Menü

Téli szünet a gyerekekkel

Létezik még „igazi téli szünet”, ünnepvárás, igazi karácsonyi csoda a gyerekeknek a mai világban? Tették fel a kérdést az egyik internetes portálon. Bizony elgondolkoztam szülőként ezen. A szülők legnehezebb feladata manapság azt hiszem az, hogy kizökkentsük a gyerekekeinket az online létből, illetve magunkat a „home office” életformából, a digitális világból, és előnyben részesíteni a szabadtéri tevékenységeket, olvasást, társast, sportolást, aktív kikapcsolódást.

Közeledik a téli szünet. Nem tudom mikor jelenik meg ez a cikk a weboldalunkon, de momentán még pár nap és szünet. A gyerekek persze nagyon várják, a tanárok is, a szülők meg többnyire tartanak attól, mivel fogják a gyerekeiket ebben a pár napban hasznosan lekötni, szabadtéri programokra rávenni, kütyüket félretenni, s a családi kapcsolatokra fókuszálni a televíziós programok helyett.

Egyáltalán átjön még a mai modern világunkban az ünnep értéke, mondanivalója, varázsa? Meg tudjuk még ezt mutatni a gyerekeinknek? Vagy már olyan mindegy miről is szól valójában a karácsony, csak vegyük meg az új tabletet, mobilt, tévét, videojátékot, xboxot, akármit, tegyük a borítékot a fa alá, dobjunk pár smst, vacsora alatt le se szálljuk a közösségi oldalakról, mindent is posztoljunk ki, aztán hagyjuk, hogy a szobát csak a családtagok pittyegő mobiljai világítsák meg karácsonyi zenék és filmek helyett.

Az ajándékhegyek kezdik kiváltani a tartalmas családi együttlétek szerepét, hiszen a drága ajándékkal kifejezzük szeretetünket. (Tisztelet a kivételnek)

Menthető még az ünnep? Határozottan igen! A gyerekek esetében szinte minden a szülőkön múlik, hiszen ők teszik tartalmassá a téli szünetet, meghitté az ünnepet, vagy csak úgy elvannak egymás mellett. Persze, hogy kényelmesebb leültetni a gyereket a tv elé vagy telefont adni a kezébe, csak utána ne csodálkozzunk, ha a gyerek függő lesz és nem érti többé az ünnep lényegét. A digitális világ hamar rabul ejt és fogva tart.

A szülők legfontosabb feladata kizökkenteni a gyerekeket ebből a digitális világból.

Idén még változtathatunk, még tehetünk érte, hogy más legyen, hogy jobb legyen, hogy kevesebb ajándék és több közös idő legyen, hogy mesélünk, vagy telefont nyomkodunk, hogy zenét hallgatunk, vagy tévét bambulunk, hogy beszélgetünk a karácsonyi vacsoránál szenteste, vagy tabletet simogatunk.

A gyerekeinknek most kell, most érdemes megtanítani, hogy a karácsony nem a drága ajándékokról szól, hanem az összetartozásról, a szeretetünkről, a meghittségről, a gyermekeinkről, a szüleinkről, a testvéreinkről, a családról és a barátokról, szeretteinkről. Idén még mindenen változtathatunk.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?