Menü

Görögdinnyés finomságok

Egyszer eljön az az idő, amikor megunjuk a jól behűtött, katonákra vágott dinnyét és inkább valami különlegeset készítenénk belőle. Legyen az akár leves vagy gyümölcssaláta, esetleg fagyi, a dinnyeszezon minden percét ki kell használni. Dinnyézz velünk!

Mit is csinálhatnánk ebből a lédús gyümölcsből, ha nem egy hideg, nyári gyümölcslevest. Köszönhetően annak, hogy a dinnyét bármilyen gyümölccsel (főként barack, ananász, sárgadinnye, citrom) párosíthatjuk, rengetegféle variációja létezik. Akár hiszitek, akár nem, de a kovászosuborka-leves kitűnő kiegészítője is lehet!

Ahogy a görögdinnye lehet hosszúkás vagy gömbölyű, úgy lehet készíteni belőle édes gyümölcssalátát vagy hús mellé salátaköretet. Nyáron, amikor mindenféle gyümölcs elérhető, akkor egy vegyes gyümölcssaláta kiváló hűs desszert, dinnyés csirkesaláta pedig könnyű nyári ebéd vagy vacsora lehet, mert elkészítése gyors és egyszerű.

Görögdinnyés csirkesaláta

Hozzávalók
40 dkg csirkemellfilé
só ízlés szerint
fehér bors ízlés szerint (őrölt)
1 db citrom
4 ek olívaolaj
50 dkg görögdinnye (héj nélkül mérve)
1 csokor bazsalikom

Elkészítés


A húst felszeleteljük. Sóval, borssal fűszerezzük. Citromlével meglocsoljuk. 10 percet állni hagyjuk.
Az olívaolajat felforrósítjuk, a citromhéjából pár szeletet beledobunk és 1-2 percig pirítjuk benne. Kivesszük belőle.
Belerakjuk a hússzeleteket és pirosra sütjük. (Fröcsögni fog a citromlé miatt, ezért érdemes lefedni egy kicsit.)
A dinnyét kimagozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. Egy kevés citromlével meglocsoljuk.
Bazsalikomlevéllel kibélelt tálra tesszük a húst és a dinnyét.

Dinnyefagylalt

Hozzávalók
30 dkg görögdinnye
4 ek méz (vagy cukor)
2.5 dl habtejszín
1 fél citromból nyert citromlé

Elkészítés
A dinnyéből eltávolítjuk a magokat, a héját levágjuk, majd a gyümölcshúst felkockázzuk. (A 30 dkg a héj és a magok nélkül értendő.)
A tejszínben elkeverjük a mézet vagy a kristálycukrot, belenyomjuk a fél citrom levét, majd kevergetve felfőzzük.
A langyosra hűlt tejszínt a dinnyekockákkal együtt turmixgépbe öntjük, vagy botmixerrel pépesítjük. Ezután fedeles műanyag edénybe tesszük, és legalább 6 órán keresztül fagyasztjuk. Eközben óránként egyszer átkeverjük, majd visszatesszük a fagyasztóba.
A negyedik-ötödik keveréstől, amikor már kezd fagyott állaga lenni a fagylaltunknak, keverjük minél habosabbra, hogy még finomabb legyen. Észre fogjuk venni, hogy ettől megnő a fagylalt térfogata, és végül egy kellemes, könnyű állagú fagylaltot kapunk.

Dinnyekrém

Hozzávalók
60 dkg görögdinnye
30 dkg sárgadinnye
10 dkg cukor (kristály)
5 dkg méz
2.5 dl habtejszín
2 db tojássárgája
0.5 citromból nyert citromlé

Elkészítés
A görögdinnye húsát kimagozzuk, kivágunk belőle néhány golyót a tálaláshoz, a többit apróra kockázzuk. A sárgadinnyét héjától megszabadítjuk, kimagozzuk és néhány golyót félreteszünk, a maradékot pürésítjük.
A tojássárgáját, a cukor felével, citromlevével és a mézzel gőz fölött keményre verjük. A tejszínből és a maradék cukorból habot készítünk és összekeverjük a lehűtött tojásos masszával.

Ezután belekeverjük a sárgadinnyepürét és az apróra vágott görögdinnyét. Fagylaltos kehelybe töltjük, és hűtőben alaposan lehűtjük. Hűsítőnek kínáljuk. Jó étvágyat hozzá!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!