Menü

Tudta, hogy a rágózás egészséges is lehet?

Bár alapvetően nem az egészséges táplálkozás része a rágógumi, ettől függetlenül még lehet egészséges hatása, hiszen ma már találunk cukormentes és gyógynövényes rágót is a boltok polcain.

A rágónak egyébként már régóta ismerik a szerepét a szájhigiéniában, emiatt is egy kelendő élvezeti cikk. Nem csak friss leheletet biztosít, oldja a stresszt és a fogakat is segít tisztán tartani. De ez nem minden, hiszen olyan jótékony hatásait is felfedezték, hogy például segít a cigarettáról való leszokásban, erősíti a rágóizmokat és csökkenti a lepedék kialakulásának esélyét.

Bár cukormentes kiszerelésben is kapni, a rágók általában édes ízűek, így jó taktika lehet diétázóknak, hogy ha nagyon kívánnak valamilyen édes élelmiszert, inkább próbáljanak rágózni egy kicsit és több folyadékot fogyasztani. Ettől csökken az étvágy, illetve bár édes ízt éreztek, valójában nem fogyasztottak cukrot. Ez egy nagy segítség lehet annak, aki fogyni szeretne, de kifejezetten édesszájú.

Mint fentebb említettük, a rágózás erősíti a rágóizmokat, valamint a rágástól termelődő nyál miatt kevésbé alakul ki lepedék a fogakon. A rágóizom a testünk legerősebb izma, ezért ennek rendszeres használata is hasonló eredményt produkál a testben, mint a testmozgás. Ezen kívül a megnövekedett nyáltermelés beindítja az emésztési reakciót is, valamint a rágás, mint fizikai tevékenység, stresszcsökkentő hatással is bír.

Bár keveset hallani erről, de egyes pszichológusok szerint a memóriát is javítja a rágás, mivel ilyenkor stimulálódik a hippocampus, vagy magyarosan hippokampusz. Ez az agyterület a nagyagy, vagyis előagy része, nagyjából a halánték mögött található és a tanulás és az emlékezet elsődleges idegi központja. Azt is hozzáteszik, hogy a rágás által több vér jut az agyba, így a megnövekedett oxigénellátás is javíthatja az agyműködést és a memóriát.

Persze az eddig felsorolt jótékony hatásai a rágózásnak nem jelentik azt, hogy mértéktelenül is lehetne fogyasztani. A mértékletesség – mint szinte minden más területén az egészségmegőrzésnek – itt is kulcsszerepet játszik. A fogorvosok és szájsebészek által ajánlott mennyiség étkezések után maximum 15 perc, naponta 4-5 alkalommal.

Mi történik akkor, ha esetleg túl sokat rágózunk? Ahogy pozitívan hathat az emésztésre a nyáltermelés, így, ha túlzásba visszük a rágózást, akkor akár túl sok is lehet a termelődő gyomorsav. Ettől éghet a gyomrunk, sőt, akár gyomorfekély is kialakulhat. Emellett pedig ne felejtsük el azt sem, hogy a rágógumiban nagyrészt mesterséges összetevők vannak, mint például ízesítőanyagok, glükóz-szirup és édesítőszerek is, amik rendszeres és túlzott fogyasztása szintén rossz hatással van szervezetünkre.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.