Menü

Időmenedzsment - avagy jól töltjük el az időnket?

„Arra van időnk, amire akarjuk” – hangzik a mondás és nagy igazság van ebben. Természetesen mi döntjük el, mivel töltjük el az időnket, de az nyilvánvaló, hogy az egyik legdrágább, visszafordíthatatlan és visszahozhatatlan. Jól kell bánnunk vele, hasznosan beosztani, helyes fontossági sorrendet tartva. De mindezt hogyan?

Az idő érték és céljaink eléréséhez nagyon jól kell tudnunk használni. A siker igen gyakran az időnk megfelelő beosztásán múlik.

Nagyon sokszor azt érezzük, hogy az órák, a napok lassan vánszorognak, egy orvosi rendelőben, a munkahelyünkön, egy unalmas előadáson, máskor meg azt vesszük észre, hogy felfoghatatlanul gyorsan telik az idő, például, ha nyaralni megyünk, vagy pihenünk, valami kellemes dolgot csinálunk, kikapcsolódunk.

Kisgyermekes anyukaként azt tapasztalom, hogy a napok lassan telnek, az évek viszont rohannak.

A kiegyensúlyozott életmódhoz meg kell találjuk a helyes fontossági sorrendet és időbeosztást, mind tanulmányi éveink alatt, mind későbbi munkahelyünkön vagy otthon.

Legjobb, ha listát írunk és egy prioritási sorrendet állítunk fel aszerint, hogy melyek a sürgős elintéznivalók, mi az, ami várhat.
Ne próbáljunk mindent egyszerre megoldani, egyetlen nap alatt elvégezni, ettől csak frusztráltak és stresszesek leszünk. Ehelyett inkább örüljünk az elvégzett teendőknek, a „kipipált” feladatoknak.

Ha egy feladaton dolgozunk, kapcsoljuk ki a zavaró tényezőket (ezt tulajdonképpen magamnak mondom) lépjünk ki a netről, chatről, közösségi oldalakról, kapcsoljuk ki a tévét, rádiót, ne hagyjuk kizökkenteni magunkat folyton egy-egy megkezdett gondolatból, ötletből, legépelt mondatból. Ez gyakran bizonyos körülmények mellett (pl. három gyerek) nem egyszerű.
Tartsunk szünetet, igyunk valamit, együnk pár falatot, sétáljunk a folyosón, menjünk ki az irodából, szívjunk friss levegőt. Utána sokkal koncentráltabbak leszünk.
Végül, de nem utolsó sorban, próbáljuk fenntartani a motivációnkat, ha lehet, törekedjünk erre, hogy szerethessük, amit csinálunk, hogy megmaradjon bennünk az elköteleződés. Ha mindenhez negatívan állunk hozzá, s csak a rosszat látjuk, nem fogjuk jól érezni magunkat, ellenben, ha kihozzuk az adott helyzetből a legjobbat, akkor az mindenre és mindenkire pozitív hatással lesz.

Az időmenedzsment lényege: használjuk ki az időnket maximális hatékonysággal, hogy elérhessük a céljainkat. Ekkor az idő jóbarátunk lesz.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.