Menü

Időmenedzsment - avagy jól töltjük el az időnket?

„Arra van időnk, amire akarjuk” – hangzik a mondás és nagy igazság van ebben. Természetesen mi döntjük el, mivel töltjük el az időnket, de az nyilvánvaló, hogy az egyik legdrágább, visszafordíthatatlan és visszahozhatatlan. Jól kell bánnunk vele, hasznosan beosztani, helyes fontossági sorrendet tartva. De mindezt hogyan?

Az idő érték és céljaink eléréséhez nagyon jól kell tudnunk használni. A siker igen gyakran az időnk megfelelő beosztásán múlik.

Nagyon sokszor azt érezzük, hogy az órák, a napok lassan vánszorognak, egy orvosi rendelőben, a munkahelyünkön, egy unalmas előadáson, máskor meg azt vesszük észre, hogy felfoghatatlanul gyorsan telik az idő, például, ha nyaralni megyünk, vagy pihenünk, valami kellemes dolgot csinálunk, kikapcsolódunk.

Kisgyermekes anyukaként azt tapasztalom, hogy a napok lassan telnek, az évek viszont rohannak.

A kiegyensúlyozott életmódhoz meg kell találjuk a helyes fontossági sorrendet és időbeosztást, mind tanulmányi éveink alatt, mind későbbi munkahelyünkön vagy otthon.

Legjobb, ha listát írunk és egy prioritási sorrendet állítunk fel aszerint, hogy melyek a sürgős elintéznivalók, mi az, ami várhat.
Ne próbáljunk mindent egyszerre megoldani, egyetlen nap alatt elvégezni, ettől csak frusztráltak és stresszesek leszünk. Ehelyett inkább örüljünk az elvégzett teendőknek, a „kipipált” feladatoknak.

Ha egy feladaton dolgozunk, kapcsoljuk ki a zavaró tényezőket (ezt tulajdonképpen magamnak mondom) lépjünk ki a netről, chatről, közösségi oldalakról, kapcsoljuk ki a tévét, rádiót, ne hagyjuk kizökkenteni magunkat folyton egy-egy megkezdett gondolatból, ötletből, legépelt mondatból. Ez gyakran bizonyos körülmények mellett (pl. három gyerek) nem egyszerű.
Tartsunk szünetet, igyunk valamit, együnk pár falatot, sétáljunk a folyosón, menjünk ki az irodából, szívjunk friss levegőt. Utána sokkal koncentráltabbak leszünk.
Végül, de nem utolsó sorban, próbáljuk fenntartani a motivációnkat, ha lehet, törekedjünk erre, hogy szerethessük, amit csinálunk, hogy megmaradjon bennünk az elköteleződés. Ha mindenhez negatívan állunk hozzá, s csak a rosszat látjuk, nem fogjuk jól érezni magunkat, ellenben, ha kihozzuk az adott helyzetből a legjobbat, akkor az mindenre és mindenkire pozitív hatással lesz.

Az időmenedzsment lényege: használjuk ki az időnket maximális hatékonysággal, hogy elérhessük a céljainkat. Ekkor az idő jóbarátunk lesz.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?