Menü

A hasra hízás okai

A hasi zsírtól nehezen tudunk megszabadulni, sokszor a legnagyobb erőfeszítés ellenére is makacsul ragaszkodik hozzánk, a legeredményesebb megoldás szakértők szerint a zsírleszívás lehet. Hátterében a genetikai tényezők, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mellett egyéb problémák is állhatnak. Ismerd meg a hasi hízás okait a lapos has és az egészséged érdekében!

A hasra hízás egészségügyi kockázatai

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a hasunkon kialakuló zsírpárna csupán esztétikailag zavaró, jó ha tudjuk, hogy súlyos betegségeket is okoz a hasi zsír mennyiségének jelentős mértékű növekedése. Talán az egyik legalapvetőbb probléma, hogy a has egyszerűen nyomja a belső szerveket, így azok vér- és oxigénellátása csökken, ez pedig számos betegség kialakulásához vezethet. A nagy hassal rendelkezők általános tünete a nehézlégzés, nemcsak azért, mert nyomja a hasi zsír a tüdőt, hanem az egész szervezet oxigénellátása is csökken. A nagy has növeli az asztma kialakulásának az esélyét is.

A hasra hízás 4 oka

1. Táplálkozás, ivási szokások a hasi hízás hátterében

Sajnos a mai, modern táplálkozás nem kedvez a lapos hasnak, az egészségtelen étkezés az egész test, ezen belül pedig a has és derék elhízásához vezet. A túlnyomó többségben finomított szénhidrátokat tartalmazó ételek, a cukros italok és ételek fogyasztása, a gyorséttermi koszt alapvetően intenzív inzulinválaszt váltanak ki. Ennek következtében nemcsak a vércukorszint, de az energiaszint is folyamatosan ingadozik. Tehát, ha az étrendünk túlnyomó többségben üres kalóriákból, fehér kenyérből, fehér rizsből, tésztából és zsíros, cukros ételekből áll, valamint víz helyett mindig cukros üdítőket iszunk, garantáltan mindent megtettünk a hasra hízásért – és az egész testünk elhízásáért.

2. Hormonok okozta hasi hízás

A hasi hízás hátterében a hormonrendszer működési zavarai, annak betegsége is állhat. Az úgynevezett PCOS, a policisztás ovárium szindróma (PCOS – komoly és fájdalmas betegség) a nők jelentős százalékát érinti. A betegség nemcsak nőgyógyászati probléma, hanem az egész hormonháztartást befolyásolja. A túl magas tesztoszteronszint következtében a peteérés leáll, a petefészek degenerálódik, és egyre több ciszta keletkezik rajta. A felborult hormonháztartás hatására kísérő tünetként növekszik a hasi zsír mennyisége. A változókor a nők alkatában is változást hoz. A menopauza után, az ösztrogén szint csökkenésének köszönhetően lassul az anyagcsere, és azok is tapasztalhatják a hasi elhízást, akik korábban inkább más területre híztak. A pajzsmirigy alulműködése is lehet a hasi hízás oka. Ha az anyagcserénk jól működik, a szervezetünk megfelelő mennyiségben égeti a zsírt, tehát a pajzsmirigy hormonjai jól működnek. Amennyiben alulműködik, az ellenkezője történik, tehát nem égeti kellő mennyiségben a zsírt, ami hasi elhízáshoz vezet.

3. Stressz okozta hasi hízás

Ahogyan korábban említettük, a stresszes életmód az egész szervezetünk működésére hatással van és számos betegség kialakulásáért felelős. A szakértők még nem tudják pontosan, hogy hogyan, de a hasi elhízás hátterében is állhat a stressz. Az egyik kiváltó ok az úgynevezett kortizol, azaz stressz hormon mennyiségének növekedése, amely hatására megemelkedik a vércukorszint, így növekszik az étvágy.

4. Örökölt hasi zsír és a terhesség okozta hasi zsír

Nincs mit szépíteni rajta, a pocakot bizony örökölheted is! Éppen ezért, ha tudod, hogy a családtagjaid között van, akinél túl sok hasi zsír alakult ki, érdemes még jobban odafigyelni erre a területre! A genetikai jellegű hasi hízást akkor is nehéz orvosolni, ha egyébként vékony alkattal rendelkezel és csak hastájékon vagy erősebb, megfelelő táplálkozással és mozgással azonban sokat tehetsz a lapos hasért.

A terhesség nyomot hagy a testen, elsősorban a melleket és a has, derék alakját változtatja meg, mely szülés után nehezen, vagy egyáltalán nem nyeri vissza az eredeti formáját. Bár a hasi zsír ebben az esetben is nagyon nehéz feladat elé állítja a nőket, a terhesség után a bőr és a hasfal drasztikus változását kell helyreállítani.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.