vagy telefont nyomkodunk, hogy zenét hallgatunk, vagy tévét bambulunk, hogy beszélgetünk a karácsonyi vacsoránál szenteste, vagy tabletet simogatunk.

A gyerekeinknek most kell, most érdemes megtanítani, hogy a karácsony nem a drága ajándékokról szól, hanem az összetartozásról, a szeretetünkről, a meghittségről, a gyermekeinkről, a szüleinkről, a testvéreinkről, a családról és a barátokról, szeretteinkről. Idén még mindenen változtathatunk.

Tippek, hogy meghittebb legyen a karácsonyi készülődés

Elérkezett az advent, s vele a karácsonyi ráhangolódás időszaka. Ünneplőbe öltözik a szívünk, készülődünk, családi hagyományok alakulnak ki.

Babalátogatási etikett

Múlt cikkemben az etikettről, protokollról, illemszabályokról, viselkedéskultúráról esett szó, most ezen felbuzdulva, 3 gyerekes anyukaként a babalátogatási etikettet venném górcső alá. Melyek ezek a kimondatlan, íratlan illemszabályok babalátogatás előtt, alatt? Nézzük!

Miért beszélünk álmunkban?

A vicces sztorik, filmek alapeleme az, amikor valakiből álmában szedünk ki információkat, mert horkolás helyett inkább beszél, persze ő erről mit sem tud. Az alvó emberrel való kommunikáció egy valós dolog, de azért nem teljesen így működik. Lássuk, miről is van szó.

A házi feladat értelme

Ma már az oktatásban mindennapos, hogy házi feladatot kapunk, vagy angolul “homeworkot”. Minden ilyesmi feladatot az iskola után otthon kell megcsinálnunk, vagy rosszabb esetben a következő óra előtti szünetben. Persze egy kisgyermek nem úgy tekint a házi feladatra, mint mikor egy felnőtt mondjuk otthon készül valamilyen nyelvvizsgára, ezáltal a házi feladat fogalma is változik. Azonban hogyan lehet a házi feladat izgalmas, kreatív és hasznos is?

Tippek egy egészségesebb karácsonyért

Lassan újra elérkezik az év azon szakasza, amit sokan az elengedéssel társítanak. De amíg a karácsony egy csodálatos időszak, hogy együnk, igyunk és vidámak legyünk, a túlzott engedékenységet érdemes elkerülni, ha nem szeretnénk az újév elején belekerülni az őrült fogyókúra pánikba.