Menü

Sport és a lelki egészség

Arról már sokat hallottunk, hogy a rendszeres mozgás milyen hatással van a testünkre, szervezetünkre, egészségünkre, fogyókúránkra, alakformálásunkra, fittségünkre, arról azonban kevés szó esik, hogy a rendszeres testmozgás mentális egészségünkre is jó hatással van.

A mozgás kedélyjavító hatásáról, a lelki egészség fontosságáról nem szabad elfeledkeznünk, de ezen kívül számos más egyéb tanulmányok által igazolt jótékony hatás is érvényesül. A sport kifejezetten jó hatású az agy működésére nézve, ugyanis segíti a koncentrációt, javítja a tanulási képességet, fejleszti a memóriát.

Jobban és pihentetőbben alszunk tőle, növeli a motivációnkat a hétköznapi feladatokhoz, illetve rendszeres testmozgással megelőzhető a depresszió kialakulása, hiszen oldja a szorongást.

Egész egyszerűen az ember általános közérzete javul egy szabadtéri sétával, túrával, futással, egy otthoni edzéssel, egy konditermi erősítéssel, egy közösségi kocogással, ettől pedig javul az önértékelésünk, nő az önbizalmunk.

Mennyivel jobb egy mentális betegséget ily módon megelőzni, semmint gyógyszerrel kezelni a már kialakult betegséget. Ha a prevencióról beszélünk, akkor a sport feltétlen megemlítendő!

A mozgás hatására szervezetünkben olyan folyamatok játszódnak le, melyek javítják életminőséget, s régóta jól tudjuk, hogy a testi és lelki állapotunk szorosan összefügg egymással.

Vegyük példának a pandémiát, s az ezzel járó bezártságot, korlátozásokat, karantént, online tanulást, home office életmódot. Aki ezt a maga javára fordította és amikor lehetett kiment a szabadba edzeni, futni, túrázni, biciklizni vagy otthonában edzett, tornázott, szobabiciklizett, ők sokkal egészségsebben és fittebben jöttek ki a járványhullámokból, mint akik a televízió és a laptop előtti nassolást, folyamatos habzsolást és az ezzel járó többletkalóriabevitelt választották.

Akik egyfajta lehetőségként tekintettek a pandémia miatti lezárásokra és rendszeresen edzettek, fokozták fizikai aktivitásukat, ők nemcsak fizikailag, de mentálisan is jobb állapotban voltak a járvány lecsengésekor, mint azok, akik semmit sem mozogtak.

Nem meglepő módon azok, akik kevesebbet vagy semmit sem mozogtak, jelentősen nagyobb arányban számoltak be hízásról, testsúlynövekedésről. Akik sportoltak, azok súlya stagnált, vagy csökkent. Akik pedig hízásról számoltak be, közülük gyakoribb volt a depresszió, a fogyókúra miatti kényszer okozta rosszkedv, önmagukkal való elégedetlenség, önbizalmuk csökkenése.

Ha a rendszeres testedzés életünk részévé válik, akkor mint fizikailag, mint mentálisan jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben.

Mit tegyünk villámláskor?

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz. Mit tegyünk, ha villámlik? Ez a fő kérdés és téma mai cikkünkben.

Mit árulnak el rólunk a szorongásaink?

A szorongás nem kellemes az ember számára. Előfordulhat, hogy ez az érzelem szolgál minket és ébren tartja az érzékeinket – ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ha azonban a szorongás állandósul, a forrását nem lehet beazonosítani, ráadásul átveszi az uralmat az életünk felett, nem árt jobban odafigyelni rá. Ne éljen együtt vele! Kérj segítséget!

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

A bántalmazó kapcsolat korai jelei

A párkapcsolati erőszak az egyik legsúlyosabb probléma ma Magyarországon, és kívülállókban mindig felmerül a kérdés, hogy az áldozat vajon miért nem vette észre korábban, hogy valójában milyen az a kapcsolat, amelyben él.