Menü

Mi az a 4. trimeszter?

Három várandósság után nyilván tudok számolni és tisztában vagyok vele, hogy a terhesség köztudottan három trimeszterből áll, azonban nem tévedés azt állítani, hogy valóban létezik egy úgynevezett negyedik trimeszter is, ami nem más, mint a szülés utáni első három hónap.

A negyedik trimeszter fogalmát egy amerikai gyerekorvos használta elsőként, aki szerint a 4.trimeszter, azaz a szülés utáni első három hónap arról szól, hogy a babák megpróbálnak alkalmazkodni a méhen kívüli élethez, a kinti léthez, ez pedig nemcsak a kisbabákról, hanem a családtagokról, testvérekről, szülőkről is szól.

Egy anyuka testi és lelki változásairól, a családdá válásról, egy megváltozott élethelyzetről, a nagyobb testvérekről, s természetesen az újszülöttről.

Amikor a terhességről olvasunk és megpróbálunk rá felkészülni, csak a 3 trimesztert nézzük és a szülésig jutunk el, alig várjuk, hogy megszülessen a kicsink, de arról nem beszélget velünk a sok szakember, hogy mi mindent történik a 4. trimeszterben, hogy milyen nehézségei lesznek ennek az időszaknak és azokra hogyan készüljünk fel.

Véleményem szerint az első három trimeszterben közel nem történik annyi minden, mint ami izgalmat és változást a 4.ben megtapasztalunk.

Hogyan készüljünk a negyedik trimeszterre?

Úgy készüljünk fel rá, hogy legyünk tudatában annak, hogy a napok összefolynak majd az éjszakákkal, a végeláthatatlan etetésekkel, pelenkázással, s mivel mindez nagyon boldog ám nagyon nehéz időszak lesz, szükség van arra, hogy lehetőség szerint kérjünk segítséget nagyszülőktől, családtagoktól, rokonoktól, barátoktól, de akár a szomszédtól is! Az enyém sokat segített nekem, mikor a kicsi etetése-altatása közben a két nagyot hazahozta az iskolából.

Ne látogatókat hívjunk az első hetekben, hanem segítséget! Szükségünk lesz rá!

Fel kell készülni arra is, hogy sok kisbaba hasfájós lehet a kezdeti időszakban, melyen több minden is segíthet, van alternatíva, amelyek nálunk beváltak: babamasszázs, melegített meggymagpárna (ez nemcsak a babáknak jó egyébként, a család többi tagja is használhatja), de segít a szoptatás, speciális cumisüvegek, cumik.

A kezdeti nehézségek, fáradtság után a harmadik hónaptól egyszerre könnyebbé válik a 4. trimeszter, s szinte minden rutinosabbá, egyszerűbbé alakul át. A hasfájás elmúlik, kialakul a szoptatás, etetés rendje, az alvási rutin, a napirend. Ilyen ez a csodálatos élet - a szülés után.

A legjobb, amit tehetünk, ha tudatosítjuk magunkban ezeket a várható változásokat, és megpróbálunk rá felkészülni.

Kisgyerek az autóban

Sok szülő az ovi vagy suli előtt csak hagyja, hogy gyermeke behuppanjon az ülésre, az ölébe, a testvére ölébe és más indul is. Biztonsági öv használata, gyermekülés, szabályos rögzítés pedig csak elvétve fordul elő. Hogyan utazhatnak? Mikortól nem szükséges gyerekülés? Szállítható – e a gyermek az első ülésen? Erről szól mai cikkünk.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Veszélyes tárgyak a kiságyban

Léteznek ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni. Melyek ezek? Erről szól mai cikkünk.

Pótolhatatlan veszteség a gyermekkori szeretethiány

Azok, akik így nőttek fel, felnőttként jó eséllyel fognak küzdeni önbecsülési problémákkal, az átlagnál gyengébb lesz az érdekérvényesítési képességük, és nehezükre fog esni szeretni saját magukat.

Egészséges uzsonna - Anyatipp

Ahhoz, hogy tartani tudja gyermekünk a napi ritmust az iskolában, megfelelő tápanyagokra van szüksége. Nem kell tartani attól, hogy ha egészségeset akarunk csomagolni, az sokba fog kerülni, megy ez olcsón és okosan is. Anyaként próbálom jól megoldani a feladatot, lássuk, hogyan csinálom én.