Menü

Ezek a gyógynövények segíthetnek hányinger ellen

A hányinger általában rövid időn elmúlik magától, ám nagyon kellemetlen lehet. Így küzdhetünk ellene!

A hányinger kezelésénél természetesen fontos ismerni a kiváltó okot, hiszen ez alapján lehet a legjobb terápiát meghatározni. Sok esetben a háttérben meghúzódó ok gyógyításával a hányinger is elmúlik, és az is gyakran előfordul, hogy a hányinger rövid időn (néhány órán) belül magától, minden beavatkozás nélkül megszűnik. A hányingert nem mindig követi hányás, és az is lehet, hogy hiába hányt valaki, a hányinger csak rövid időre múlik el, de utána visszatér.

Többféle gyógyszer is alkalmazható a hányinger ellen, egy részük vény nélkül is kapható, másokat viszont csak orvos írhat fel. Ezeket a gyógyszereket összefoglaló néven antiemetikumoknak nevezik. A megfelelő gyógyszert a kiváltó ok alapján kell megválasztani (hiszen a hányinger fiziológiás oka más-más szervünkben kereshető), mert az eltérő hatóanyagok nem egyformán hatékonyak a hányinger különböző típusaira.
A hányinger ellen alkalmazható gyógyszerek lehetnek többek között antihisztaminok, dopamin- vagy szerotonin-antagonisták, de meglepő módon a B6-vitamin is sikeresen csökkentheti a hányingert. A gyógyszerek megválasztásánál természetesen más szempontokat is figyelembe kell venni, így a beteg életkorát, általános egészségi állapotát, továbbá a szedett egyéb gyógyszereket is.

Természetes módszerek a hányinger ellen

Jó néhány olyan fűszer- és gyógynövény van, amelyek alkalmazásával sikeresen enyhíthetjük a hányingert. Ezek hatékonyságát nemcsak a tapasztalatok igazolják, de számos kutatás is foglalkozik velük. A legismertebb ezek közül a gyömbér, melyben olyan aromás olajok találhatóak, melyek az idegrendszerre, a gyomorra és a bélrendszere egyaránt pozitív hatással vannak. A gyömbérből készíthetünk teát, elrágcsálhatunk egy darabka nyers gyömbért, de gyömbéres cukorkát vagy nyalókát is vásárolhatunk.
A borsmenta szintén emésztést segítő és gyomornyugtató hatású, mely nemcsak a hányingert, hanem a hasi fájdalmakat és görcsöket is csökkenti. Hányinger esetén elkortyolhatunk egy-egy csésze borsmentateát, de az is segíthet, ha borsmenta-illóolajat egy tiszta textil zsebkendőre cseppentünk, és rosszullét esetén beleszagolunk. A köménymagnak, az édesköménynek és az ánizsnak is lehetnek hasonló, a hányingert enyhítő hatásai, ezeket is érdemes kipróbálni, például főzetként, teaként.

Mivel a hányinger a testhőmérséklet emelkedésével járhat, a hideg borogatás is jót tehet. Mártsunk jeges vízbe egy tiszta törülközőt, csavarjuk ki, és ezt tegyük a tarkónkra, a homlokunkra, vagy töröljük át vele az arcunkat és a mellkasunkat.

Lehetőleg ne járkáljunk, ha hányingerünk van, inkább üljünk le. Ha a fekvés tovább fokozza a tüneteinket, támasszuk fel a fejünket néhány párnával. Próbáljuk meg elterelni a figyelmünket a rosszullétről, segíthet a zenehallgatás, az olvasás vagy a tévénézés is.

A legfinomabb pisztáciás ételek nyomában

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.