Menü

Kávé várandósan? Szabad vagy sem?

A várandósság alatti kávé-, vagyis koffeinfogyasztás évtizedek óta vitaalapot képez a laikusok és a szakértők között. Lehet-e pozitív befolyása is a koffeinfogyasztásnak?

Általában napi maximum 160-200mg koffein fogyasztását javasolják a szakemberek, ez nagyjából két csésze presszókávénak felel meg. De a háttérben mindig gondolnunk kell az egyéb termékekben jelen lévő koffeinre is. Ilyenek például a kakaó vagy a csokoládé. Sokan ennél azonban még kevesebb koffeinbevitelt ajánlanak, mert a koffeinfogyasztást összefüggésbe hozták már a koraszüléssel is.

Most egy újabb kutatás viszont még pozitív hozadékát is látja a várandósság alatti koffeinfogyasztásnak. Azt mondják ugyanis, hogy a mérsékelt mennyiségű koffeinbevitel nem okoz anyai egészségügyi kockázatokat. Sőt, egy 2529 nő bevonásával történt kutatás során kimutatták, hogy azoknál, akik elfogadható mennyiségben fogyasztottak koffeint a babavárás időszakában, sokkal alacsonyabb eséllyel alakult ki terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz).

A terhesség első trimeszterében elfogyasztott koffein nem volt hatással a terhességi cukorbetegség kialakulására. A második trimeszterben azonban, ha valaki napi 100mg koffeint fogyasztott, 47%-kal kisebb eséllyel alakult ki esetében gesztációs diabétesz.

A csoport a magas vérnyomással, illetve a preeclampsiával való összefüggést is vizsgálta. Ezekben az esetekben nem találtak összefüggést.

A terhességi koffeinfogyasztásról egyébként korábbi kutatások alapján elmondható, hogy az energiaegyensúly jobb fenntartását, illetve kevesebb zsírbevitelt is eredményez. Azt mondjuk nem merik egyértelműen kijelenteni, hogy ez csakis a koffein hatásának köszönhető. Elképzelhető, hogy a kávé vagy a tea más összetevői, mint például fitokemikáliák (növények által előállított különféle kémiai vegyületek) okozzák a pozitív hatást. Ezeknek is lehet gyulladáscsökkentő hatásuk, befolyással lehetnek az inzulin rezisztenciára, és ezáltal a terhességi cukorbetegség kialakulásának megelőzésében is szerepet játszhatnak.

Annak ellenére, hogy a jelen kutatásban vizsgált eredmények ennyire pozitív eredményeket adtak, a szakértők nem javasolják, hogy azok a várandós nők, akik korábban nem ittak kávét vagy koffeines italokat, most emiatt kezdjenek bele, csakhogy fenntartsák a lehetőségét a terhességi cukorbetegség kisebb eséllyel való kialakulásának. Ez mindösszesen egy plusz pont azoknak, akik élnek a koffeinfogyasztás lehetőségével. Így megnyugodhatnak, hogy ha odafigyelnek a mérsékelt mennyiségű koffeinbevitelre, valószínűleg semmilyen egészségügyi kárt nem fognak okozni születendő babáiknak.

Fort Molnár Henriett

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?

Károsan hat a gyermekre a túl sok ajándék

A karácsony előtti hetekben a gyerkőcök izgatottan várják, milyen ajándék lesz majd a karácsonyfa alatt: vajon megérkezik a hatalmas legószett vagy a babaház, amire olyan nagyon vágytak?