A Coca Cola hatása szervezetünkre
- Dátum: 2022.04.01., 04:52
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- alvászavar, cola, cukor, immunrendszer, koffein, nyugtalanság, szénsavas, szív- és érrendszer, túlsúly, üdítő, vércukor, vérnyomás, vese, vitaminhiány
Természetesen senki sem fog megbetegedni egy pohár Cola elfogyasztása után, sőt, ha alkalmanként fogyaszt belőle sem feltétlen kell számolnia egészségügyi kockázattal. Ám ne felejtsük el, hogy könnyű észrevétlenül sokat fogyasztani belőle, mivel ’csak’ folyadék és ha a rendszeres cukros üdítő mellett mozgásszegény életmódot folytatunk és a megfelelő tápanyagbevitelre sem figyelünk, könnyen találhatjuk magunkat olyan helyzetben, ami elkerülhető, ha egy kicsit odafigyelünk arra, mire van szüksége a testünknek.
A Cola pontos receptje bár nem ismert, azt tudjuk, hogy a gyártó csak az üdítő alapjául szolgáló sűrítményt gyártja, majd azt a palackozó gyárakban hígítják, édesítik a helyi igényekhez mérten, szénsavval dúsítják, végül pedig palackozzák. Tulajdonképp a legfontosabb összetevők egyike a cukor és a koffein. Na de milyen hatással van mindez szervezetünkre?
Az egyik gyakori tünet, amit az üdítőital rendszeres és túlzott fogyasztása okoz, az a vitaminhiány. A Cola foszforsavat is tartalmaz, ami vízhajtó tulajdonságú, így a vízben oldódó vitaminokat és tápanyagokat is ’kimossa’ a szervezetből. Ez a folyamat viszonylag gyors, már az elfogyasztás után egy órával is érzékelhető a vízhajtó hatás, persze esetenkénti fogyasztás esetén ez nem okoz tartós problémát.
Egy szintén viszonylag gyorsan érzékelhető hatása a kólának a nyugtalanság, túlzott aktivitás. A Cola koffeintartalma nagyjából megegyezik a kávéval, tehát ha valaki nem egy kisebb dobozzal fogyaszt belőle, hanem rendszeresen 1-2 litert iszik, az hosszú távon magas vérnyomáshoz, nyugtalansághoz és alváshiányhoz is vezethet. Van, amikor fejfájás és ingerlékenység jelenik meg először, később pedig alvásproblémák és nyugtalanság.
Talán senkinek sem mondunk újat azzal, hogy a Cola rendszeres és túlzott fogyasztása túlsúlyhoz vezet. Nagy mennyiségben tartalmaz cukrot, így, ha nem figyelünk, könnyen felszalad néhány kiló. A túlsúly önmagában nem feltétlen okoz problémát, ám hosszú távon az immunrendszerünk gyengüléséhez, a vércukorszint instabilitásához és különböző szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.
Végül pedig mindenképp említést kell tennünk a termék cukormentes verzióiról. Bár valóban nem tartalmaznak cukrot, helyette mesterséges édesítőszerekkel érik el ugyanazt az ízhatást. A mesterséges édesítőszerek nagy mennyiségben szintén károsak a szervezetünkre, különösen a vesénket terheli meg, így a cukormentes termékek sem számítanak egészségesebbnek és ezek fogyasztására is érdemes odafigyelnünk, ha meg szeretnénk őrizni testünk egészségét.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!