Menü

Időmenedzsment - avagy jól töltjük el az időnket?

„Arra van időnk, amire akarjuk” – hangzik a mondás és nagy igazság van ebben. Természetesen mi döntjük el, mivel töltjük el az időnket, de az nyilvánvaló, hogy az egyik legdrágább, visszafordíthatatlan és visszahozhatatlan. Jól kell bánnunk vele, hasznosan beosztani, helyes fontossági sorrendet tartva. De mindezt hogyan?

Az idő érték és céljaink eléréséhez nagyon jól kell tudnunk használni. A siker igen gyakran az időnk megfelelő beosztásán múlik.

Nagyon sokszor azt érezzük, hogy az órák, a napok lassan vánszorognak, egy orvosi rendelőben, a munkahelyünkön, egy unalmas előadáson, máskor meg azt vesszük észre, hogy felfoghatatlanul gyorsan telik az idő, például, ha nyaralni megyünk, vagy pihenünk, valami kellemes dolgot csinálunk, kikapcsolódunk.

Kisgyermekes anyukaként azt tapasztalom, hogy a napok lassan telnek, az évek viszont rohannak.

A kiegyensúlyozott életmódhoz meg kell találjuk a helyes fontossági sorrendet és időbeosztást, mind tanulmányi éveink alatt, mind későbbi munkahelyünkön vagy otthon.

Legjobb, ha listát írunk és egy prioritási sorrendet állítunk fel aszerint, hogy melyek a sürgős elintéznivalók, mi az, ami várhat.
Ne próbáljunk mindent egyszerre megoldani, egyetlen nap alatt elvégezni, ettől csak frusztráltak és stresszesek leszünk. Ehelyett inkább örüljünk az elvégzett teendőknek, a „kipipált” feladatoknak.

Ha egy feladaton dolgozunk, kapcsoljuk ki a zavaró tényezőket (ezt tulajdonképpen magamnak mondom) lépjünk ki a netről, chatről, közösségi oldalakról, kapcsoljuk ki a tévét, rádiót, ne hagyjuk kizökkenteni magunkat folyton egy-egy megkezdett gondolatból, ötletből, legépelt mondatból. Ez gyakran bizonyos körülmények mellett (pl. három gyerek) nem egyszerű.
Tartsunk szünetet, igyunk valamit, együnk pár falatot, sétáljunk a folyosón, menjünk ki az irodából, szívjunk friss levegőt. Utána sokkal koncentráltabbak leszünk.
Végül, de nem utolsó sorban, próbáljuk fenntartani a motivációnkat, ha lehet, törekedjünk erre, hogy szerethessük, amit csinálunk, hogy megmaradjon bennünk az elköteleződés. Ha mindenhez negatívan állunk hozzá, s csak a rosszat látjuk, nem fogjuk jól érezni magunkat, ellenben, ha kihozzuk az adott helyzetből a legjobbat, akkor az mindenre és mindenkire pozitív hatással lesz.

Az időmenedzsment lényege: használjuk ki az időnket maximális hatékonysággal, hogy elérhessük a céljainkat. Ekkor az idő jóbarátunk lesz.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.