Menü

Milyen egy egészséges irodai környezet?

Ahogy változnak az igények, úgy változik a munkahelyi környezet is, hiszen a munkavállalók megtartása érdekében lépést kell tartani a munkaerőpiac aktualitásaival. Jelenleg a legnagyobb és legszerteágazóbb hatása a munkaerőpiacra a koronavírus járványnak van. Ez azt eredményezte egyfelől, hogy egyre gyakoribb a ’home office’, vagyis az otthoni munkavégzés, másfelől pedig azt, hogy az emberekben felértékelődött az egészség és a jóllét fontossága.

Persze elrendezés és technológia szempontjából is sokat változtattak az irodák, hogy alkalmazkodjanak a jelenleg kialakult helyzethez, de egy fontos aspektusa lett a munkahelyi környezetnek az is, hogy egészséges legyen. Na de mit is értünk ezalatt?

Bár kivétel erősíti a szabályt, de be kell lássuk, legtöbbünk a munkahelyén tölti hétköznapjai túlnyomó részét. Ez általában 8 órát jelent, de sokszor előfordul az is, hogy túlóráznunk kell. Az csak természetes, ha ezt az időmennyiséget úgy szeretnénk eltölteni, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle és közben az egészségünk megőrzése sem szorul háttérbe.

Egy egészséges irodai környezet figyelembe veszi például az alkalmazottak számát, hogy mindenkinek megfelelő méretű személyes tér és munkafelület álljon rendelkezésre, tehát ne legyen zsúfolt az iroda. Egy másik érdekes dolog is felértékelődött az utóbbi időben: ez pedig a kényelmi funkciójú irodai bútorok, mint például a kanapék, babzsákfotelek és társalgókban elhelyezett dekor székek és asztalok.

A kényelem csak egy ága az egészséges munkakörnyezetnek. Nézzük meg például azt a trendet is, hogy egyre több a zöld növény és a természetes fény a munkahelyeken. Sokszor akár innovatív megoldásokkal próbálják ezt kivitelezni, például üvegfallal vagy átlátszó térelválasztókkal. Amelyik munkáltató teheti, próbál valamilyen wellness lehetőséget is az alkalmazottak számára biztosítani, ilyen például a munkahelyi edzőterem vagy szauna, persze ezutóbbi ritkábban fordul elő.

A munkaállomások megfelelő kialakítása sem utolsó, hiszen bár itt nem a kényelmi funkció az első, mégis fontos, hogy az itt töltött órák ne okozzanak hátfájást vagy más egészségügyi problémát. Ezt állítható magasságú asztalokkal, ergonomikus székekkel és jól elhelyezett perifériás eszközökkel – billentyűzet és egér – érhetik el.

Végül pedig meg kell említenünk a technológia fejlődése miatt szükségessé vált új eszközöket és tereket. Gondoljunk csak bele, mennyire felértékelődött az online kapcsolattartás minősége. Az irodáknak ma már biztosítania kell kisebb, pár fős tárgyalások lebonyolítására is tárgyalókat, videókonferencia hívásra alkalmas helyszínt, illetve magát az eszközöket is. Nem elhanyagolható a terek megfelelő akusztikai kialakítása sem, illetve az előírt távolságtartás betarthatósága.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.