Menü

A fogfájás kezelése otthon

Mindenki életében legalább egyszer előfordul, hogy váratlanul elkezd fájni a foga. Ez sosem jön jókor és ilyenkor azonnal a fogorvos és az ezzel járó kellemetlenségek lebegnek az ember szeme előtt. Természetesen ez lesz majd a végső megoldás, hiszen jól tudjuk: nem érdemes elodázni a fogorvosi látogatást, azonban amíg eljutunk az orvosig, mi is tehetünk a kellemetlen fájdalom ellen.

Először is bizonyos praktikákkal általánosan tehetünk a fogfájás ellen. Akár szuvas fogról, ínygyulladásról vagy bölcsességfogról van szó, érdemes kerülni a hideg és a forró ételeket is, valamint a savas és cukros üdítők és ételek is kiválthatnak kellemetlen érzést. A szegfűszegolaj jól ismert gyulladáscsökkentő és természetes fájdalomcsillapító, így érdemes ezt is bevetnünk, ha nem tudunk azonnal fogorvoshoz menni.

Ezzel együtt a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is megoldást nyújthatnak rövid időre, azonban ezeknél is fontos, hogy betartsuk a rájuk vonatkozó előírásokat és adagolási szabályokat. Szintén jó hatással van a kellemetlen tünetekre az, ha fogmosás után nem öblítjük le a fogkrémet teljesen, hanem hagyunk egy kicsit a fogunkon. Végül pedig általánosan bevált módszer az, ha egy kicsit megemeljük a párnánkat alvás közben, így kisebb lesz a vérnyomás a fej területén, ezzel pedig csökken a fájdalom is.

A fentebb felsorolt praktikák általánosan érvényesek, ám nem mindegy, hogy milyen jellegű fogfájásról van szó, hiszen más problémát takarhatnak a különböző tünetek.

Fájó bölcsességfog esetén nagyon hatásos például a meleg, sós vízzel való öblögetés. Ugyanígy a kifejezetten erre szánt szájvizekkel való öblögetés is sokat segíthet, mivel ezek egyszerre nyugtatják az ínyet, gyulladáscsökkentők és fertőtlenítő tulajdonságúak. A hideg vizes, jeges borogatás ugyanúgy jót tesz, mint bármilyen más gyulladás esetén.

Ha érzékeny egy fogunk, például nyomásra vagy hőmérsékletre, akkor is akad néhány házi praktika, ami segítségünkre lehet addig, míg eljutunk a fogorvoshoz. Szintén igaz az az általános tanács, hogy kerüljük a forró, hideg, cukros és savas ételeket és italokat. Érdemes lehet puhább szálú fogkefét használni és érzékeny fogakhoz készült fogkrémet, valamint fogmosás után ne öblítsük le teljesen a fogkrémet a fogunkról, hagyjunk egy kicsit rajta.

Ha nem kifejezetten a fogunkkal van probléma, hanem az ínyünk piros és érzékeny, netán vérzik, akkor is minél előbb érdemes meglátogatnunk a fogorvost. Amíg megfelelő ellátást nem kapunk, segíthetünk a tünetek enyhítésében azzal, ha puha sertéjű fogkefét és érzékeny ínyre való fogkrémet és szájvizet használunk, valamint kerüljük a cukros, savas ételek és italok fogyasztását. A dohányzás mellőzése is sokat segíthet, hiszen sokszor eleve ez okozza az íny vagy a fogak megbetegedését.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?