Menü

Diéta és a vitaminhiány

Sajnos nem minden diéta egészséges, a fogyókúrák többsége egyoldalú, a súlycsökkentő étrendre való törekvés pedig gyakran szélsőséges étkezésekhez vezet, ami súlyos vitaminhiányt alakíthat ki. Dietetikusok szerint az egyes diétáknál a vitaminpótlásra nagyon kell figyelni.

A speciális, gyakran egészségügyi okokból tartott, szigorú étrendeknél vagy szélsőséges, túlzásba vitt fogyókúráknál előfordulhat, hogy bizonyos tápanyagokat nem kap meg a szervezet, vagy nem tudja hasznosítani. Amennyiben a diéta speciális és kizár néhány élelmiszercsoportot, mentes étrendet követel meg, akkor komoly fejtörést okozhat egyes tápanyagok, vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok megfelelő pótlása.

Manapság „divatos” vegán étrendet folytatni, azonban az étrendet követőknek tudniuk kell, hogy a vegán diéta esetén például már komoly veszélyt jelent a vitaminhiány, ugyanis a B12-, D-vitamin, továbbá a vas, a cink, a kalcium pótlása kiemelten fontos. Míg a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekből fedezhető természetes formában, a növényekben levő vas és cink is nehezebben szívódik fel.

Étrend-kiegészítők szedésével, B-komplex vitaminnal ez a kockázat csökkenthető és a hiányállapot elkerülhető.

Népszerű jó ideje a ketogén diéta, mellyel gyorsan és látványosan lehet fogyni, éhezés nélkül, azonban a ketogén étrend is szigorú szabályokat követel meg követőitől, minimális szénhidráttartalommal. A keto étrendet előnyben részesítők hiányt szenvedhetnek kalciumból, C-, D-, E-vitaminból, magnéziumból, káliumból, foszforból, nátriumból, esetleg egyes B-vitaminokból.

A laktózérzékenység, illetve tejmentes diétát folytatók étrendjében gyakori problémát jelent a tejtermékek kizárása miatt a D-vitamin- és kalciumpótlás, mely a csontok, a fogak egészsége miatt is kiemelten fontos.

Kalcium és D-vitamin megtalálható a halakban, csonthéjasokban, magvakban, tojásban, leveleszöldségekben.

A gluténmentes étrendet követők tábora igen nagy manapság, s bár a dietetikusok az egészséges szervezetnek nem javasolják a „divatból” folytatott gluténmentes étkezést, a cöliákia és nem cöliákiás gluténérzékenység esetén fontos a nagyon szigorú, glutént kizáró diéta.

Ez az étkezés azonban szintén hozzájárulhat a tápanyaghiányhoz. A B-vitaminok, főként a B12-vitamin, a vas, a kalcium, a magnézium, a cink pótlására nagyon kell figyelni gluténmentes diéta esetén.

Szélsőséges fogyókúra senkinek sem ajánlott, ugyanis nagyon igénybe veszi a szervezetet, hiánybetegségeket, hajhullást, fogak romlását okozva. A legtöbb speciális étrend, diéta, fogyókúra, - azok egyoldalúsága miatt - csak dietetikus felügyelete mellett javasolt.

Ünnepi italok – nemcsak télre

Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?

Hogyan csökkentsük az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?

Mindenkivel megtörtént már, hogy elfelejtett felhasználni egy gyors lejáratú alapanyagot, vagy akár egy kis maradék ebéd vasárnapról ott maradt a hűtő sarkában, és kidobásra lett ítélve. Az élelmiszer – pazarlás egy globális probléma, ami ellen akár mi magunk is tehetünk, ha odafigyelünk néhány dologra a háztartásunkban.

Ezért fogyasszunk mindennap ánizst

Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!

Taurin gyógyító hatása

A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.

A zeller egy szuperétel

A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.