Menü

A Coca Cola hatása szervezetünkre

Természetesen senki sem fog megbetegedni egy pohár Cola elfogyasztása után, sőt, ha alkalmanként fogyaszt belőle sem feltétlen kell számolnia egészségügyi kockázattal. Ám ne felejtsük el, hogy könnyű észrevétlenül sokat fogyasztani belőle, mivel ’csak’ folyadék és ha a rendszeres cukros üdítő mellett mozgásszegény életmódot folytatunk és a megfelelő tápanyagbevitelre sem figyelünk, könnyen találhatjuk magunkat olyan helyzetben, ami elkerülhető, ha egy kicsit odafigyelünk arra, mire van szüksége a testünknek.

A Cola pontos receptje bár nem ismert, azt tudjuk, hogy a gyártó csak az üdítő alapjául szolgáló sűrítményt gyártja, majd azt a palackozó gyárakban hígítják, édesítik a helyi igényekhez mérten, szénsavval dúsítják, végül pedig palackozzák. Tulajdonképp a legfontosabb összetevők egyike a cukor és a koffein. Na de milyen hatással van mindez szervezetünkre?

Az egyik gyakori tünet, amit az üdítőital rendszeres és túlzott fogyasztása okoz, az a vitaminhiány. A Cola foszforsavat is tartalmaz, ami vízhajtó tulajdonságú, így a vízben oldódó vitaminokat és tápanyagokat is ’kimossa’ a szervezetből. Ez a folyamat viszonylag gyors, már az elfogyasztás után egy órával is érzékelhető a vízhajtó hatás, persze esetenkénti fogyasztás esetén ez nem okoz tartós problémát.

Egy szintén viszonylag gyorsan érzékelhető hatása a kólának a nyugtalanság, túlzott aktivitás. A Cola koffeintartalma nagyjából megegyezik a kávéval, tehát ha valaki nem egy kisebb dobozzal fogyaszt belőle, hanem rendszeresen 1-2 litert iszik, az hosszú távon magas vérnyomáshoz, nyugtalansághoz és alváshiányhoz is vezethet. Van, amikor fejfájás és ingerlékenység jelenik meg először, később pedig alvásproblémák és nyugtalanság.

Talán senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a Cola rendszeres és túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vezet. Nagy mennyiségben tartalmaz cukrot, így, ha nem figyelünk, könnyen felszalad néhány kiló. A túlsúly önmagában nem feltétlen okoz problémát, ám hosszú távon az immunrendszerünk gyengüléséhez, a vércukorszint instabilitásához és különböző szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

Végül pedig mindenképp említést kell tennünk a termék cukormentes verzióiról. Bár valóban nem tartalmaznak cukrot, helyette mesterséges édesítőszerekkel érik el ugyanazt az ízhatást. A mesterséges édesítőszerek nagy mennyiségben szintén károsak a szervezetünkre, különösen a vesénket terheli meg, így a cukormentes termékek sem számítanak egészségesebbnek és ezek fogyasztására is érdemes odafigyelnünk, ha meg szeretnénk őrizni testünk egészségét.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.