Menü

Csak ne lennék állandóan fáradt…

Bizony nem épp a komfortzónánkon belül vannak, azok a munkanapok, amikor a krónikus kimerültséggel kell megküzdenünk, főleg délután. Hiába alszunk eleget, mégis nehezen kelünk fel reggel, ólomszerű fáradtság kerít hatalmába, nem érzünk magunkban erőt a napindításhoz. Miért történik ez velünk?

A tavaszi krónikus fáradtság oka gyakran nem súlyos betegség, hanem kisebb dolgok, melyeken könnyen lehet segíteni.

Kimerültséget érezünk fennálló tápanyaghiány miatt, amikor a szervezetünk nem kap eleget bizonyos tápanyagokból, vitaminokból, ásványi anyagokból és nyomelemekből. (vas, cink, jód, mangán, szelén, réz). A legyengült immunrendszer is okozhat ilyen tüneteket, illetve a nehezen gyógyuló sebek, ezek mind azt jelzik, hogy érdemes csináltatunk egy laborvizsgálatot, nézetni egy vérképet.

A krónikus kimerültség oka gyakran a nem megfelelő életmód.

Az étkezésben fontos tápanyagoknak helyet kell kapniuk, hiányában a fenti tünetekkel találkozunk.

Fontos a fehérjebevitel, pláne, akik szigorú és szélsőséges diétákat követnek. Fehérjét húsokkal, tojással, tejtermékekkel, magvakkal, hüvelyesekkel és szójával vihetünk be. A folsavra nemcsak a várandós nőknek van szükségük, de nekik különösen fontos, illetve az idősebbeknek is, de a bélbetegségek és bizonyos gyógyszerek, sőt a fogamzásgátlók is okozhatnak folsavhiányt. Fogyasszunk minden eddiginél több leveles, sötétzöld zöldségféléket, hüvelyeseket, továbbá tojást.

A B-vitamin hiánya megint csak előidézi a fáradtságot, nehezíti a koncentrációt, a vegánoknak és vegetáriánusoknak feltétlen pótolniuk kell a B12-vitamint, melyet tej, tojás, hal és hús tartalmaz.

Nagyon fontos – én azt gondolom egész évben – de télen különösen a D-vitamin pótlása. Hiányát alvászavar, depresszió jelzi. Étrendünkben bevihetjük tengeri halak, máj és tojás formájában.

Akik sportolnak, azoknak a magnézium és kálcium létfontosságú étrendkiegészítő, de azoknak is jól jön, akik nem edzenek rendszeresen.

Kálcium található a tejtermékekben, aszalt gyümölcsökben, olajos magvakban, brokkoliban, csicseriborsóban, a magnéziumot pedig szintén magvakból, étcsokiból, avokádóból nyerhetünk elsősorban.

A téli lakomák után érdemes kitisztítani a szervezetünket, diétázni kicsit, óvni a gyomrunkat és a májunkat, elegendő vizet kell innunk, ha megtehetjük segít a szaunázás, infraszaunázás, egy jóleső masszázs, csírák, gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, vitaminok bevitele és a szabadtéri, rendszeres sport.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?