Menü

Ezek a gyógynövények segíthetnek hányinger ellen

A hányinger általában rövid időn elmúlik magától, ám nagyon kellemetlen lehet. Így küzdhetünk ellene!

A hányinger kezelésénél természetesen fontos ismerni a kiváltó okot, hiszen ez alapján lehet a legjobb terápiát meghatározni. Sok esetben a háttérben meghúzódó ok gyógyításával a hányinger is elmúlik, és az is gyakran előfordul, hogy a hányinger rövid időn (néhány órán) belül magától, minden beavatkozás nélkül megszűnik. A hányingert nem mindig követi hányás, és az is lehet, hogy hiába hányt valaki, a hányinger csak rövid időre múlik el, de utána visszatér.

Többféle gyógyszer is alkalmazható a hányinger ellen, egy részük vény nélkül is kapható, másokat viszont csak orvos írhat fel. Ezeket a gyógyszereket összefoglaló néven antiemetikumoknak nevezik. A megfelelő gyógyszert a kiváltó ok alapján kell megválasztani (hiszen a hányinger fiziológiás oka más-más szervünkben kereshető), mert az eltérő hatóanyagok nem egyformán hatékonyak a hányinger különböző típusaira.
A hányinger ellen alkalmazható gyógyszerek lehetnek többek között antihisztaminok, dopamin- vagy szerotonin-antagonisták, de meglepő módon a B6-vitamin is sikeresen csökkentheti a hányingert. A gyógyszerek megválasztásánál természetesen más szempontokat is figyelembe kell venni, így a beteg életkorát, általános egészségi állapotát, továbbá a szedett egyéb gyógyszereket is.

Természetes módszerek a hányinger ellen

Jó néhány olyan fűszer- és gyógynövény van, amelyek alkalmazásával sikeresen enyhíthetjük a hányingert. Ezek hatékonyságát nemcsak a tapasztalatok igazolják, de számos kutatás is foglalkozik velük. A legismertebb ezek közül a gyömbér, melyben olyan aromás olajok találhatóak, melyek az idegrendszerre, a gyomorra és a bélrendszere egyaránt pozitív hatással vannak. A gyömbérből készíthetünk teát, elrágcsálhatunk egy darabka nyers gyömbért, de gyömbéres cukorkát vagy nyalókát is vásárolhatunk.
A borsmenta szintén emésztést segítő és gyomornyugtató hatású, mely nemcsak a hányingert, hanem a hasi fájdalmakat és görcsöket is csökkenti. Hányinger esetén elkortyolhatunk egy-egy csésze borsmentateát, de az is segíthet, ha borsmenta-illóolajat egy tiszta textil zsebkendőre cseppentünk, és rosszullét esetén beleszagolunk. A köménymagnak, az édesköménynek és az ánizsnak is lehetnek hasonló, a hányingert enyhítő hatásai, ezeket is érdemes kipróbálni, például főzetként, teaként.

Mivel a hányinger a testhőmérséklet emelkedésével járhat, a hideg borogatás is jót tehet. Mártsunk jeges vízbe egy tiszta törülközőt, csavarjuk ki, és ezt tegyük a tarkónkra, a homlokunkra, vagy töröljük át vele az arcunkat és a mellkasunkat.

Lehetőleg ne járkáljunk, ha hányingerünk van, inkább üljünk le. Ha a fekvés tovább fokozza a tüneteinket, támasszuk fel a fejünket néhány párnával. Próbáljuk meg elterelni a figyelmünket a rosszullétről, segíthet a zenehallgatás, az olvasás vagy a tévénézés is.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.