Menü

Hogyan csaljuk el a gyereket a képernyő elől?

Ez egy nagyon jó kérdés. S mivel háromgyerekes szülőként ezt én magam is szeretném tudni, nos gondoltam, utánanézek, milyen trükköket javasolnak. Hátha beválik az én gyerekeimnél is. Tegyünk egy próbát!

Igyekeztem olyan ötleteket összegyűjteni, más szülők véleményeit és tanácsait felírni, világhálón kutakodni, melyekkel kicsit háttérbe tudom szorítani a kütyük iránti függőséget, mielőtt még rosszabb irányt venne ez a modernkori gyerekbetegség. Ennek a felelőssége nekünk szülőknek a kezében van.

Az egésznek a kulcsa, hogy olyat találjunk ki a kütyük helyett, amit együtt csinálhatunk, hogy mindenképp együtt legyünk, közös programra vegyük rá a családot.

Sajnos azt tapasztalom tanárként és szülőként, hogy az iskola rengeteg száraz adaton alapuló, sok esetben unalmasan feldolgozott tananyagot ad fel bemagolásra, mely nem igazán köti le a gyerekem, ezért motiválni azzal engedi magát, ha a lecke után a „kütyühöz” nyúl.

Ha adott ehhez egy problémás családi háttér, egy túlságosan elfoglalt szülő, no meg a hasonló beállítottságú barátok, haverok, akkor bizony nehéz a gyereket elcsalni a mobiltelefontól és érdemben foglalkozni vele. Vannak szülők, akik sosem érnek rá a gyerekkel foglalkozni és ez nagyon szomorú.

A kisebbek minden közös tevékenységet élveznek a közös sütéstől a gyurmázáson, színezésen, festésen át bármely játékig, s így játszva lehet tanítani, fejleszteni őket, különösen a finommotorikai képességeket.

Iskolásokkal természetesen más programokat kell kitalálni, megteszi egy-egy izgalmasabb, viccesebb társasjáték, activity, „felelsz vagy mersz” vagy bármely hasonló szórakoztató játék. Azt hinnénk túl retro, pedig nem!

Ha végképp távolodni szeretnénk a digitális függőségből, akkor el kell menni otthonról, oda, ahol nincs wifi, sem térerő. Menjünk el kirándulni valami csodaszép helyre, rengeteg gyönyörű túra útvonal van, erdő-mező, tavak vagy várak, számos látnivaló közöl válogathatunk. Ismerkedjünk a meseösvényekkel, látogassunk mezítlábas parkokat, lehet vasutazni, meg lehet nézni a barlangjainkat, ismertebb, vagy kevésbé ismertebb városainkat, felfedezni egy vízesést.

Nagyon izgalmas tud lenni egy „szellemváros” felfedezése, a nagyobbakat biztosan leköti!

A lehetőségek tárháza végtelen és nem merül ki a „süssetek együtt mézeskalácsot” című történetben, sem a gyurmázásban, csak el kell kicsit engedni a fantáziánkat, s olyat kitalálni, amivel garantáltan nyerhetünk egy – vagy több – kütyümentes napot!

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!