Menü

A nátrium fontossága a sportolóknál. Mit jelent a hyponatremia?

Általában azt halljuk, hogy sószegényen étkezzünk, vigyázzunk az egészségünkre, a vérnyomásunkra, azonban a sófogyasztás fontosságáról is beszélnünk kell, különösen, ha sportolunk.

A sportolóknál fennáll a nátrium hiány speciális kockázata, amelynek a következményei igen komolyak lehetnek, akár halál is bekövetkezhet, melynek oka a nem megfelelő hidratálás.

Sporttevékenységek során javasolt a só pótlása, különösen az egy óránál hosszabb sporttevékenységek során, vagy pedig forró, kánikulai nyári időszakban.

Miért fontos a nátrium a sportolóknak?

Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy azok a sportolók, akik a verseny során megfelelően pótolták a sportolás során elveszített nátriumot, átlagosan 26 perccel voltak gyorsabbak, mint azok, akik ezt elmulasztották. A folyadékegyensúly fenntartása mellett a nátriumpótlás kiemelten fontos szerepet játszik. Ha izzadunk, nátriumot veszítünk, ezzel pedig felbomlik minden egyensúly.

1 gramm nátrium 2,54 gramm konyhasóval egyenlő.

Az izzadással a sportolók nátriumot és folyadékot veszítenek a testmozgás során. Mivel a nátriumot a testünk nem tudja termelni, sem tárolni egy bizonyos ponton túl, ezért folyamatosan pótolni kell. Az izzadás mértéke és az ezzel elveszített nátrium mennyisége természetesen mindenkinél más és más.

A nátrium-fogyasztással kapcsolatos témát egy sportolónak körültekintően és alaposan körül kell járnia, ám ez nem csak a nátriumpótlásra igaz! A sportolóknak tájékozottnak kell lenniük a fehérje, vitaminok, vagy más ásványi anyagok bevitelének témakörében is, hogy céljaiknak és egészségüknek megfelelően táplálkozzanak.

Mi történik akkor, ha nem figyelünk a só pótlására, s a nátriumszint drasztikusan kiürül?

Ha a veszteségek eljutnak egy bizonyos pontig, akkor annak a hatásai károsíthatják a sportteljesítményt és veszélyesek a szervezetre nézve, ezért feltétlenül pótolnunk kell a nátriumot is, hogy elkerüljük a vér felhígulását, ellenkező esetben fennállhat a hyponatremia veszélye.

Mi az a hyponatremia?

A hyponatremia egy orvosi kifejezés, amely leírja az alacsony vér nátrium szintet. Ennek az állapotnak több oka is lehet, egyrészt okozhatja a túlzott vízivás, ekkor ugyanis a nátrium felhígul a vérben, vagy pedig a sportolással járó nátrium veszteség, például a túlzott mértékű verejtékezés következtében.

A vér nátrium szintek fenntartása nagyon fontos egy egészséges tartományban. Amikor a vér nátrium szintje bizonyos szint alá esik, akkor a következő tünetek alakulnak ki: émelygés, letargia, izomgörcsök, gyengeség, fáradtság, fejfájás. Ezek a tünetek komolyan aláaknázhatják a teljesítményt jóval a tünetek megjelenése előtt.

Sajnos a hyponatremia súlyos esetben halál okozója is lehet, ezért kell odafigyelni a megfelelő elektrolitpótlásra. A nátrium egy véges erőforrás a szervezetben és ezen a folyamatos pótlás segíthet.

Sajnos még mindig kevesen veszik komolyan, hogy a túl sok folyadékbevitel ugyanolyan káros lehet az egészségre és a teljesítményre, mint a túl kevés. Törekedni kell az arany középútra, a dehidratáció elkerülésére, ugyanakkor kerülve a túlzott folyadékbevitelt is. Ajánlott sportolás közben többször kevesebbet inni, apró kortyokat fogyasztani.

A manapság legelterjedtebb edzés közbeni termékek a sportitalok, energia zselék, energiaszeletek, sótabletták, melyek tartalmazzák a szükséges ásványi anyagokat is a szénhidrátok mellett.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.