Menü

Tippek az újévi fogadalmak betartásához

Ha tavaly nem sikerült sem az újévi fogadalom betartása, sem a „hétfőtől újra belevágok” ilyenkor ismét megfogadjuk, hogy leszokunk a dohányzásról, idén tutira lefogyunk,megszabadulunk a stressztől és több időt töltünk a szeretteinkkel.

A kőkemény valóság azonban sajnos az, hogy tíz emberből csak egynek sikerül elérnie a kitűzött célokat. Ez nem túl jó hír, de praktikus tippjeink betartásával neked is sikerülhet.

Kezdésnek csak 1 fogadalomra koncentrálj. Garantáltan nagyobb lesz a siker, ha egyszerre csak egy dologra összpontosítasz és ebbe fekteted minden energiádat. Nem elég, ha csak gondolsz a fogadalmadra. Fogalmazd meg és írd le a konkrét célodat.

Tervezz előre. Ha fogyni szeretnél, tervezz meg előre 1 heti vagy 1 havi étlapot – akár bevásárló listával és receptekkel együtt – így könnyebb lesz véghez vinni a tervet.

Próbálj ki valami újat. Ha a tavalyi terv nem vált be, nyilván valamit rosszul csináltál. Reális és elérhető célokat dolgozz ki. Például az „új szakmát tanulok” helyett fejleszd tovább a meglévő képesítésedet. A „világot látok” helyett iktass be az életedbe több rövidebb utazást.

A tervet bontsd le több kisebb lépésre. Legyen konkrét és időben mérhető. A konkrétan megfogalmazott célok könnyebben betarthatóak és egy idő után napi rutinná válnak.

Gondoskodj olyan környezetről, ami segíti és nem akadályozza a terveid megvalósítását. Beszélj a terveidről a családodnak és a barátaidnak. Remélhetőleg több támogatást fogsz így kapni és kisebb az esélye, hogy feladod. Kerüld a negatív embereket és inkább olyanok társaságát keresd, akik inspirálnak, ösztönöznek a céljaid elérésében.
Írj egy hosszú, részletes listát arról, hogy az életed hogyan fog megváltozni, ha elérted a célodat. Gyakran olvasgasd.

Vezess naplót arról, amit csinálsz. Írd le a sikereket és a részeredményeket, mert ezek előre visznek és bátorítanak, hogy jó úton haladsz. Így könnyen nyomon tudod követni a fejlődésedet, ami segíthet átvészelni a nehezebb időszakokat.

Apróbb bűnözések esetén ne add fel az egészet teljesen. Ne hagyd, hogy a kis botlások visszatartsanak hiszen ez nem jogosít fel arra, hogy felhagyjunk a célunk követésével. Tanuljunk a hibáinkból de ne álljunk el a céljainktól.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

A fizikai aktivitás hatására különböző folyamatok játszódnak le a szervezetben: az izmok szénhidrátból előállított glikogénraktárai megfogyatkoznak, és sérül az izmok fehérjeszerkezete.