Menü

A fogfájás kezelése otthon

Mindenki életében legalább egyszer előfordul, hogy váratlanul elkezd fájni a foga. Ez sosem jön jókor és ilyenkor azonnal a fogorvos és az ezzel járó kellemetlenségek lebegnek az ember szeme előtt. Természetesen ez lesz majd a végső megoldás, hiszen jól tudjuk: nem érdemes elodázni a fogorvosi látogatást, azonban amíg eljutunk az orvosig, mi is tehetünk a kellemetlen fájdalom ellen.

Először is bizonyos praktikákkal általánosan tehetünk a fogfájás ellen. Akár szuvas fogról, ínygyulladásról vagy bölcsességfogról van szó, érdemes kerülni a hideg és a forró ételeket is, valamint a savas és cukros üdítők és ételek is kiválthatnak kellemetlen érzést. A szegfűszegolaj jól ismert gyulladáscsökkentő és természetes fájdalomcsillapító, így érdemes ezt is bevetnünk, ha nem tudunk azonnal fogorvoshoz menni.

Ezzel együtt a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is megoldást nyújthatnak rövid időre, azonban ezeknél is fontos, hogy betartsuk a rájuk vonatkozó előírásokat és adagolási szabályokat. Szintén jó hatással van a kellemetlen tünetekre az, ha fogmosás után nem öblítjük le a fogkrémet teljesen, hanem hagyunk egy kicsit a fogunkon. Végül pedig általánosan bevált módszer az, ha egy kicsit megemeljük a párnánkat alvás közben, így kisebb lesz a vérnyomás a fej területén, ezzel pedig csökken a fájdalom is.

A fentebb felsorolt praktikák általánosan érvényesek, ám nem mindegy, hogy milyen jellegű fogfájásról van szó, hiszen más problémát takarhatnak a különböző tünetek.

Fájó bölcsességfog esetén nagyon hatásos például a meleg, sós vízzel való öblögetés. Ugyanígy a kifejezetten erre szánt szájvizekkel való öblögetés is sokat segíthet, mivel ezek egyszerre nyugtatják az ínyet, gyulladáscsökkentők és fertőtlenítő tulajdonságúak. A hideg vizes, jeges borogatás ugyanúgy jót tesz, mint bármilyen más gyulladás esetén.

Ha érzékeny egy fogunk, például nyomásra vagy hőmérsékletre, akkor is akad néhány házi praktika, ami segítségünkre lehet addig, míg eljutunk a fogorvoshoz. Szintén igaz az az általános tanács, hogy kerüljük a forró, hideg, cukros és savas ételeket és italokat. Érdemes lehet puhább szálú fogkefét használni és érzékeny fogakhoz készült fogkrémet, valamint fogmosás után ne öblítsük le teljesen a fogkrémet a fogunkról, hagyjunk egy kicsit rajta.

Ha nem kifejezetten a fogunkkal van probléma, hanem az ínyünk piros és érzékeny, netán vérzik, akkor is minél előbb érdemes meglátogatnunk a fogorvost. Amíg megfelelő ellátást nem kapunk, segíthetünk a tünetek enyhítésében azzal, ha puha sertéjű fogkefét és érzékeny ínyre való fogkrémet és szájvizet használunk, valamint kerüljük a cukros, savas ételek és italok fogyasztását. A dohányzás mellőzése is sokat segíthet, hiszen sokszor eleve ez okozza az íny vagy a fogak megbetegedését.

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.