Menü

Görögdinnyés finomságok

Egyszer eljön az az idő, amikor megunjuk a jól behűtött, katonákra vágott dinnyét és inkább valami különlegeset készítenénk belőle. Legyen az akár leves vagy gyümölcssaláta, esetleg fagyi, a dinnyeszezon minden percét ki kell használni. Dinnyézz velünk!

Mit is csinálhatnánk ebből a lédús gyümölcsből, ha nem egy hideg, nyári gyümölcslevest. Köszönhetően annak, hogy a dinnyét bármilyen gyümölccsel (főként barack, ananász, sárgadinnye, citrom) párosíthatjuk, rengetegféle variációja létezik. Akár hiszitek, akár nem, de a kovászosuborka-leves kitűnő kiegészítője is lehet!

Ahogy a görögdinnye lehet hosszúkás vagy gömbölyű, úgy lehet készíteni belőle édes gyümölcssalátát vagy hús mellé salátaköretet. Nyáron, amikor mindenféle gyümölcs elérhető, akkor egy vegyes gyümölcssaláta kiváló hűs desszert, dinnyés csirkesaláta pedig könnyű nyári ebéd vagy vacsora lehet, mert elkészítése gyors és egyszerű.

Görögdinnyés csirkesaláta

Hozzávalók
40 dkg csirkemellfilé
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
1 db citrom
4 ek olívaolaj
50 dkg görögdinnye (héj nélkül mérve)
1 csokor bazsalikom

Elkészítés


A húst felszeleteljük. Sóval, borssal fűszerezzük. Citromlével meglocsoljuk. 10 percet állni hagyjuk.
Az olívaolajat felforrósítjuk, a citromhéjából pár szeletet beledobunk és 1-2 percig pirítjuk benne. Kivesszük belőle.
Belerakjuk a hússzeleteket és pirosra sütjük. (Fröcsögni fog a citromlé miatt, ezért érdemes lefedni egy kicsit.)
A dinnyét kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Egy kevés citromlével meglocsoljuk.
Bazsalikomlevéllel kibélelt tálra tesszük a húst és a dinnyét.

Dinnyefagylalt

Hozzávalók
30 dkg görögdinnye
4 ek méz (vagy cukor)
2.5 dl habtejszín
1 fél citromból nyert citromlé

Elkészítés
A dinnyéből eltávolítjuk a magokat, a héját levágjuk, majd a gyümölcshúst felkockázzuk. (A 30 dkg a héj és a magok nélkül értendő.)
A tejszínben elkeverjük a mézet vagy a kristálycukrot, belenyomjuk a fél citrom levét, majd kevergetve felfőzzük.
A langyosra hűlt tejszínt a dinnyekockákkal együtt turmixgépbe öntjük, vagy botmixerrel pépesítjük. Ezután fedeles műanyag edénybe tesszük, és legalább 6 órán keresztül fagyasztjuk. Eközben óránként egyszer átkeverjük, majd visszatesszük a fagyasztóba.
A negyedik-ötödik keveréstől, amikor már kezd fagyott állaga lenni a fagylaltunknak, keverjük minél habosabbra, hogy még finomabb legyen. Észre fogjuk venni, hogy ettől megnő a fagylalt térfogata, és végül egy kellemes, könnyű állagú fagylaltot kapunk.

Dinnyekrém

Hozzávalók
60 dkg görögdinnye
30 dkg sárgadinnye
10 dkg cukor (kristály)
5 dkg méz
2.5 dl habtejszín
2 db tojássárgája
0.5 citromból nyert citromlé

Elkészítés
A görögdinnye húsát kimagozzuk, kivágunk belőle néhány golyót a tálaláshoz, a többit apróra kockázzuk. A sárgadinnyét héjától megszabadítjuk, kimagozzuk és néhány golyót félreteszünk, a maradékot pürésítjük.
A tojássárgáját, a cukor felével, citromlevével és a mézzel gőz fölött keményre verjük. A tejszínből és a maradék cukorból habot készítünk és összekeverjük a lehűtött tojásos masszával.

Ezután belekeverjük a sárgadinnyepürét és az apróra vágott görögdinnyét. Fagylaltos kehelybe töltjük, és hűtőben alaposan lehűtjük. Hűsítőnek kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.