Menü

A cink élettani hatásai és természetes forrásai

A cink a szervezet számára rendkívül fontos ásványi anyag és bár mindössze naponta 10-15 mg elegendő belőle, a szervezet nem képes raktározni, így ezt a mennyiséget minden nap biztosítani kell testünk számára. Bár természetes esetben ritkán fordul elő ilyen, de táplálékkiegészítőként szedve előfordulhat a túladagolás. A megengedett felső határértéke a cinknek naponta 40 mg. Abban az esetben, ha többet fogyasztunk a megengedett mennyiségnél és túladagolás következik be, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint például hányinger, émelygés, hányás, görcsök, gyomorfájdalom, keserű szájíz és véres hasmenés.

Szintén érdemes figyelnünk, hogy ha táplálékkiegészítőként szedjük a cinket, mellette bőségesen fogyasszunk kalciumban gazdag ételeket, mivel alacsony kalcium szint esetén a cink megnehezíti a kalcium felszívódását.

Amennyiben túl kevés a cink a szervezetünkben, úgy az immunrendszerünk is gyengül, gyakrabban fázunk meg vagy kapunk el fertőzéseket. Étvágytalanság, csökkent ízérzékelés és szaglás is jelezheti a cink hiányát, gyermekeknél növekedési zavart okozhat, illetve a depresszió is szerepel a tünetek listáján.

De mi mindenben játszik szerepet és milyen kedvező élettani hatásai vannak a cinknek?

A cink legnagyobb része a szervezetben a csontokban és a fogakban található, de az izmokban, bőrben, májban és a férfi nemi szervben is jelen van. Fontos szerepe van a sejtműködést szabályozó gének hatásmechanizmusában, valamint a sejtek inzulinra adott válaszának kialakításában, vagyis hiányában a vércukorszint szabályozása romlik. Szintén szerepe van az anyagcserében: ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, lassul az anyagcsere.

Ahogy már említettük, táplálékkiegészítőként is szedhető, ám a természetes cink források is tökéletesen lefedik a napi szükségletet. 100 gramm májban például 11 mg cink található, ami nagyjából fedezi is a napi szükségletet. Ennél sokkal több, majdnem 80 mg cink található 100 gramm osztrigában, de 100 gramm csirkehúsban is található nagyjából 3 mg cink. Természetes források még a marhahús, garnélarák, hüvelyesek, hidegen sajtolt tökmagolaj és avokádó is. Bár a felső határérték – ami 40 mg - és a napi ajánlott mennyiség – ami 15 mg - között nincs nagy különbség, természetes ételekkel nagyon nehéz túladagolni, ez inkább mesterséges táplálékkiegészítők szedése mellett szokott előfordulni.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek esetében a cink napi ajánlott mennyisége jóval kevesebb, 8 év alatti gyermekek estében 3-5 mg, idősebb gyermekek esetében pedig 8-10 mg. Felnőttek esetében általánosan a nőknek kevesebb cinkre van szüksége, azonban a terhes és szoptató nők napi szükséglete megemelkedhet.

Te mit tudsz a cinkről?

Sokat halljuk, hogy mennyire fontos számunkra a cink bevitele a szervezetbe, de vajon miért? Nézzük az információkat!

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.