Menü

Erősíti a köteléket a párok közt a szeretetnyelv ismerete

A szeretet utáni vágy mindenki alapvető érzelmi szükséglete. A szeretet kifejezése többféle csatornán, különféle módon történhet, 5 szeretetnyelvet különböztethetünk meg.Ez az öt szeretetnyelv az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek, a testi érintés. Fel kell ismernünk a sajátunkat, és meg kell tanulnunk a társunkét is, hogy egy teljesebb, boldogabb kapcsolatban élhessünk egymással.

Elismerő szavak

A bátorító szavakkal, a bókokkal az elismerésünket fejezhetjük ki a társunk felé. Van, aki nagyon igényli, hogy a leghétköznapibb dolgok miatt is megdicsérjék, például, hogy rendet rakott, hogy a megbeszélt időben hazajött, hogy pontos volt, hogy intézte a számlákat. A negatív énkép, a túlzott kishitűség is szülheti ezt az igényt, épp ezért ha az elismerő szavakra vágyó ember nem kapja meg a visszajelzést, elbizonytalanodhat, s úgy érezheti, hogy a társa nem is figyel az ő fáradozásaira. A dicséret az ilyen típusú ember számára tényleg igazi üzemanyag.

Minőségi idő

Az együtt töltött idő, a másikra való teljes odafigyelés a minőségi idő lényege. Az egymásra irányított figyelemmel töltött időbe nem fér bele a telefon nyomkodása sem. Aki a minőségi időt érzi elsődleges szeretetnyelvének, az kifejezetten éhezik arra, hogy a másik a szabadidejéből minél többet osszon meg vele. Közös sporttevékenység, túrázás, edzés, társasjáték, közös sütés-főzés teletölti a szeretettankot.
Akinek a minőségi idő az elsődleges szeretetnyelve, az a kifejezetten rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy becsüli őt a párja.

Ajándékozás
Apró figyelmességek, kis meglepetések, cetlikre írt üzenetek sokak számára fontos visszajelzések arról, hogy a párjuk számára még mindig fontosak, értékesek. Aki igényli az ajándékozást, nagyon örül, ha néha apropó nélkül is meglepi őt valamivel a társa. Egy kézzel készített kedves kis tárgy, egy szál virág, csoki, könyv (konkrét ünnep, születésnap, névnap nélkül is) nagyon megható annak a számára, akinek az ajándékozás az elsődleges szeretetnyelve.

Szívességek
A szívesség olyasmi, amit nem saját örömére tesz az ember, hanem azért, hogy a másik kedvébe járjon. Van, aki a párja szeretetéről akkor tud meggyőződni, ha képes miatta “nem szeretem munkákat” is megcsinálni, mondjuk kitakarítani, bevásárolni, kiteregetni. Legyen szemed arra, hogy lásd, hogy a társad olyat is megtesz, amit magától nem tenne.

Testi érintés
A testi érintés nem csak a szexuális közeledést jelenti. Az otthonról való elinduláskor, a hazaérkezéskor adott ölelés, egy gyöngéd mozdulat, egy finom simogatás filmezés közben kedves gesztus. Sokat elárul a pár viszonyáról. Van, aki nagyon igényli a testi kontaktust, és nem csak a szexuális és erotikus vágyak felkorbácsolása miatt. Akinek a testi érintés a szeretetnyelve, az maga is keresi a lehetőséget, hogy minél többször hozzáérjen a párjához és el is várja az öleléseket, puszikat.

Mit árulnak el rólunk a szorongásaink?

A szorongás nem kellemes az ember számára. Előfordulhat, hogy ez az érzelem szolgál minket és ébren tartja az érzékeinket – ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ha azonban a szorongás állandósul, a forrását nem lehet beazonosítani, ráadásul átveszi az uralmat az életünk felett, nem árt jobban odafigyelni rá. Ne éljen együtt vele! Kérj segítséget!

A bántalmazó kapcsolat korai jelei

A párkapcsolati erőszak az egyik legsúlyosabb probléma ma Magyarországon, és kívülállókban mindig felmerül a kérdés, hogy az áldozat vajon miért nem vette észre korábban, hogy valójában milyen az a kapcsolat, amelyben él.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Tulajdonságok, amelyek vonzzák a nárcisztikus személyeket

A nárcisztikusokat magabiztosságuknak, lehengerlő személyiségüknek köszönhetően sokan vonzónak találják, ők azonban nagyon is megválogatják azt, hogy kivel alakítanak ki párkapcsolatot.

A betegségtudat pszichológiája II.

Sokunk megfigyelhette, hogy nap mint nap számos testi és lelki tünetet is megtapasztalhatunk magunkon egészségünkkel kapcsolatban. Nem mindegy, hogy ezeket a jelzéseket hogyan értelmezzük, interpretáljuk önmagunk számára. Bizonyos általunk megtapasztalt problémákat képesek vagyunk felnagyítani, vagy éppen teljesen elnyomjuk magunkban azokat.