Menü

Indul a kullancsszezon – mire figyeljünk?

A tavaszi hónapokban a legaktívabbak a kullancsok, melyek csípése nem csak kellemetlen, de komoly veszélyekkel is járhat.

A kullancsok ízeltlábú állatok, melyek más élőlények vérével táplálkoznak. Hazánkban a leggyakoribb a közönséges kullancs, mely gyakran fordul elő nem csak vadon élő állatokban, de akár házikedvenceinkben is. Általában levelektől, fűszálakról és bokrokról kerül ránk és számos kórokozót hordoz, mely a vérszívás során megfertőzhet akár minket is. A tavaszi és nyári szezon alatt két csúcs figyelhető meg, amikor kiemelkedően sok kullancs fordul elő, ez pedig a márciustól júniusig tartó időszak, illetve a szeptemberi.

A kullancsok által terjesztett betegségek közül az egyik a kullancsencephalitis, vagyis másnéven a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. A lappangási idő nagyjából 1 hét és 1 hónap közötti, majd az első tünetek között szerepel a láz, fejfájás, hány, szédülés és izomfájdalom. A tünetek alapján akár influenza szerű betegségre is gyanakodhatnánk, de a korai tünetekhez később olyanok is társulnak, mint az eszméletzavarok és bénulás. A betegség 1%-ban letális, viszont 30-40%-ban maradandó károsodást okoz, így mindenképpen érdemes orvosunkkal konzultálni az agyhártyagyulladás ellen kapható védőoltásról.

Egy másik nagyon gyakori kullancsok által terjesztett betegség a Lyme-kór, vagy idegen néven Lyme-borreliosis, amit a Borrelia burgdorferi kórokozó terjeszt. Ez a bakteriális fertőzés akár 1 évig is lappangó fázisban lehet, valamint jellegzetes korai tünete a csípés körül kialakuló legalább 5 cm átmérőjű szerű bőrpír. Bár ez a kórokozó is okozhat agyhártyagyulladást, nem jár olyan látványos tünetekkel, gyakoribb a láz, fejfájás és hányás.

Legegyszerűbben különböző kullancsirtó szerekkel védekezhetünk ellenük, de ezen kívül más módszerekkel is tehetünk azért, hogy elkerüljük a csípésüket.

Túra során például javasolt a világos ruházat, mivel azon könnyebben észrevehetők a kullancsok, valamint igyekezzünk kerülni a bozótos, gondozatlan területeket. Ha mégis megcsípne egy kullancs, az eltávolításánál ügyeljünk rá, hogy vékony hegyű csipeszt használjunk és ne nyomjuk össze a kullancs utótestét, mivel abból a már kiszívott vér és kórokozók visszajuthatnak a vérkeringésbe, így megfertőzve minket. A sebet fertőtlenítsük le és ha esetleg benne maradt a kullancs horgos szájszerve, ne aggódjunk. Ha könnyen eltávolítható, vegyük ki, ha pedig makacsabb, nyugodtan hagyjuk ott, a bőr, mint az apró szálkát, idővel magától kilöki.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.