Menü

Diéta és a vitaminhiány

Sajnos nem minden diéta egészséges, a fogyókúrák többsége egyoldalú, a súlycsökkentő étrendre való törekvés pedig gyakran szélsőséges étkezésekhez vezet, ami súlyos vitaminhiányt alakíthat ki. Dietetikusok szerint az egyes diétáknál a vitaminpótlásra nagyon kell figyelni.

A speciális, gyakran egészségügyi okokból tartott, szigorú étrendeknél vagy szélsőséges, túlzásba vitt fogyókúráknál előfordulhat, hogy bizonyos tápanyagokat nem kap meg a szervezet, vagy nem tudja hasznosítani. Amennyiben a diéta speciális és kizár néhány élelmiszercsoportot, mentes étrendet követel meg, akkor komoly fejtörést okozhat egyes tápanyagok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő pótlása.

Manapság „divatos” vegán étrendet folytatni, azonban az étrendet követőknek tudniuk kell, hogy a vegán diéta esetén például már komoly veszélyt jelent a vitaminhiány, ugyanis a B12-, D-vitamin, továbbá a vas, a cink, a kalcium pótlása kiemelten fontos. Míg a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekből fedezhető természetes formában, a növényekben levő vas és cink is nehezebben szívódik fel.

Étrend-kiegészítők szedésével, B-komplex vitaminnal ez a kockázat csökkenthető és a hiányállapot elkerülhető.

Népszerű jó ideje a ketogén diéta, mellyel gyorsan és látványosan lehet fogyni, éhezés nélkül, azonban a ketogén étrend is szigorú szabályokat követel meg követőitől, minimális szénhidráttartalommal. A keto étrendet előnyben részesítők hiányt szenvedhetnek kalciumból, C-, D-, E-vitaminból, magnéziumból, káliumból, foszforból, nátriumból, esetleg egyes B-vitaminokból.

A laktózérzékenység, illetve tejmentes diétát folytatók étrendjében gyakori problémát jelent a tejtermékek kizárása miatt a D-vitamin- és kalciumpótlás, mely a csontok, a fogak egészsége miatt is kiemelten fontos.

Kalcium és D-vitamin megtalálható a halakban, csonthéjasokban, magvakban, tojásban, leveleszöldségekben.

A gluténmentes étrendet követők tábora igen nagy manapság, s bár a dietetikusok az egészséges szervezetnek nem javasolják a „divatból” folytatott gluténmentes étkezést, a cöliákia és nem cöliákiás gluténérzékenység esetén fontos a nagyon szigorú, glutént kizáró diéta.

Ez az étkezés azonban szintén hozzájárulhat a tápanyaghiányhoz. A B-vitaminok, főként a B12-vitamin, a vas, a kalcium, a magnézium, a cink pótlására nagyon kell figyelni gluténmentes diéta esetén.

Szélsőséges fogyókúra senkinek sem ajánlott, ugyanis nagyon igénybe veszi a szervezetet, hiánybetegségeket, hajhullást, fogak romlását okozva. A legtöbb speciális étrend, diéta, fogyókúra, - azok egyoldalúsága miatt - csak dietetikus felügyelete mellett javasolt.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.