Menü

Tudta, hogy a rágózás egészséges is lehet?

Bár alapvetően nem az egészséges táplálkozás része a rágógumi, ettől függetlenül még lehet egészséges hatása, hiszen ma már találunk cukormentes és gyógynövényes rágót is a boltok polcain.

A rágónak egyébként már régóta ismerik a szerepét a szájhigiéniában, emiatt is egy kelendő élvezeti cikk. Nem csak friss leheletet biztosít, oldja a stresszt és a fogakat is segít tisztán tartani. De ez nem minden, hiszen olyan jótékony hatásait is felfedezték, hogy például segít a cigarettáról való leszokásban, erősíti a rágóizmokat és csökkenti a lepedék kialakulásának esélyét.

Bár cukormentes kiszerelésben is kapni, a rágók általában édes ízűek, így jó taktika lehet diétázóknak, hogy ha nagyon kívánnak valamilyen édes élelmiszert, inkább próbáljanak rágózni egy kicsit és több folyadékot fogyasztani. Ettől csökken az étvágy, illetve bár édes ízt éreztek, valójában nem fogyasztottak cukrot. Ez egy nagy segítség lehet annak, aki fogyni szeretne, de kifejezetten édesszájú.

Mint fentebb említettük, a rágózás erősíti a rágóizmokat, valamint a rágástól termelődő nyál miatt kevésbé alakul ki lepedék a fogakon. A rágóizom a testünk legerősebb izma, ezért ennek rendszeres használata is hasonló eredményt produkál a testben, mint a testmozgás. Ezen kívül a megnövekedett nyáltermelés beindítja az emésztési reakciót is, valamint a rágás, mint fizikai tevékenység, stresszcsökkentő hatással is bír.

Bár keveset hallani erről, de egyes pszichológusok szerint a memóriát is javítja a rágás, mivel ilyenkor stimulálódik a hippocampus, vagy magyarosan hippokampusz. Ez az agyterület a nagyagy, vagyis előagy része, nagyjából a halánték mögött található és a tanulás és az emlékezet elsődleges idegi központja. Azt is hozzáteszik, hogy a rágás által több vér jut az agyba, így a megnövekedett oxigénellátás is javíthatja az agyműködést és a memóriát.

Persze az eddig felsorolt jótékony hatásai a rágózásnak nem jelentik azt, hogy mértéktelenül is lehetne fogyasztani. A mértékletesség – mint szinte minden más területén az egészségmegőrzésnek – itt is kulcsszerepet játszik. A fogorvosok és szájsebészek által ajánlott mennyiség étkezések után maximum 15 perc, naponta 4-5 alkalommal.

Mi történik akkor, ha esetleg túl sokat rágózunk? Ahogy pozitívan hathat az emésztésre a nyáltermelés, így, ha túlzásba visszük a rágózást, akkor akár túl sok is lehet a termelődő gyomorsav. Ettől éghet a gyomrunk, sőt, akár gyomorfekély is kialakulhat. Emellett pedig ne felejtsük el azt sem, hogy a rágógumiban nagyrészt mesterséges összetevők vannak, mint például ízesítőanyagok, glükóz-szirup és édesítőszerek is, amik rendszeres és túlzott fogyasztása szintén rossz hatással van szervezetünkre.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.