Ínycsiklandozó kivis receptek
- Dátum: 2022.05.07., 19:03
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, étkezés, főzés, gasztronómia, gyümölcs, kivi, receptek, sütés
A kivi valóságos egészségbomba, bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat, ennek köszönhetően számos gyógyhatással is rendelkezik.Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, köretként vagy akár főételek ízesítőjeként: a kivis receptek segítségével változatosabbá tehetjük étrendünket.
Ha rendszeresen eszünk kivit, máris sokat tettünk egészségünk megőrzése érdekében. Ez a lédús, élénkzöld húsú gyümölcs ugyanis védi a szívet, megszépíti a bőrt, kiváló antioxidáns és méregtelenítő, segít megelőzni a fogszuvasodást, sőt, a csontritkulás sebességét is lassíthatja. Fogyasszuk nyersen – páratlan C-vitamin-tartalmát így tudjuk legjobban kihasználni – és ételek alapanyagaként, hogy megtapasztaljuk jótékony hatásait. Ebben segítenek a kivis receptek, amelyekkel még izgalmasabbá, és persze egészségesebbé tehetjük étkezéseinek.
Pikáns kivisaláta színesen
Hozzávalók
4 db kivi;
100 g sajt (ementáli, gouda, stb.);
½ db sárga kaliforniai paprika;
½ zöld kaliforniai paprika
1 db citrom facsart leve;
8 db koktélparadicsom;
1 db friss erős paprika;
3 ek extraszűz olívaolaj.
Só
Elkészítés
Meghámozzuk, félbevágjuk, majd kb. 3 mm vastagra szeleteljük a kiviket.
A paprikákat felezzük, kimagozzuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
Megmossuk, és négyfelé vágjuk a paradicsomokat, az erős paprikát felkarikázzuk, a sajtot apróra kockázzuk.
Az így előkészített alapanyagokat egy salátástálba helyezzük, meglocsoljuk az olajjal és a citrom frissen facsart levével. Kiváló „nasipótló”, de grillezett húsok és halak köreteként is megállja a helyét.
Cukkinis-kivis melegség
Hozzávalók
3 db kivi;
2 ek extraszűz olívaolaj;
6 db kisebb cukkini;
2 ek friss snidling;
2 db narancs facsart leve;
ízlés szerint só, bors.
Elkészítés
A kiviket meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy tálba helyezve meglocsoljuk a narancsok levével.
Hozzáadjuk a 2 kanálnyi apróra vágott snidlinget, az olajat.
Sózzuk, és óvatosan összekeverjük.
A megmosott cukkiniket ujjnyi vastagságra szeleteljük, majd pároljuk, esetleg lobogó vízben pár percig forrázzuk.
Melegen hozzáadjuk a kivis keverékhez, borsozzuk, majd langyosan tálaljuk.
Ha szeretnénk még jobban kiemelni a fogás édes-sós ízeit, megbolondíthatjuk pár, vékony, nyers narancshéj csíkkal is.
Nem csak vegetáriánusoknak ajánlott!
Kivis sertésdagadó
Hozzávalók
300 g di sertésdagadó (lágyékos);
1 db tojás;
300 g kivi;
30 g kenyérmorzsa;
2 ek extraszűz olívaolaj;
1 merőkanál hús-, vagy zöldségleves szűrt leve;
Fél csokor petrezselyem;
1 csomag sáfrány (1 kk);
Ízlés szerint só, bors, csípős paprika.
Elkészítés
A felkockázott dagadót mixerben aprítjuk, majd egy tálban összekeverjük a tojással és az apróra vágott petrezselyem zölddel.
Sózzuk, borsozzuk.
A kész keverékből kisebb golyókat formázunk, melyeket többször megforgatunk a kenyérmorzsában.
Olajozott tepsibe helyezzük őket, majd 180 °C-on, gyakran forgatva, nagyjából 30 percig sütjük.
Közben a kiviket meghámozzuk és turmixoljuk (aki szereti, adjon hozzá friss, csípős paprikát), majd a keveréket helyezzük egy serpenyőbe, és langyosítsuk.
A levesben oldjuk fel a sáfrányt, öntsük a kivis krémhez, majd kb. 20 percig, folyamatos keverés mellett, alacsony lángon sűrítsük. A húsgolyókat a meleg kivi krémmel tálaljuk.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.