Menü

A nátrium fontossága a sportolóknál. Mit jelent a hyponatremia?

Általában azt halljuk, hogy sószegényen étkezzünk, vigyázzunk az egészségünkre, a vérnyomásunkra, azonban a sófogyasztás fontosságáról is beszélnünk kell, különösen, ha sportolunk.

A sportolóknál fennáll a nátrium hiány speciális kockázata, amelynek a következményei igen komolyak lehetnek, akár halál is bekövetkezhet, melynek oka a nem megfelelő hidratálás.

Sporttevékenységek során javasolt a só pótlása, különösen az egy óránál hosszabb sporttevékenységek során, vagy pedig forró, kánikulai nyári időszakban.

Miért fontos a nátrium a sportolóknak?

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy azok a sportolók, akik a verseny során megfelelően pótolták a sportolás során elveszített nátriumot, átlagosan 26 perccel voltak gyorsabbak, mint azok, akik ezt elmulasztották. A folyadékegyensúly fenntartása mellett a nátriumpótlás kiemelten fontos szerepet játszik. Ha izzadunk, nátriumot veszítünk, ezzel pedig felbomlik minden egyensúly.

1 gramm nátrium 2,54 gramm konyhasóval egyenlő.

Az izzadással a sportolók nátriumot és folyadékot veszítenek a testmozgás során. Mivel a nátriumot a testünk nem tudja termelni, sem tárolni egy bizonyos ponton túl, ezért folyamatosan pótolni kell. Az izzadás mértéke és az ezzel elveszített nátrium mennyisége természetesen mindenkinél más és más.

A nátrium-fogyasztással kapcsolatos témát egy sportolónak körültekintően és alaposan körül kell járnia, ám ez nem csak a nátriumpótlásra igaz! A sportolóknak tájékozottnak kell lenniük a fehérje, vitaminok, vagy más ásványi anyagok bevitelének témakörében is, hogy céljaiknak és egészségüknek megfelelően táplálkozzanak.

Mi történik akkor, ha nem figyelünk a só pótlására, s a nátriumszint drasztikusan kiürül?

Ha a veszteségek eljutnak egy bizonyos pontig, akkor annak a hatásai károsíthatják a sportteljesítményt és veszélyesek a szervezetre nézve, ezért feltétlenül pótolnunk kell a nátriumot is, hogy elkerüljük a vér felhígulását, ellenkező esetben fennállhat a hyponatremia veszélye.

Mi az a hyponatremia?

A hyponatremia egy orvosi kifejezés, amely leírja az alacsony vér nátrium szintet. Ennek az állapotnak több oka is lehet, egyrészt okozhatja a túlzott vízivás, ekkor ugyanis a nátrium felhígul a vérben, vagy pedig a sportolással járó nátrium veszteség, például a túlzott mértékű verejtékezés következtében.

A vér nátrium szintek fenntartása nagyon fontos egy egészséges tartományban. Amikor a vér nátrium szintje bizonyos szint alá esik, akkor a következő tünetek alakulnak ki: émelygés, letargia, izomgörcsök, gyengeség, fáradtság, fejfájás. Ezek a tünetek komolyan aláaknázhatják a teljesítményt jóval a tünetek megjelenése előtt.

Sajnos a hyponatremia súlyos esetben halál okozója is lehet, ezért kell odafigyelni a megfelelő elektrolitpótlásra. A nátrium egy véges erőforrás a szervezetben és ezen a folyamatos pótlás segíthet.

Sajnos még mindig kevesen veszik komolyan, hogy a túl sok folyadékbevitel ugyanolyan káros lehet az egészségre és a teljesítményre, mint a túl kevés. Törekedni kell az arany középútra, a dehidratáció elkerülésére, ugyanakkor kerülve a túlzott folyadékbevitelt is. Ajánlott sportolás közben többször kevesebbet inni, apró kortyokat fogyasztani.

A manapság legelterjedtebb edzés közbeni termékek a sportitalok, energia zselék, energiaszeletek, sótabletták, melyek tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat is a szénhidrátok mellett.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.