Menü

Mit eszik a mama? Azt eszi a baba?

Édesanyaként elgondolkodtál már azon, vajon milyen ízeket érez ki a kisbabád szoptatás közben az anyatejből? Vajon érzi-e fokhagyma, a kávé vagy a hal ízét? Ennek próbálunk meg utánajárni.

Legideálisabb esetben az anyatej az első, amit az újszülöttek fogyasztanak. Számos tanulmány bizonyította már be, hogy a korai tapasztalás befolyásolja a felnőttkori étkezési szokásokat is. Az anyatej azonban – ezzel a legtöbb édesanya valószínűleg tisztában is van – nem mindig ugyanolyan ízű, hiszen nagymértékben függ attól, mit fogyaszt az édesanya.

Sokszor halljuk tapasztaltabb családtagoktól, barátoktól, nagyszülőktől, hogy milyen étrendet kövessünk a szoptatás idején. Ne együnk zsíros ételeket, mert az rontja az anyatej minőségét. Ne fogyasszunk alkoholt, mert szintén átkerül a tejbe.

Laikusként nehéz azonban megítélni, babáink ebből valójában mennyit is éreznek, és az milyen hatással van rájuk. Közben kiderült, hogy kutatások is alig történtek ilyen irányban. Ilyenkor csodálkozom el mindig az élet csodáin és a tudomány sokszínűségén: géneket tudunk kicserélni laboratóriumi körülmények között, hogy valami ne legyen ártalmas, közben pedig azzal sem vagyunk tisztában, mi történik a kismama hasában kilenc hónapon keresztül.

Azt fontos tudni, hogy ha anyukaként eszel valamit, azt a kisbabád sosem fogja egy az egyben ugyanúgy érezni. Tehát a fokhagyma és a kávé részben valamiféle illatanyagként átkerül a tejbe, míg a halolaj és a tejfakasztó teák ízei szinte egyáltalán nem.

Azt, hogy a pikánsabb ízek közül mi jelenik meg az anyatejben, szinte sosem vizsgálták, ezért a müncheni egyetem egy kutatócsoportja úgy döntött, eljött az idő.

Piperin

A piperin egy szerves vegyület, mégpedig egy alkaloid, ami sárgás színű vagy színtelen lehet, és ez adja a bors jellegzetes ízét. Meglepő módon már egy órával egy curryvel fűszerezett étel elfogyasztása után kimutatható az anyatejből, és ez jó néhány órán keresztül így is marad.

Az valószínűtlen, hogy az újszülöttek valóban a bors igazi erősségét érzik. Mindenesetre elképzelhető, hogy egy, a testben jelen lévő, borsra specifikusan reagáló receptor rendszeres, alacsony fokú aktiválása a későbbiekre nézve növeli a hasonló anyagokra való tolerancia kialakulását. Tehát ha valaki gyakran eszik borsos vagy erősebben fűszerezett ételeket, a szoptatási időszak alatt, a gyermekének a későbbiekben is tetszeni fog ez az íz, és jobban is fogja bírni, mint azok a gyerekek, akiknek az édesanyja „túl kímélő” étrendet követett.

A gyömbér és a csili „szúróssága” vagy a kurkumin (a kurkumában jelenlévő sárgásvörös anyag), amelyek szintén jelen vannak a currys ételekben, a kutatások alapján nem jutnak át az anyatejbe.

További kutatások azt fogják segíteni, hogy megértsük, hogyan alakul ki, hogy mikor melyik ételt kívánjuk, illetve részesítjük előnyben, valamint az olyan anyagcsere folyamatokat is értelmezni tudjuk, amelyek részt vesznek abban, hogy az ételek bizonyos összetevői átjussanak az anyatejbe.

Fort Molnár Henriett

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?

Kávé várandósan? Szabad vagy sem?

A várandósság alatti kávé-, vagyis koffeinfogyasztás évtizedek óta vitaalapot képez a laikusok és a szakértők között. Lehet-e pozitív befolyása is a koffeinfogyasztásnak?