Menü

A fogfájás kezelése otthon

Mindenki életében legalább egyszer előfordul, hogy váratlanul elkezd fájni a foga. Ez sosem jön jókor és ilyenkor azonnal a fogorvos és az ezzel járó kellemetlenségek lebegnek az ember szeme előtt. Természetesen ez lesz majd a végső megoldás, hiszen jól tudjuk: nem érdemes elodázni a fogorvosi látogatást, azonban amíg eljutunk az orvosig, mi is tehetünk a kellemetlen fájdalom ellen.

Először is bizonyos praktikákkal általánosan tehetünk a fogfájás ellen. Akár szuvas fogról, ínygyulladásról vagy bölcsességfogról van szó, érdemes kerülni a hideg és a forró ételeket is, valamint a savas és cukros üdítők és ételek is kiválthatnak kellemetlen érzést. A szegfűszegolaj jól ismert gyulladáscsökkentő és természetes fájdalomcsillapító, így érdemes ezt is bevetnünk, ha nem tudunk azonnal fogorvoshoz menni.

Ezzel együtt a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is megoldást nyújthatnak rövid időre, azonban ezeknél is fontos, hogy betartsuk a rájuk vonatkozó előírásokat és adagolási szabályokat. Szintén jó hatással van a kellemetlen tünetekre az, ha fogmosás után nem öblítjük le a fogkrémet teljesen, hanem hagyunk egy kicsit a fogunkon. Végül pedig általánosan bevált módszer az, ha egy kicsit megemeljük a párnánkat alvás közben, így kisebb lesz a vérnyomás a fej területén, ezzel pedig csökken a fájdalom is.

A fentebb felsorolt praktikák általánosan érvényesek, ám nem mindegy, hogy milyen jellegű fogfájásról van szó, hiszen más problémát takarhatnak a különböző tünetek.

Fájó bölcsességfog esetén nagyon hatásos például a meleg, sós vízzel való öblögetés. Ugyanígy a kifejezetten erre szánt szájvizekkel való öblögetés is sokat segíthet, mivel ezek egyszerre nyugtatják az ínyet, gyulladáscsökkentők és fertőtlenítő tulajdonságúak. A hideg vizes, jeges borogatás ugyanúgy jót tesz, mint bármilyen más gyulladás esetén.

Ha érzékeny egy fogunk, például nyomásra vagy hőmérsékletre, akkor is akad néhány házi praktika, ami segítségünkre lehet addig, míg eljutunk a fogorvoshoz. Szintén igaz az az általános tanács, hogy kerüljük a forró, hideg, cukros és savas ételeket és italokat. Érdemes lehet puhább szálú fogkefét használni és érzékeny fogakhoz készült fogkrémet, valamint fogmosás után ne öblítsük le teljesen a fogkrémet a fogunkról, hagyjunk egy kicsit rajta.

Ha nem kifejezetten a fogunkkal van probléma, hanem az ínyünk piros és érzékeny, netán vérzik, akkor is minél előbb érdemes meglátogatnunk a fogorvost. Amíg megfelelő ellátást nem kapunk, segíthetünk a tünetek enyhítésében azzal, ha puha sertéjű fogkefét és érzékeny ínyre való fogkrémet és szájvizet használunk, valamint kerüljük a cukros, savas ételek és italok fogyasztását. A dohányzás mellőzése is sokat segíthet, hiszen sokszor eleve ez okozza az íny vagy a fogak megbetegedését.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.