Menü

Kávé várandósan? Szabad vagy sem?

A várandósság alatti kávé-, vagyis koffeinfogyasztás évtizedek óta vitaalapot képez a laikusok és a szakértők között. Lehet-e pozitív befolyása is a koffeinfogyasztásnak?

Általában napi maximum 160-200mg koffein fogyasztását javasolják a szakemberek, ez nagyjából két csésze presszókávénak felel meg. De a háttérben mindig gondolnunk kell az egyéb termékekben jelen lévő koffeinre is. Ilyenek például a kakaó vagy a csokoládé. Sokan ennél azonban még kevesebb koffeinbevitelt ajánlanak, mert a koffeinfogyasztást összefüggésbe hozták már a koraszüléssel is.

Most egy újabb kutatás viszont még pozitív hozadékát is látja a várandósság alatti koffeinfogyasztásnak. Azt mondják ugyanis, hogy a mérsékelt mennyiségű koffeinbevitel nem okoz anyai egészségügyi kockázatokat. Sőt, egy 2529 nő bevonásával történt kutatás során kimutatták, hogy azoknál, akik elfogadható mennyiségben fogyasztottak koffeint a babavárás időszakában, sokkal alacsonyabb eséllyel alakult ki terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz).

A terhesség első trimeszterében elfogyasztott koffein nem volt hatással a terhességi cukorbetegség kialakulására. A második trimeszterben azonban, ha valaki napi 100mg koffeint fogyasztott, 47%-kal kisebb eséllyel alakult ki esetében gesztációs diabétesz.

A csoport a magas vérnyomással, illetve a preeclampsiával való összefüggést is vizsgálta. Ezekben az esetekben nem találtak összefüggést.

A terhességi koffeinfogyasztásról egyébként korábbi kutatások alapján elmondható, hogy az energiaegyensúly jobb fenntartását, illetve kevesebb zsírbevitelt is eredményez. Azt mondjuk nem merik egyértelműen kijelenteni, hogy ez csakis a koffein hatásának köszönhető. Elképzelhető, hogy a kávé vagy a tea más összetevői, mint például fitokemikáliák (növények által előállított különféle kémiai vegyületek) okozzák a pozitív hatást. Ezeknek is lehet gyulladáscsökkentő hatásuk, befolyással lehetnek az inzulin rezisztenciára, és ezáltal a terhességi cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhatnak.

Annak ellenére, hogy a jelen kutatásban vizsgált eredmények ennyire pozitív eredményeket adtak, a szakértők nem javasolják, hogy azok a várandós nők, akik korábban nem ittak kávét vagy koffeines italokat, most emiatt kezdjenek bele, csakhogy fenntartsák a lehetőségét a terhességi cukorbetegség kisebb eséllyel való kialakulásának. Ez mindösszesen egy plusz pont azoknak, akik élnek a koffeinfogyasztás lehetőségével. Így megnyugodhatnak, hogy ha odafigyelnek a mérsékelt mennyiségű koffeinbevitelre, valószínűleg semmilyen egészségügyi kárt nem fognak okozni születendő babáiknak.

Fort Molnár Henriett

Iskolai ballagás, évzáró, osztálykirándulások a kánikulában

Sok helyen a napokban tartják az általános iskolai ballagásokat, az évzáró ünnepségeket, osztálykirándulásokat. Mit lehet tenni, ha a forróságban kirándul a gyerek, vagy az iskola udvarán tartják az évzáró ünnepséget?

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!