Menü

Kávé várandósan? Szabad vagy sem?

A várandósság alatti kávé-, vagyis koffeinfogyasztás évtizedek óta vitaalapot képez a laikusok és a szakértők között. Lehet-e pozitív befolyása is a koffeinfogyasztásnak?

Általában napi maximum 160-200mg koffein fogyasztását javasolják a szakemberek, ez nagyjából két csésze presszókávénak felel meg. De a háttérben mindig gondolnunk kell az egyéb termékekben jelen lévő koffeinre is. Ilyenek például a kakaó vagy a csokoládé. Sokan ennél azonban még kevesebb koffeinbevitelt ajánlanak, mert a koffeinfogyasztást összefüggésbe hozták már a koraszüléssel is.

Most egy újabb kutatás viszont még pozitív hozadékát is látja a várandósság alatti koffeinfogyasztásnak. Azt mondják ugyanis, hogy a mérsékelt mennyiségű koffeinbevitel nem okoz anyai egészségügyi kockázatokat. Sőt, egy 2529 nő bevonásával történt kutatás során kimutatták, hogy azoknál, akik elfogadható mennyiségben fogyasztottak koffeint a babavárás időszakában, sokkal alacsonyabb eséllyel alakult ki terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz).

A terhesség első trimeszterében elfogyasztott koffein nem volt hatással a terhességi cukorbetegség kialakulására. A második trimeszterben azonban, ha valaki napi 100mg koffeint fogyasztott, 47%-kal kisebb eséllyel alakult ki esetében gesztációs diabétesz.

A csoport a magas vérnyomással, illetve a preeclampsiával való összefüggést is vizsgálta. Ezekben az esetekben nem találtak összefüggést.

A terhességi koffeinfogyasztásról egyébként korábbi kutatások alapján elmondható, hogy az energiaegyensúly jobb fenntartását, illetve kevesebb zsírbevitelt is eredményez. Azt mondjuk nem merik egyértelműen kijelenteni, hogy ez csakis a koffein hatásának köszönhető. Elképzelhető, hogy a kávé vagy a tea más összetevői, mint például fitokemikáliák (növények által előállított különféle kémiai vegyületek) okozzák a pozitív hatást. Ezeknek is lehet gyulladáscsökkentő hatásuk, befolyással lehetnek az inzulin rezisztenciára, és ezáltal a terhességi cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhatnak.

Annak ellenére, hogy a jelen kutatásban vizsgált eredmények ennyire pozitív eredményeket adtak, a szakértők nem javasolják, hogy azok a várandós nők, akik korábban nem ittak kávét vagy koffeines italokat, most emiatt kezdjenek bele, csakhogy fenntartsák a lehetőségét a terhességi cukorbetegség kisebb eséllyel való kialakulásának. Ez mindösszesen egy plusz pont azoknak, akik élnek a koffeinfogyasztás lehetőségével. Így megnyugodhatnak, hogy ha odafigyelnek a mérsékelt mennyiségű koffeinbevitelre, valószínűleg semmilyen egészségügyi kárt nem fognak okozni születendő babáiknak.

Fort Molnár Henriett

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Hogyan foglaljuk le a gyerekeinket nyári szünetben?

Három gyerekkel vagyok itthon a nyári szünetben. Szerintem ennyi bevezető a témához pont elég. Elképesztően nehéz feladat a három fiamat szórakoztatni, pláne, ha ezt pénztárcabarát módon szeretném megoldani. Összeállításunkban erre gyűjtöttem tippeket, szerencsére a világháló segít az ötletelésben, én pedig most csokorba szedtem a legjobbakat.

Kánikula kisbabával

Sokan szeretjük a nyarat, a strandolást, a nyaralást, az utazást, azonban kisbabánkat a nyári nagy melegben különösen óvni kell, hiszen a hőség rájuk nézve veszélyes lehet. néhány tanács betartásával elkerülhetjük a kánikula okozta kellemetlenségeket, problémákat.