Menü

Mit eszik a mama? Azt eszi a baba?

Édesanyaként elgondolkodtál már azon, vajon milyen ízeket érez ki a kisbabád szoptatás közben az anyatejből? Vajon érzi-e fokhagyma, a kávé vagy a hal ízét? Ennek próbálunk meg utánajárni.

Legideálisabb esetben az anyatej az első, amit az újszülöttek fogyasztanak. Számos tanulmány bizonyította már be, hogy a korai tapasztalás befolyásolja a felnőttkori étkezési szokásokat is. Az anyatej azonban – ezzel a legtöbb édesanya valószínűleg tisztában is van – nem mindig ugyanolyan ízű, hiszen nagymértékben függ attól, mit fogyaszt az édesanya.

Sokszor halljuk tapasztaltabb családtagoktól, barátoktól, nagyszülőktől, hogy milyen étrendet kövessünk a szoptatás idején. Ne együnk zsíros ételeket, mert az rontja az anyatej minőségét. Ne fogyasszunk alkoholt, mert szintén átkerül a tejbe.

Laikusként nehéz azonban megítélni, babáink ebből valójában mennyit is éreznek, és az milyen hatással van rájuk. Közben kiderült, hogy kutatások is alig történtek ilyen irányban. Ilyenkor csodálkozom el mindig az élet csodáin és a tudomány sokszínűségén: géneket tudunk kicserélni laboratóriumi körülmények között, hogy valami ne legyen ártalmas, közben pedig azzal sem vagyunk tisztában, mi történik a kismama hasában kilenc hónapon keresztül.

Azt fontos tudni, hogy ha anyukaként eszel valamit, azt a kisbabád sosem fogja egy az egyben ugyanúgy érezni. Tehát a fokhagyma és a kávé részben valamiféle illatanyagként átkerül a tejbe, míg a halolaj és a tejfakasztó teák ízei szinte egyáltalán nem.

Azt, hogy a pikánsabb ízek közül mi jelenik meg az anyatejben, szinte sosem vizsgálták, ezért a müncheni egyetem egy kutatócsoportja úgy döntött, eljött az idő.

Piperin

A piperin egy szerves vegyület, mégpedig egy alkaloid, ami sárgás színű vagy színtelen lehet, és ez adja a bors jellegzetes ízét. Meglepő módon már egy órával egy curryvel fűszerezett étel elfogyasztása után kimutatható az anyatejből, és ez jó néhány órán keresztül így is marad.

Az valószínűtlen, hogy az újszülöttek valóban a bors igazi erősségét érzik. Mindenesetre elképzelhető, hogy egy, a testben jelen lévő, borsra specifikusan reagáló receptor rendszeres, alacsony fokú aktiválása a későbbiekre nézve növeli a hasonló anyagokra való tolerancia kialakulását. Tehát ha valaki gyakran eszik borsos vagy erősebben fűszerezett ételeket, a szoptatási időszak alatt, a gyermekének a későbbiekben is tetszeni fog ez az íz, és jobban is fogja bírni, mint azok a gyerekek, akiknek az édesanyja „túl kímélő” étrendet követett.

A gyömbér és a csili „szúróssága” vagy a kurkumin (a kurkumában jelenlévő sárgásvörös anyag), amelyek szintén jelen vannak a currys ételekben, a kutatások alapján nem jutnak át az anyatejbe.

További kutatások azt fogják segíteni, hogy megértsük, hogyan alakul ki, hogy mikor melyik ételt kívánjuk, illetve részesítjük előnyben, valamint az olyan anyagcsere folyamatokat is értelmezni tudjuk, amelyek részt vesznek abban, hogy az ételek bizonyos összetevői átjussanak az anyatejbe.

Fort Molnár Henriett

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.