Menü

Diéta és a vitaminhiány

Sajnos nem minden diéta egészséges, a fogyókúrák többsége egyoldalú, a súlycsökkentő étrendre való törekvés pedig gyakran szélsőséges étkezésekhez vezet, ami súlyos vitaminhiányt alakíthat ki. Dietetikusok szerint az egyes diétáknál a vitaminpótlásra nagyon kell figyelni.

A speciális, gyakran egészségügyi okokból tartott, szigorú étrendeknél vagy szélsőséges, túlzásba vitt fogyókúráknál előfordulhat, hogy bizonyos tápanyagokat nem kap meg a szervezet, vagy nem tudja hasznosítani. Amennyiben a diéta speciális és kizár néhány élelmiszercsoportot, mentes étrendet követel meg, akkor komoly fejtörést okozhat egyes tápanyagok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő pótlása.

Manapság „divatos” vegán étrendet folytatni, azonban az étrendet követőknek tudniuk kell, hogy a vegán diéta esetén például már komoly veszélyt jelent a vitaminhiány, ugyanis a B12-, D-vitamin, továbbá a vas, a cink, a kalcium pótlása kiemelten fontos. Míg a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekből fedezhető természetes formában, a növényekben levő vas és cink is nehezebben szívódik fel.

Étrend-kiegészítők szedésével, B-komplex vitaminnal ez a kockázat csökkenthető és a hiányállapot elkerülhető.

Népszerű jó ideje a ketogén diéta, mellyel gyorsan és látványosan lehet fogyni, éhezés nélkül, azonban a ketogén étrend is szigorú szabályokat követel meg követőitől, minimális szénhidráttartalommal. A keto étrendet előnyben részesítők hiányt szenvedhetnek kalciumból, C-, D-, E-vitaminból, magnéziumból, káliumból, foszforból, nátriumból, esetleg egyes B-vitaminokból.

A laktózérzékenység, illetve tejmentes diétát folytatók étrendjében gyakori problémát jelent a tejtermékek kizárása miatt a D-vitamin- és kalciumpótlás, mely a csontok, a fogak egészsége miatt is kiemelten fontos.

Kalcium és D-vitamin megtalálható a halakban, csonthéjasokban, magvakban, tojásban, leveleszöldségekben.

A gluténmentes étrendet követők tábora igen nagy manapság, s bár a dietetikusok az egészséges szervezetnek nem javasolják a „divatból” folytatott gluténmentes étkezést, a cöliákia és nem cöliákiás gluténérzékenység esetén fontos a nagyon szigorú, glutént kizáró diéta.

Ez az étkezés azonban szintén hozzájárulhat a tápanyaghiányhoz. A B-vitaminok, főként a B12-vitamin, a vas, a kalcium, a magnézium, a cink pótlására nagyon kell figyelni gluténmentes diéta esetén.

Szélsőséges fogyókúra senkinek sem ajánlott, ugyanis nagyon igénybe veszi a szervezetet, hiánybetegségeket, hajhullást, fogak romlását okozva. A legtöbb speciális étrend, diéta, fogyókúra, - azok egyoldalúsága miatt - csak dietetikus felügyelete mellett javasolt.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.

Probiotikum, higiénia, és tudatosság a nyugodt utazásért

Napsütés, tengerpart, finom ételek – a nyaralás sokak számára a kikapcsolódás csúcspontja. Ám az élményt könnyen beárnyékolhatja egy kellemetlen gyomorrontás vagy hasmenés. Szerencsére némi tudatossággal megelőzhetjük, hogy a pihenés napjait a mosdóban töltsük.

Cseresznye szezon, használd ki!

Mindenki ismeri a cseresznyét, a gyerekek a fülükre akasztják, a felnőttek befőttet készítenek belőle. Érdemes sokat fogyasztani belőle, mert igencsak egészséges.