Ínycsiklandozó kivis receptek
- Dátum: 2022.05.07., 19:03
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, étkezés, főzés, gasztronómia, gyümölcs, kivi, receptek, sütés
A kivi valóságos egészségbomba, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ennek köszönhetően számos gyógyhatással is rendelkezik.Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, köretként vagy akár főételek ízesítőjeként: a kivis receptek segítségével változatosabbá tehetjük étrendünket.
Ha rendszeresen eszünk kivit, máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében. Ez a lédús, élénkzöld húsú gyümölcs ugyanis védi a szívet, megszépíti a bőrt, kiváló antioxidáns és méregtelenítő, segít megelőzni a fogszuvasodást, sőt, a csontritkulás sebességét is lassíthatja. Fogyasszuk nyersen – páratlan C-vitamin-tartalmát így tudjuk legjobban kihasználni – és ételek alapanyagaként, hogy megtapasztaljuk jótékony hatásait. Ebben segítenek a kivis receptek, amelyekkel még izgalmasabbá, és persze egészségesebbé tehetjük étkezéseinek.
Pikáns kivisaláta színesen
Hozzávalók
4 db kivi;
100 g sajt (ementáli, gouda, stb.);
½ db sárga kaliforniai paprika;
½ zöld kaliforniai paprika
1 db citrom facsart leve;
8 db koktélparadicsom;
1 db friss erős paprika;
3 ek extraszűz olívaolaj.
Só
Elkészítés
Meghámozzuk, félbevágjuk, majd kb. 3 mm vastagra szeleteljük a kiviket.
A paprikákat felezzük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
Megmossuk, és négyfelé vágjuk a paradicsomokat, az erős paprikát felkarikázzuk, a sajtot apróra kockázzuk.
Az így előkészített alapanyagokat egy salátástálba helyezzük, meglocsoljuk az olajjal és a citrom frissen facsart levével. Kiváló „nasipótló”, de grillezett húsok és halak köreteként is megállja a helyét.
Cukkinis-kivis melegség
Hozzávalók
3 db kivi;
2 ek extraszűz olívaolaj;
6 db kisebb cukkini;
2 ek friss snidling;
2 db narancs facsart leve;
ízlés szerint só, bors.
Elkészítés
A kiviket meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy tálba helyezve meglocsoljuk a narancsok levével.
Hozzáadjuk a 2 kanálnyi apróra vágott snidlinget, az olajat.
Sózzuk, és óvatosan összekeverjük.
A megmosott cukkiniket ujjnyi vastagságra szeleteljük, majd pároljuk, esetleg lobogó vízben pár percig forrázzuk.
Melegen hozzáadjuk a kivis keverékhez, borsozzuk, majd langyosan tálaljuk.
Ha szeretnénk még jobban kiemelni a fogás édes-sós ízeit, megbolondíthatjuk pár, vékony, nyers narancshéj csíkkal is.
Nem csak vegetáriánusoknak ajánlott!
Kivis sertésdagadó
Hozzávalók
300 g di sertésdagadó (lágyékos);
1 db tojás;
300 g kivi;
30 g kenyérmorzsa;
2 ek extraszűz olívaolaj;
1 merőkanál hús-, vagy zöldségleves szűrt leve;
Fél csokor petrezselyem;
1 csomag sáfrány (1 kk);
Ízlés szerint só, bors, csípős paprika.
Elkészítés
A felkockázott dagadót mixerben aprítjuk, majd egy tálban összekeverjük a tojással és az apróra vágott petrezselyem zölddel.
Sózzuk, borsozzuk.
A kész keverékből kisebb golyókat formázunk, melyeket többször megforgatunk a kenyérmorzsában.
Olajozott tepsibe helyezzük őket, majd 180 °C-on, gyakran forgatva, nagyjából 30 percig sütjük.
Közben a kiviket meghámozzuk és turmixoljuk (aki szereti, adjon hozzá friss, csípős paprikát), majd a keveréket helyezzük egy serpenyőbe, és langyosítsuk.
A levesben oldjuk fel a sáfrányt, öntsük a kivis krémhez, majd kb. 20 percig, folyamatos keverés mellett, alacsony lángon sűrítsük. A húsgolyókat a meleg kivi krémmel tálaljuk.
Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?
Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.
Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.
Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.
Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.